Briga za prirodu, okoliš i protiv klimatskih promjena najvažnija je tema naše generacije. Počnimo promjenu raditi s onima koji imaju 0 godina. 🙂

Hall Kirsten: Priča o pčelama

Zujanje pčela donosi život u naše vrtove, njihov med zaslađuje naše živote, njihov otrov se u medicini koristi protiv upala, svijeće napravljene od pčelinjeg voska donose svjetlo u tamnim večerima a propolis je dobar za naš imunitet. One su svojom marljivošću nedvojbeno jedna od najvažnijih vrsta na svijetu. Njihov glavni zadatak je oprašivanje biljaka. Bez te besplatne usluge morali bismo se odreći skoro trećine hrane. Pčele su glavna potpora našeg eko sistema. Bez oprašivanja većina biljaka ne bi imala plodove niti sjemenke. Cijeli naš krajolik, naša prehrana i budućnost biljnog i životinjskog svijeta bili bi ugroženi.

Ekološka slikovnica “Priča o pčelama“, autorice Hall Kirsten, je idealan tekst sa živopisnim ilustracijama za predškolarce i djecu nižih razreda osnovnih škola. Kirsten je bivša odgajateljica i nastavnica, sada spisateljica dječjih priča koja surađuje sa nagrađivanom kanadskom ilustratoricom Isabelle Arsenault. U slikovnici je opisan je pčelinji život tijekom godine na livadi, u košnici, način prikupljanja i prerade peludi i proizvodnje meda.

Na kraju, autorica se obraća čitateljima objašnjavajući razlog nastanka priče i donoseći savjete kako pomoći pčelama. Ovu ekološku slikovnicu možete posuditi u Gradskoj knjižnici Rijeka i uživati u poetičnoj stihopriči o pčelama medaricama i njihovoj borbi za opstanak.

Glenn Murphy: Mali koraci

Za ekološki osviještene roditelje ili odgajatelje preporučujemo stručnu knjigu za djecu “Mali koraci. Jednostavne zamisli koje mijenjaju planet Zemlju” Glenna Murphyja. Možete svoj primjerak posuditi u Dječjem odjelu Stribor ili nekom od ogranaka Gradske knjižnice Rijeka.

Ova malena i bogato ilustrirana stručna knjiga, primjerena je radu s djecom i za djecu starije školske dobi. Sadrži savjete i zamisli o očuvanju okoliša. Podijeljena je u poglavlja vezana za pametno postupanje s energijom, vodom i otpadom, ekološki uzgoj voća i povrća, spašavanje drveća, čuvanje divljine.

Djeca će također saznati kako putovati i kupovati na ekološki način i kako smanjiti svoj ugljični otisak. Knjiga je praćena posterom “Ekološki dom” s eko-testom “Koliko si zelen/zelena?” i 6 eko-razglednica, a sadrži pojmovnik, kazalo, i korisne internet adrese. Razglednice su baš fora, primjerice, jedna je naslovljena “Hodajmo! Koristi vlastite noge…ne fosilna goriva“, na žutoj podlozi su crni otisci stopala – mali, veliki, neobični, veseli… Eko-test je jednostavan i poučan s divnom ilustracijom ježa koji je na bodlje stavio zelene viklere te nam poručuje:

Ako ja mogu pokušati pozelenjeti, možeš i ti!

Slikovnica Charlotte Middleton: Kristofor i bicikl 

Jedan od važnih trenutaka u životu roditelja je kada na dječjoj bicikli skinemo pomoćne kotače i dijete počne samostalno pedalirati (naravno sa kacigom na glavi :). Nedavno sam  pročitala dobru vijest, Rijeka počinje s uređenjem biciklističke staze od Žabice do Preluka. Ova vijest me inspirirala da vam preporučim slikovnicu za predškolsku djecu – priču o bicikliranju i recikliranju koju možete posuditi u Gradskoj knjižnici Rijeka.

Autorica Middleton je objavila serijal divno ilustriranih ekoloških slikovnica  o doživljaljima zamorca Kristofora. Ova zanimljiva slikovnica s velikim tiskanim slovima (zgodno za čitače početnike) opisuje izradu recikliranog bicikla, “najboljeg u čitavom Maslačkogradu”.

Djeca mogu naučiti što znači termin recikliranje, kako se možemo odnositi prema starim novinama, jučerašnjem kruhu, praznim staklenkama od kave…i kako napraviti viseće hranilice za ptice. Odlično štivo za roditelje i odgojitelje koji žele djeci objasniti ili započeti praktični proces recikliranja.  

Becky Davies: Kornjačica i more

Ukoliko niste gledali film “Plastični ocean”, preporučujemo da ga pogledate. Autori filma su zajedno s timom znanstvenika i ronioca četiri godine putovali na dvadeset svjetskih lokacija kako bi napravili zapis o stanju morskih površina i dubina.

Ukoliko želite ovu ekološki alarmatnu temu približiti najmlađima, predškolarcima, preporučamo da im pročitate slikovnicu autorice Davies Becky “Kornjačica i more” koju možete posuditi u GKR-u. Divne ilustracije je napravila umjetnica Jennie Poh. U ovoj priči pratimo životni ciklus jedne kornjače i njen susret s plastičnim otpadom koji je postao sastavni dio oceana.

Kornjača pokušava komunicirati s plastičnom vrećicom, misli da je to nova životinjska vrsta ali uskoro shvaća da neće dobiti odgovore na svoja pitanja, mukotrpno se probija kroz plastični otpad i zaključuje “…kao da joj ocean više nije prijatelj”. Zaplela se u otpad ali srećom, došli su ronioci koji čiste morsko tlo i spasili su ju.

Na kraju priče imamo sretan završetak, ronioci su očistili morsko dno i pomogli ribama, algama, koraljima i kornjači. Bilo bi lijepo kada bi se ovakav završetak dogodio i u realnosti!