Ulična umjetnost

Urbano platno: (naizgled) skriven svijet minijaturnih skulptura

Priče

Urbana umjetnost (kao i svaka, doduše) dolazi u puno različitih oblika, ali i veličina!

Dok grafiti, murali i razne skulpture ponekad zapanjuju upravo svojom veličinom, danas ćemo vam otkriti malen, ponekad na prvi pogled i skriven svijet minijaturne ulične umjetnosti!

O čemu se radi?

Kod minijaturne ulične umjetnosti, umjetnici se koriste dijelovima urbanih prostora koji im se učine posebno zanimljivima tako da pozicioniraju minijaturne figurice i naprave instalaciju koju ili fotografiraju ili pak ostave na tom mjestu tako da svi mogu uživati u njoj!

Lokva tako u očima umjetnika može postati ogromno jezero, vezica za cipele može biti ogromna zmija, odbačena maskica za lice može se pretvoriti u plašt, a kockica čokolade koja je nespretno ispala iz usta može biti gradilište!

Česta misao vodilja kod minijaturnih umjetničkih instalacija je ideja da se ponekad sami sebi činimo najveći i najbitniji, no kada promislimo da nismo sami i da živimo u svijetu sa preko 7 milijardi ostalih, tada se i ne čini da smo tako veliki, zar ne?

Ponekad, isto tako, u svoj toj našoj preokupiranosti s problemima i svakodnevnim obavezama zaboravimo pogledati i doživjeti svijet oko sebe. Koliko je lijepih i čarobnih stvari oko nas, a nikada ih ne doživimo na taj način?

Minijaturna ulična umjetnost služi kao fora podsjetnik da je lijepo živjeti u trenutku, na čas zaboraviti na sve te brige i obaveze i uhvatiti čaroliju mjesta koje je naizgled bez veze i obično, a zapravo skriva mnogo čari!

Slinkachu – grad nije tako siv kao što se čini!

Umjetnik kojeg ćemo vam danas predstaviti je londonski ulični umjetnik Slinkachu, koji svoje minijature ‘napušta’ ulicama diljem svijeta već preko 15 godina!

Izvor: Instagram (slinkachu_official)

Sam kaže kako njegova djela uvijek u sebi imaju taj element iznenađenja, a cilj mu je stanovnike gradova osvijestiti svog okruženja (pogotovo jer se njegove minijature često otkriju posve slučajno).

Također, on svojim djelima želi potaknuti na empatiju među građanima, a kroz neki element humora trudi se ponekad turobne teme ipak prikazati na vedriji način!

Izvor: Instagram (slinkachu_official)

Njegova djela možemo opisati kao miks ulične umjetnosti, skulpture, instalacije i fotografije. Najpoznatiji je po svom projektu Little People, a iza sebe ima već podosta izložbi, u kojima su njegova djela posjetila galerije diljem svijeta.

Jeste li uočili neku minijaturnu umjetnost na ulicama vašeg grada? 🙂