Robotska revolucija u malom

Upoznajte HEXU – pametnog robota koji hvata Sunce!

Priče

Kada god pričamo o budućnosti, uvijek se u razgovor prikrade riječ ‘robot’.

Mnoge svjetske kompanije rade na svakakvim vrstama robota – postoje oni “pravi”, čovjekoliki roboti s kojima možemo pričati, i koji se mogu čak i kretati vrlo nalik nama, no ipak su popularniji oni manji, koji možda ne izgledaju kao roboti iz filmova, no prave su male i pametne mašine koje nam mogu olakšati sa svakodnevnim zadacima i obavezama.

Da su manji i specijaliziraniji roboti popularniji nije čudno, jer su roboti ipak jako skupi.

Kineska kompanija Vincross smatra kako roboti trebaju biti dostupni svima – i tek tada će prava ‘robotska revolucija’ biti vidljiva.

Ne, ne govore o preuzimanju svijeta, već o korištenju manjih robota, poput HEXE. U svojoj klasičnoj verziji ona je mali programibilni robot, no Tianqi Sun, kreator HEXE, sam joj je na ‘glavu’ postavio sukulent jer mu je bilo posve zanimljivo kako su biljke pasivne i kako one zapravo imaju najmanju slobodu od svih dijelova prirode. Tako je uz pomoću HEXE biljkama odlučio podariti slobodu!

Njegova verzija HEXEje zapravo robotizirana lončanica koja hvata sunčevu svjetlost (ili hlad) kako bi biljka koju nosi uvijek imala dovoljno sunčeve svjetlosti! Kada je na suncu, glava HEXE može se okretati za 360 stupnjeva kako bi biljka u potpunosti mogla upiti zrake Sunca sa svih strana.

Simpatično: kada je biljka žedna, HEXA će početi plesati kako bi privukla vašu pažnju!

HEXA predstavlja jednog od prvih robota nove generacije koji su pristupačni i programibilni. Izgleda poput pauka: ima 6 izuzetno fleksibilnih nogu i može se kretati u svim smjerovima i oko bilo kakvih objekata koji joj stoje na putu.

Ima mnogo ugrađenih senzora, poput infracrvenog senzora, kao i senzora za udaljenost te 720p kameru sa night visionom (što dobro dođe ako HEXU želite poslati van po noći). Ima ugrađen WiFi i USB.

Dodatna fora: HEXA dolazi u paketu sa MIND-om, specifično robotski orijentiranim OS-om baziranim na Linuxu, uz pomoću kojeg možete programirati HEXU i bez prethodnog znanja o hardwareu i kompleksnoj robotskoj mehanici!