Naša muzejska stručnjakinja Marina nastavlja nas voditi svjetskim muzejima, a danas su nam na “jelovniku” baš oni najveličanstveniji primjerci.

Kada kažemo ‘muzej’, na što najprije pomisliš?

Većina će nas zasigurno pomisliti na vrijedne predmete koji se u muzejima pohranjuju i čuvaju, te na izložbe tih predmeta koje možemo posjetiti. Razmišljajući o muzejima koje si do sada posjetio, koliko te je privukla sama zgrada muzeja? Je li ti se svidjela i potaknula te da u muzej dođeš ponovno?
Nama, na primjer, kada pomislimo na zgradu muzeja najprije na pamet padne bogata građevina u stilu velike elitne palače. Nešto, recimo, kao zagrebački muzej Mimara.

Zgrada je to koja zaista izgleda lijepo i bogato, ali nije zgrada koja bi nas na prvi pogled pozvala da uđemo unutra i otkrijemo koje muzejske tajne čuva.

A tebe?

No, zaboravimo na sve muzeje koje smo do sada vidjeli i koje smo posjetili. Donosimo vam veliku turu najluđim muzejima svijeta. Da muzej ne mora biti uobičajen i jednostavan izgledom, svjedoče ovi ludi muzeji koje ćemo vam predstaviti. Neki od njih su prava arhitektonska čuda. Neki izgledaju kao da su stigli iz neke druge dimenzije, iz budućnosti ili iz neke druge galaksije. Dokaz su da su dizajniranje i izgradnja samih muzeja uzbudljiv graditeljski izazov.

Muzejska arhitektura uvijek prati potrebe i ograničenja samog muzeja – jer je nekim muzejima potreban veći prostor za čuvanje velike muzejske kolekcije, drugima je potreban veći prostor za predstavljanje tih predmeta publici…

Pa krenimo!

1. Muzej Miho (Japan)

Japanski muzej Miho izgleda apsolutno bajkovito, što i nije čudno s obzirom da je izgrađen prema bajci o ribaru koji zađe u špilju privučen prekrasnim mirisom šume procvalog drveća breskvi. S druge strane špilje ribar nalazi magično selo u kojemu svi stanovnici žive u sreći i veselju te ga s radošću pozivaju u svoje domove. Nakon što je otišao iz sela, put u magičnu spilju više nikada nije mogao pronaći.

Miho muzej je stvarna verzija ovog magičnog sela – nalazi se usred šume u Japanu, potpuno je izoliran od grada i civilizacije. Kroz veliki bajkoviti tunel se dolazi do glavne zgrade muzeja s koje se prostire pogled na ogromnu šumu, mnoštvo procvalog drveća breskvi i trešnji oko muzeja. Ako se ikada odlučiš posjetiti Miho znaj da će ti trebati oko 3 sata da vlakom i autobusom dođeš do njega. Iako, mislimo da se komplicirano putovanje do muzeja svakako isplati.

U muzeju su pohranjeni vrijedni umjetnički radovi japanske kulture, ali isto tako čuva i drevnu umjetnost Egipta, Grčke, Rima, Azije i Kine. S obzirom da se nalazi u planini, Miho je tijekom zime zatvoren, a otvara se u proljeće kada cvijeće i drveće kreće cvijetati.

Ovdje ti prenosimo mali komadić Miho magije!

2. MAAT / AL_A (Lisabon, Portugal)

MAAT / AL_A je muzej čije ime nismo sigurni znamo li uopće izgovoriti, i još luđeg izgleda. Vanjske površine muzeja djelomično nas podsjećaju na ljuske krokodilske kože. Radi se o muzeju za umjetnost, arhitekturu i tehnologiju.

Nalazi se u glavnom gradu Portugala, Lisabonu, na samoj obali rijeke. Svojim dizajnom i arhitekturom muzej se sjajno uklopio u okolni prostor. Zauzima čak 9 tisuća kvadratnih metara! A dizajniran je tako da posjetitelji mogu hodati i po krovu muzeja, ispod muzeja i kroz sam muzej. Izgleda istovremeno moćno i nježno.

