Postani biljkoznalac

Uzgoji svoju biljku avokada!

Priče

Moram vam priznati, kako vrijeme ide, sve više se pretvaram u crazy plant lady!

Biljke su zaista fantastične, i neopisiv je osjećaj pratiti ju kako se razvija od sjemenke pa sve do odrasle, prave jake biljke!

No, briga o bilju i nije baš najlakša stvar na svijetu, pogotovo za one koji nemaju tzv. zeleni vrtlarski prst! Tu je potrebno učenja jer svaka biljka je posebna i svaka zahtjeva posebnu brigu. Neke su vrlo potrebite i hirovite, dok su neke jako opuštene i nije ih baš briga zalijevamo li ih ili ne.

Jedna od ovih drugih je avokado! Radi se o tropskom voću koje dolazi iz Srednje Amerike i Meksika, a još ga se naziva i aligatorskom kruškom radi njegove grube i zelene kože!

Iako plod obožavamo pretvoriti u slasni guacamole, koštica često završi u smeću. Idući put kada budete slasno smazali avokado, ispričat ću vam što da učinite s košticom kako biste uzgojili biljku!

Postupak

Zreli avokado prerežite nožem na pola po njegovoj visini, i budite oprezni da si:

a) ne prerežete prst
b) ne oštetite košticu nožem.
Oboje je jako važno, stoga savjetujem da za ovaj korak potražite pomoć nekog starijeg!

Kada ste avokado prepolovili, obično koštica ostane zaglavljena u jednoj polovici (ili sama ispadne ako je avokado jako zreo). Ako je ona još uvijek u mesu možete ju žlicom oprezno izvaditi.

Zatim ćete trebati oguliti kožu s koštice (bez brige, ovaj korak ide lagano, jer je ta koža mekana).

Nakon što ste očistili košticu, operite ju u vodi, a zatim uzmite papirnati ručnik i smočite ga, pa ga ocijedite – trebao bi biti mokar, ali ne da se voda cijedi!

Nakon toga, zamotajte košticu u papirnati ručnik da joj bude baš ugodno, te sve skupa stavite u vrećicu za zamrzavanje (onu koja se na vrhu može stisnuti tako da zrak ostane unutra), lagano istisnite zrak, i odložite sve to na neko suho, mračno i hladno mjesto (ja sam svoju stavila u kuhinjski ormarić).

I sad dolazi onaj „dosadni dio“ – čekanje! U vrećici će avokado radi mokrog papirnatog ručnika dobivati dovoljno vlage, pa neće biti žedan (a kažem vam, on jako voli vodu).
Nakon 2-3 tjedna možete provjeriti situaciju, odnosno, je li avokado pustio korjenčić!

Moj avokado je nakon mjesec dana u vrećici izgledao ovako, što je značilo da je vrijeme za prelazak u vodu!

Ako je, čestitam – to znači da je avokado spreman za svoj idući korak, a to je rasti na danjem svijetlu! Ako je korjenčić dovoljno dug, možete košticu izvaditi iz ručnika, i onda pronađite staklenku, bocu, čašu ili vazu koja je dovoljno uska da košticu drži izvan površine vode, ali da korjenčić istovremeno bude potopljen!

Nakon tjedan dana, pojavili su se mali listići!

Staklo je važno radi prozirnosti, jer avokado jako voli svjetlo, pa će na taj način narast velik i jak! Kada ste ga smjestili, stavite ga na prozor ili pak negdje gdje će dobivati dovoljno svjetla, a vodu mijenjajte svakih 2 tjedna (ili kada se zaprlja). Kada naraste, možete ga presaditi u zemlju, ili ga možete nastaviti držati u vodi!

A ovako izgleda trenutno!

Ako vam je draže vizualno učenje, Brad Canning je na svom YouTube kanalu odlično prikazao ovu metodu:

Avokado je izvrsna biljka za početak učenja o sadnji i uzgoju biljaka, a nakon uzbuđenja kada ugledate prvi listić, sigurno ćete htjeti još biljaka!

Iako avokado uzgojen na ovaj način neće dati plodove, nek’ vam bude poticaj za uzgoj začinskog bilja, ili čak voća i povrća koje bez problema možete uzgojiti na balkonu ili prozorskoj dasci! Primjer za prste polizat: domaći pesto od bosiljka!

Naša Gradska čuva razne tajne koje samo čekaju da ih se otkrije, stoga evo par savjeta: Alan Toogood napisao je knjigu Ukrašavanje doma sobnim biljem o tome kako biljke mogu promijeniti i oplemeniti vaš dom, Pippa Greenwood uči nas kako na 1001 savjet kako postati bolji vrtlar, a John Harrison u svojoj knjizi Vrt u malom pokazuje nam da se i u najmanjem vrtu, na balkonu ili prozorskoj dasci može uzgojiti prirodna i ukusna hrana za cijelu obitelj!