Svašta nam pada na um raditi ove dane, a da li je netko dizajnirao novu zastavu za svoj brod? Evo mali savjet…

Nekada poluprazne vezove zamijenili su prepuni vezovi s brodovima iz različitih luka svijeta. Gledaš i ne vjeruješ koliko se zastava različitih država vijori na krmama (stražnjim dijelovima brodova). Pozivaju te na daleke avanture i izazove! Maštaš o tome da i tvoj brod zaplovi u nepoznatu luku, ali jedino što mu nedostaje jest zastava koja predstavlja tvoj grad. Zato, zasučimo rukave i krenimo u akciju!

Svaku državu svijeta lako možeš prepoznati po zastavi. Zastava je simbol neke zemlje i u njezinom se izgledu krije povijest tog naroda i države. Najčešće je pravokutnog oblika,  jednobojna ili višebojna, ukrašena simbolima ili znakovima. Oni se razlikuju od zemlje do zemlje i čine zastave posebnima.

Zastava se na brodu vijori na krmi ili na jarbolu, a mora biti izvješena tijekom dana (od izlaska do zalaska sunca), prilikom ulaska u luku, dok je brod vezan u luci i prilikom izlaska iz luke. Važno je da se zastava dobro i jasno vidi izdaleka, kako bi se mogao raspoznati  brod koji ti dolazi u susret i radi li se o prijateljskom brodu ili je na vidiku gusarski brod. 

Sada kada smo naučili neke zanimljivosti o zastavi bitno je da naučimo i par pravila koje trebamo poštovati kod njezinog dizajna. Pa krenimo…

Manje je više

Kao što smo malo prije naučili, bitno je da se zastava jasno i dobro vidi izdaleka, a u tome će nam pomoći jednostavnost i minimalizam (s nekoliko stvari prikažemo više, s više stvari samo kompliciramo sve i izgubimo ono što želimo prikazati). Ako je na zastavi manje elemenata, elemente ćemo lakše uočiti i raspoznati.

Nemoj se ograničiti prikazivanjem stvarnosti

Zastave nisu fotografije. Ako na zastavi želiš prikazati neki element, učini to na način da ga što više pojednostaviš na osnovne oblike, ali na način da svatko može odmah prepoznati o kojem se elementu radi. 

Boja

Svaka boja ima svoje značenje, zato je bitno saznati koja boja ima koju ulogu. Plohe boja  na zastavi su najčešće vodoravne, okomite ili kose. 

Simetrija/asimetrija

Simetrije ili zrcaljenja čine zastave ozbiljnijima i elegantnijima, dok su asimetrične ili one bez zrcaljenja manje stroge, živahne i vedre. 

Sada kada smo sve savladali počinjemo s izradom.

Za ovaj zadatak su ti potrebni:

papir, olovka, škare, bojice/flomasteri, konop (špaga) i ljepilo.

Papir presavij na pola tako da dobiješ mali pravokutni oblik (otprilike 210x148mm). Razreži papir na pola.

Iz provjerenih izvora saznajemo da se kraće zastave bolje vijore. Nakon što si papir razrezao uzmi bojice/flomastere i kreni u akciju.

Pokušaj slijediti pravila dizajna.

Odredi osnovne boje i elemente koje ćeš nacrtati. Oni će na kraju krajeva predstavljati tvoj grad. Nakon što si završio s bojenjem, početak papira presavini za 20 mm i zalijepi. Ali samo na početku, jer ćemo tu dobiti rupicu kroz koju mora proći konop.

Razreži konop i provuci ga kroz papir. Tvoja zastava je spremna za podizanje i ponosno vijorenje na brodu. 

Sretan ti put kapetane i mirno more do neke nove avanture…