Možda nas svojim vanzemaljskim izgledom može na prvu uplašiti, ali nas isto tako privlači da mu priđemo i da istražujemo sve što se unutar i oko zgrade muzeja nalazi.

Ovo je definitivno jedan od naših favorita!

3. The Broad Museum (Los Angeles, SAD)

The Broad je muzej suvremene umjetnosti koji se nalazi u centru Los Angelesa (SAD). Izgleda kao čudna futuristička košnica koju je netko postavio usred grada. Muzej izgleda ludo izvana, ali i u unutrašnjosti koja je ispunjena ogromnim ludim skulpturama i umjetničkim radovima.

Ovaj muzej svojim gostima nudi i postaje za napajanje električnih automobila, parkirna mjesta za bicikle, ogroman vanjski prostor za druženje i mnoštvo mogućnosti koje ga čine eco-friendly muzejem.

4. Muzej grada Ordos (Kina)

Muzej grada Ordos posvećen je povijesti i tradicijama Unutarnje Mongolije u Kini. Nalazi se u gradu Ordos, u pustinji Gobi. Oblikom izgleda kao krivudava kapljica. A izrađen je od ulaštenih metalnih ploča koje štite muzej od pustinjskih oluja, snažnih oborina i vrlo hladnih zima.

Prostori unutar muzeja izgledaju kao manje kapljice koje su povezane mostovima, ili kao velike svemirske špilje osvijetljene snažnim bijelim svjetlom. Tako da čitav muzej izgleda apsolutno kao da je nedavno pao na Zemlju s nekog drugog planeta ili kao da na tom mjestu stoji oduvijek – kao ogromni alien u sred pustinje.

5. OCT – Muzej dizajna (Shenzhen, Kina)

OCT muzej smješten je u Kini. Ako ovaj muzej ne izgleda nadnaravno, ne znamo kako bismo ga drugačije opisali. Podsjeća nas na vremensku kapsulu, čija nas unutrašnjost vodi u neku drugu dimenziju. Čini nam se kao da bi svakoga trenutka mogao poletjeti – jer iako je ogroman, izgleda vrlo lagano, kao da prkosi sili teže koja nas drži čvrsto na zemlji kako ne bismo odlepršali.

Izvana je muzej kao svemirski brod, ali i iznutra je nevjerojatan. Ispunjen je bijelim zidovima pa se čini kao da prostor nema zidova niti kraja – kao da se nalazimo u oblaku ili gustom polju magle. Fascinantno!

6. Muzej Nestle čokolade (Meksiko)

Veliki crveni div – muzej u čast Nestle čokoladi – trebamo li ti išta više o tom muzeju pisati? Ovaj bismo svakako željeli posjetiti (posebno ako se u muzeju mogu probati razne vrste Nestle čokolade). 😊

7. Planinski muzej Messner (Južna Italija, Tirol)

Ovaj planinski muzej stavljamo u sam vrh najboljih i najčudnijih muzeja na koje smo nabacilii kroz ovu veliku turu.

Muzej je osnovao planinar Reinhold Messner po kojemu je i dobio ime. Posvetio ga je planinama i planinarima. Nalazi se na jednoj od ogromnih planina u Južnom Tirolu. Do njega možeš planinariti – ako u tebi čuči mali avanturist koji je spreman upustiti se u takvu vrstu avanture. Muzej se bavi znanošću o planinama i ledenjacima, izlaže povijest planinarenja i penjanja po stijenama.

Također se bavi i poviješću mitoloških planina i ljudima koji žive u planinama. Ovaj muzej raspoređen je na 6 lokacija u Italiji. Ovaj planinski muzej izgradila je jedna od najpoznatijih graditeljica muzeja u svijetu, Zaha Hadid.

8. Muzej Soumayaa (Mexico City)

I za kraj vam donosimo još jednu vanzemaljsko-muzejsku poslasticu –Soumayaa muzej u Meksiku. Zgrada muzeja izgleda magično, ostavlja bez daha. A čitavo bogatstvo se nalazi i unutar ove velebne građevine. Naime, Soumayaa muzej čuva sveukupno 66 tisuća umjetničkih radova!

Vidimo se na sljedećem neobičnom muzejskom putovanju – pripremamo ti razne poslastice iz svijeta umjetnosti!