Tko od vas voooli rješavati domaću zadaću?

Ruku na srce – u zadaći uživa jako malo učenika i učenica. To je normalno, nakon čitavog dana u školi, zadnje čemu se veselimo je zadaća.

Ali! (Jeste primijetili kako mi uvijek imamo neki ali u rukavu? 😀 )

Zadaće su dobra stvar za ponavljanje i utvrđivanje naučenog gradiva. Osim što će biti od velike pomoći za buduća učenja za razne kontrolne i ispitivanja, zadaće su najbolji način da shvatimo jesmo li nešto naučili ili samo mislimo da smo naučili.
Također, zadaće nas uče disciplini koja je jako potrebna kako bismo napravili sve što moramo!

No kako god bilo, zadaće su nešto što se treba napraviti i nije ih baš fora izbjegavati, a kako kažu: što se mora, nije teško!

Donosimo vam nekoliko savjeta kako što uspješnije i bolje napraviti domaću zadaću, ali i što prije ju završiti kako bi se ostatak dana mogli igrati i uživati!

Općeniti savjet: zadaću napravi čim prije!

Nakon što dođeš iz škole često je vrijeme ručka, no savjetujemo ti da odmah nakon slasnog ručka prioneš na zadaću – što više vremena prolazi, manje ćeš imati volje i koncentracije za rješavanje zadaće, a što ju prije riješiš prije se možeš posvetiti igri, filmovima, glazbi, televiziji, čitanju omiljene knjige itd.!

No ako si netko od ovih tipova:

Zaboravko

Savjetujemo – napravi listu na kojoj će biti sve obaveze koje uključuju zadaću (koja je zadaća, iz kojih predmeta, za koji dan i slično) i tako ćeš smanjiti šansu da slučajno ne zaboraviš na zadaću!

Totalno u poslu

Razumijemo da neki školarci imaju mnogo izvanškolskih aktivnosti pa nemaju vremena svu zadaću riješiti čim prije, no u tom slučaju savjetujemo da prepoloviš zadatke! Recimo, teži dio napravi prije treninga, a lakši kad se vratiš!

Vječiti sanjar

Ako ti je teško isključiti maštu i posvetiti se zadaći, pokušaj si napraviti mjesto koje će te motivirati da napraviš zadaću! Recimo, radni stol neka bude samo za zadaću! I tada makni od sebe mobitel, tablet i sve ostale jako zabavne stvari… dok ju ne napišeš!

Voliš odgađati

Realno, svatko od nas ima dana kada voli otezati i odgađati obaveze, pa ako ti je takav dan, pokušaj s trikom s alarmom: 15 minuta radi na zadaći, 5 minuta odmori – i tako do kraja!

Voliš planirati

Nabavi planer i u njega piši sve obaveze, i tako ćeš se najbolje organizirati kada što moraš napraviti!
Psst, pisali smo već o tome kako možeš izraditi svoj personalizirani planer, baci oko 🙂