Kad se klasika i jazz slože...

Upoznajte Lucasa Brara: klasičara jazzovskog srca!

Priče

Lucas je počeo svirati gitaru još sa 10, a njegova karijera i životni put bili su u najmanju ruku interesatni…

Danas ću vam ispričati priču o Lucasu Braru, simpatičnom i talentiranom glazbeniku, gitaristu, tekstopiscu i aranžeru. Točnije, ovo je priča o njegovih (prvih) 25 godina sviranja gitare!

Svakako ne propustite priču poslušati iz prve ruke, od strane samog Lucasa:

Lucas je odrastao u malenom gradiću Arvidsjaur na samom sjeveru Švedske, te je već kao dječak pokazivao ljubav prema glazbi. Iako njegovi roditelji nisu bili glazbenici, vidjevši da Lucas uživa u glazbi, pružili su mu ogromnu podršku, a s 8 godina dobio je svoju prvu akustičnu gitaru! Kako bi što bolje svladao umijeće sviranja gitare, roditelji su angažirali instruktora, no kako to često bude s djecom, tako je i Lucas je brzo izgubio interes…

Sa 10 godina čitava obitelj Brar preselila se u Stockholm, gdje je u gradskoj školi počeo pomalo učiti svirati, a s 12 je počeo i pisati pjesme! Godinu kasnije, Lucas se priključio lokalnoj jazz grupi, a sreća i radost sviranja s ekipom dodatno je povećala njegovu ljubav prema gitari te se Lucas ozbiljno uhvatio sviranja! Padale su gaže, nastupi, a Lucas je sviranje počeo shvaćati vrlo ozbiljno, toliko da je kroz nadolazeću godinu sate i sate dnevno provodio učeći samo jednu pjesmu – do savršenstva!

Primljen je u glazbenu školu u Stockholmu, gdje je bio okružen vrsnim gitaristima i glazbenicima koji su ga još više inspirirali. Naime, svi su imali jedan cilj pred sobom – upasti na Royal College od Music u Stockholmu! Lucas je shvatio da nema druge nego ključ u bravu i svirati!

Zahvaljujući nebrojenim satima vježbe i truda, zalaganja i sjajnim profesorima, Lucas je ostvario i tu želju! Nakon toga, svoje obrazovanje nastavio je graditi u Španjolskoj i Njemačkoj, a s time se ljestvica dizala sve više te je vještina postajala sve teža za svladati, što je zahtijevalo jako puno truda i rada (čitaj, vježbanje satima). Sa 26 godina odrađivao je solo nastupe s orkestrom, te je u videu ispričao da se tada, i nakon 16 godina sviranja, jako bojao tog trenutka, no očekivano, sve je prošlo super!

Između vježbanja za studij Lucas je, pogađate, svirao, ali sebi za dušu, te je uz to skladao svoje pjesme. Nakon studija vratio se doma, no nije bio baš zadovoljan te su se on i djevojka odlučili odseliti u Pariz! Nikada nećete pogoditi što je tamo radio – čuvao djecu! Sigurno je bilo jako neobično baviti se čuvanjem djece nakon godina i godina sviranja, no malo po malo, gitara mu se ponovno našla u rukama, samo što iz nje ovoga puta nisu izlazili zvukovi klasike, već jazza! Lucas je počeo raditi svoje aranžmane na klasičnoj gitari. Tako je recimo na aranžmanu Summertime radio 6 mjeseci, notu po notu!

U procesu stvorio je svoju metodu aranžiranja, te je počeo video klipove objavljivati na svom Instagram profilu, na što ga je poticao prijatelj i kolega glazbenik Emil Ernebro. Sam Lucas rekao je kako je osjećao ogromnu sreću improvizirajući s glazbom jer toga u svijetu klasične glazbe i akademskog obrazovanja nije bilo. S vremenom, Lucas se sve više počeo pronalaziti u svijetu jazza i improvizacije.

No, ponekad je želja jedno, a realnost drugo. Sam Lucas bio je svjestan toga da, iako su brojke na društvenim mrežama rasle, od toga ne može živjeti… Ali ipak, u jeednoj društvenoj mreži vidio je mogućnost, a to je YouTube! Na YouTubeu ga je primjetio popularni glazbenik Mattias Krantz, koji ga je kontaktirao mailom i upitao ga da napravi jedan video za njegov kanal, na što je Lucas pristao. Od tad je sve povijest…

Zahvaljujući ovom videu (koji je usput postao viralan!), Lucasu se život posve promijenio! Počeo je sve više objavljivati na svom kanalu, aranžirati i na svoj način kombinirati svjetove klasike i jazza, te je u narednih godinu dana ostvario svoj san i YouTube je postao način njegovog zarađivanja!

Usavršavanje nečega zapravo je put, jer nikada ne možeš nešto usavršiti do kraja – bitno je uživati u putovanju!

– kaže Lucas. Od učenja prvih, skroz jednostavnih akorda, danas ga jednako veseli učiti komplicirane harmonije! Nemojte propustiti pogledati i poslušati ovu skroz fora priču, a i poslušati Lucasove glazbene kreacije na njegovom kanalu!