Zabava, fokus i kreativnost

Zanimljivosti o šahu koje možda niste znali !

Priče

U zadnje vrijeme šah je ponovno postao popularan, i drago nam je da je tako!

Šah je zapravo fantastična igra koja osim zabave služi i razvijanju korisnih vještina u svakodnevnom životu.

Šah nas između ostalog uči kako svaki naš izbor nosi određene posljedice – ako igramo brzo i nepromišljeno posljedice mogu biti loše, a kada promišljamo i mislimo o sljedećem koraku posljedice će izglednije biti puno bolje.

Također, jedna od najvećih beneficija kod igranja šaha je vježbanje fokusa, ali i kreativnosti!

Ako vas ovaj tekst potakne na igranje, GKR vam čuva leđa! Bacite oko na priručnike za djecu (Šahovski priručnik Anatolija Karpova i Pješak, dama, kralj – mat! Gerda Schneidera) ali i za odrasle (Šah : igra mudrosti Igora Ševe i Šah od prvih poteza do mata Daniela Kinga)!

A sad, zanimljivosti!

1. U početku igre, šahovska figura Kraljice mogla se pomicati samo za jedno polje u dijagonalnom smjeru. Kasnije se to povisilo na 2 polja, a tek nakon Španjolske Rekonkviste u 15. stoljeću, zbog pobjede kraljice Izabele I., Kraljica je postala najjačom figurom na ploči.

2. Najstariji šahovski komplet na svijetu pronađen je na otoku Lewisu u Škotskoj, i datira u 12. stoljeće. Pretpostavlja se da je bio napravljen na Islandu ili u Norveškoj, a posebno je zanimljivo to što je upravo on bio korišten u prvom filmu Harry Pottera, Kamenu mudraca, za potrebe partije čarobnjačkog šaha!

Čarobnjački šah

3. Najstarija partija šaha koja je zabilježena seže daleko u 900.-u godinu, a odigrana je između jednog povjesničara iz Bagdada i njegovog učenika.

4. Psiholozi smatraju da je šah odličan način za poboljšanje pamćenja. Šah se baš zato redovno igra u nekim školama jer se pokazalo da ima velik pozitivan efekt kod djece.

5. Postoji preko 1000 različitih otvaranja koje se mogu naučiti! Nauči neke od njih uz pomoć priručnika Prvi šahovski koraci Josipa Varge.

6. Ova zanimljivost je definitivno otkačena – igranje šaha na slijepo zaista postoji! Dok se u prošlosti igra na slijepo (s povezom za oči) smatrala ogromnom vještinom, danas se smatra kako bi svaki izvrstan igrač trebao moći odigrati partiju bez gledanja u ploču!

7. Prva ploča sa svijetlim i tamnim kvadratima pojavila se u Europi oko 1090.

8. 1985., sovjetski igrač Garry Kasparov postao je najmlađi svjetski prvak u šahu, a imao je tek 22 godine.
Nedugo nakon njega, 1894., svjetski prvak postao je Nijemac Emanuel Lasker koji se na tronu zadržao skoro 27 godina!

9. Šah mat dolazi iz perzijske fraze Shah Mat koja u prijevodu znači – kralj je mrtav.