Plakati su jedni od prvih oblika reklamiranja – ostavili su dubok trag i jasno je da još neko vrijeme neće nestati!

Bilo da govorimo o printanom ili digitalnom obliku, plakati su idealni za reklamiranje svega što možemo zamisliti: događaja, filmova, putovanja, edukacije, motivacije, prehrambenih proizvoda, politike… ma svega!

Glavni zadatak plakata je privući pažnju ljudi, ali to u današnje vrijeme i nije baš lako. Ne postoji ispravni način kako napraviti plakat, ali postoje pravila koja vam mogu pomoći oko oblikovanja izgleda plakata.

Sve ptičice na grani znaju da je u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti otvorena izložba posvećena Balthazaru.

Ovako je slično izgledao plakat za izložbu 51000 Balthazargrad (Foto: mmsu.hr)

Upravo taj događaj bit će vaš zadatak za izradu plakata. Lik profesora Balthazara jedan je od najpoznatijih animiranih likova nastalih u Hrvatskoj, a upravo je Rijeka odabrana kao inspiracija za neobičan Balthazar-grad u kojem profesor živi. Izložba predstavlja minijaturni prikaz svijeta iz crtića i nije poput ostalih izložbi jer osim što možemo nešto naučiti, na izložbi se možemo i igrati i zabaviti.

Za ovaj zadatak potrebni su nam:

bijeli papir
bojice/flomasteri
ljepilo.

Vaš prvi zadatak je definirati format plakata, tj. odlučiti hoće li on biti vertikalnog ili horizontalnog izgleda. Ljudsko oko najprije primjećuje informacije koje su na vrhu, zato je važno staviti najvažniju ilustraciju i tekst na vrh kako bi odmah zapeo za oko onome tko ga gleda i čita. 

Kada smo definirali format plakata, slijedeći zadatak je odrediti ciljanu skupinu – kome je plakat namijenjen (upućen) i što želimo komunicirati – koju poruku želimo poslati. U ovom slučaju plakat je namijenjen djeci i roditeljima, a poruka koju želimo poslati je da posjete i pogledaju izložbu.

Nakon toga možemo krenuti sa skiciranjem plakata. Najprije odlučite gdje će se nalaziti ilustracija, a gdje naziv izložbe, a tek onda i sve ostale informacije koje smatrate važnima poput gdje je izložba, kada je i koliko dugo otvorena, gdje se mogu kupiti ulaznice ili dobiti dodatne informacije o izložbi.

Odabir boja plakata je od velike važnosti jer boje privlače pažnju ciljane publike iz daleka. Možete koristiti paletu boja koja se koristi u crtiću ili možete potražiti značenja pojedinih boja i voditi se tim pravilima i odabirom. 

Ilustracija ili slika koja će “nositi” cijeli plakat treba predstaviti temu i poruku plakata bez nedoumica. Inspirirajte se crtićem ili izložbom te nacrtajte ono što mislite da je važno za Balthazara i njegovu izložbu. To može biti njegov lik, pozadina, neki čudni stroj ili detalj s izložbe. Pazite samo da ostavite dovoljno mjesta za tekst!  

Sada kada je ilustracija gotova, dodajte naslov i ostale bitne informacije. Što se tiče pisma-fonta,  pokušajte da on slijedi stil ilustracije, odnosno da je zabavan, dječji i veseo. Naslov može biti više ukrašen, dok ostale informacije moraju biti čitke kako bi se mogle pročitati sa veće udaljenosti.

Uzmite samoljepljivu traku i zalijepite plakat. I to je to! Zar nije čaroban?!

Tko nije bio na izložbi, ne znam što čeka… Trk 🙂