Učenje uz YouTube

Vjerujete li da se uz glazbu lakše uči?

Priče

Ako je odgovor na pitanje iz naslova potvrdan – imamo odličan Youtube kanal za vas! Ako vam pak glazba smeta dok učite, nema veze – imamo i za vas odličan Youtube kanal!

U pitanju je zapravo jedan te isti, koji za sve vas (m)učenike nudi podloge za učenje sa i bez glazbe.

Ime kanala je The Strive Studies i iza njega stoji Jamie koja će vam raditi društvo dok učite, s glazbom ili bez nje. Ako vam to nije dovoljno, ova doktorica medicine koja trenutno radi na odjelu hitne pomoći ima još jedan Youtube kanal, The Strive to Fit, na kojem otkriva nešto više o sebi i svom poslu, ali između ostalog savjetuje i kako organizirati slobodno vrijeme, kako učiti, koje aplikacije pomažu kod učenja, kako se riješiti odugovlačenja te koje su joj navike promijenile život za vrijeme studiranja. Ima toga još, ovo je samo da vam otprilike dočaramo sadržaj prije nego li se odlučite na link klik.

Ono što ćete vidjeti kod videa za učenje je i to da je Jamie koristila tehniku produktivnosti zvanu pomodoro, koju često koriste studenti kod učenja, pogotovo kad stolicu treba zagrijati višesatnim bubanjem, pardon, učenjem. Tehnika je korisna zbog podjele vremena na način koji osigurava da smo duže vrijeme koncentrirani na ono što moramo napraviti, zato osim studenata dobro dođe i kreativcima poput dizajnera i programera, kao i svima koji samostalno rade neki zamorni i samotni zadatak (autor teksta ovom prilikom posebno pozdravlja sve svoje zadatke u Excel tablicama).

Nego, jesen je pred vratima, a s njom i povratak u školske klupe, pa za slučaj da vam zatreba, ponovimo osnove pomodoro tehnike, iako se jednom već spominjala na stranicama Brickzinea. 🙂

Pomodoro je period od 25 minuta. Učite i radite tih 25 minuta, pa uzmite 3-5 minuta pauze prije idućeg pomodora. Nakon svaka četiri odrađena pomodora uzmite duži odmor od 20-30 minuta.

Ako učite uz Jamie, njeni pomodori videi odbrojavaju vrijeme na ekranu. Ako pak krenete u solo avanturu, potreban vam je timer. Ako nemate neki mehanički timer ili štopericu, uvijek može poslužiti pametni telefon, svi imaju funkciju odbrojavanja, a bome ne fali ni pomodoro aplikacija.

Napravite popis zadataka koji želite napraviti i one složenije podijelite u više jednostavnijih, kako bi smanjili i pritisak koji nam složeni zadaci izazivaju. Rasporedite tako podijeljene zadatke u pomodore, po potrebi u jedan pomodoro grupirajte više jednostavnijih zadataka za koje znate da vam neće oduzeti puno vremena.

I nikako ne smijemo zaboraviti nešto jako važno: ne dopustite da vas itko ili išta prekida tijekom nekog od pomodora. To je vrijeme isključivo za zadatak pred vama, sve ostalo može čekati pauzu ili još bolje, završetak rada koji ste isplanirali.