Ulična umjetnost

Urbano platno: umjetnost grafita

Priče

Ne znam za vas, ali ja naprosto obožavam vidjeti predivno oslikane gradske površine pa vam s ovakvim oduševljenjem danas i pišem i o njima.

Kad sam bila limačica, na putu do škole uvijek smo prolazili pored jedne visoke stambene zgrade (ako se dobro sjećam, imala je 6 katova), a bok te zgrade dugo je bio samo prazni bijeli zid, tu i tamo išaran imenima lokalnih klinaca. I tako smo jednog dana hodali prema školi, i digli pogled, kad ono, umjesto golog zida, ooooogromna žirafa!
Lica su nam se ozarila, i to mi dan danas ostaje najdražim grafitom!

Kao što ste sigurno pretpostavili, danas pričamo o grafitima, vrsti ulične umjetnosti koja označava natpise, crteže ili slike na površinama u javnim prostorima!

Za izradu grafita najčešće se koriste boje u spreju, iako neki umjetnici koriste i obične boje ili pak druga sredstva za oslikavanje (nema pravila u umjetnosti, zar ne?).

Ako mislite da su grafiti novija stvar, prevarili biste se, jer njihova povijest seže jako daleko. Govorimo o Rimskom Carstvu, gdje su ljudi pisali poruke i crtali karikature po zidovima! ‘Moderni’ grafiti postali su popularni ’70.ih godina u Americi, a trend se proširio svuda po svijetu.

Danas grafite vidimo posvuda, i dok još uvijek traju rasprave radi li se o vandalizmu ili umjetnosti, možemo reći da nije sve tako crno-bijelo!
Istina, ima grafita koji nisu estetski lijepi, a ima i onih koji su uvredljivi, i to možemo nazvati vandalizmom, no također ima grafita koji naprosto očaravaju i u tolikoj mjeri uljepšavaju prostor da bi bilo pogrešno nazvati ih vandalizmom jer su prava remek djela!

Upoznajte Lolu, najmlađu grafiti umjetnicu!

O velikim grafiti umjetnicima pisali smo ovdje, ali danas ćemo vam predstaviti (samo u godinama) malenu umjetnicu Lolu Glass.

“Kurt Cobain Ofrenda”, Lola & The Bushwick Colective, Brooklyn,New York (2019)
Izvor: Instagram (lolatheillustrator)

Lola je počela „vandalizirati“ ulice Brooklyna sa samo 6 godina. 2014., u činu ju je uhvatio Joe Ficalora, osnivač Bushwick kolektiva, street art projekta umjetnika iz čitavog svijeta, te ju je pozvao da im se pridruži!

Kada ne crta, Lola obožava čitati (već vidim kako bismo se super slagali), pisati priče, skejtati i igrati Nintendo. Njene radove možete pogledati ovdje!