Nije tajna kako volim čitati gotovo otkada znam za sebe…

Možda je manje poznato da sam tijekom čitanja volio i proučavati ilustracije. Nažalost, nisu sve knjige bile ilustrirane ili su ilustracije bile tako malobrojne da bih ih jedva dočekao i dugo promatrao. Nestrpljivo sam iščekivao svaku ilustraciju, htio sam vidjeti kako je netko drugi vidio zamislio napisanu scenu ili likove.

Ne sjećam se koliko me smetalo ako se moje i ilustratorovo viđenje nije poklapalo. Onda sigurno nisam proučavao slikarske tehnike niti pamtio kako se koji ilustrator zove i po čemu je specifičan. Takve sam podatke tek kasnije počeo usvajati. 

Nije tajna kako volim čitati i poeziju. Možda je manje poznato da katkad pišem poeziju i imam pripremljene tri zbirke poezije, ali nisam zadovoljan njima pa ih zato najvjerojatnije nikada neću objaviti.
Opet, za objavljivanje zbirke poezije trebaš imati sreće. Ili dobra poznanstva. Ili oboje, sretna poznanstva. 

Osim stripova i proznih djela, u dječjoj dobi volio sam čitati i poeziju, nisam zazirao od nje. Svako malo morali smo naučiti napamet recitirati pjesme i tako bismo uvježbali memoriju. Možda baš zato danas lakše zapamtim ime svakom učeniku? Nekako mi se čini da mi je učenje pjesama napamet jako koristilo. ..

Kako bilo, i danas ima djece od devet ili deset godina koja pokazuju interes za čitanjem poezije. Ipak, nešto je manji interes za zbirkama poezije jer je i ponuda poezije za djecu i mlade na policama knjižnica i knjižara manja. U sklopu lektire učenici većinom čitaju prozna djela, poezija je u drugom planu. Smanjuje se i broj živućih pjesnika koji pišu za djecu i mlade, a kako i ne bi kada se rijetki izdavači usude objaviti zbirku poezije za djecu i mlade jer nije baš profitabilno. Čitala bi djeca poeziju znatno više, samo da im je dostupnija!

Znam nekoliko revnih učenika iz trećeg i četvrtog razreda kojima ću sigurno preporučiti Čarobni kalendar (Ibis grafika, 2019.) Marijane Križanović.

Zbirka se sastoji od četrnaest pjesama, a likovi su mjeseci. Siječanj i ostatak društva govore po čemu su specifični i drugačiji, što se točno događa u kojem mjesecu. Veljača je, recimo, poznata po zaljubljenosti (Valentinovo) i maškarama. Neki su mjeseci posebni po tome što u sebi sadrže važne blagdane i imaju svečani ugođaj, posebni su i po tome što se odvijaju radovi na otvorenom, a zbivaju se i brojne promjene u prirodi što se ponavljaju iz godine u godinu. 

Mjesec peti ko iz bajke
Slavi sunce, slavi majke.
Ushićeno srcem veli,
šarenilo posvud želi. (31.)

Svibanj, lako se zaključi, kazuje gornje stihove. U svibnju se obilježava Majčin dan, dani su duži i topliji, ljudi raspoloženiji jer se priroda konačno probudila, vrući dani samo što nisu došli – krošnje drveća dobiju nove zelene halje, a trava bude urešena cvijećem i ostalim raznolikim biljem, ukrasnim i ljekovitim. 

Uvodna pjesma Čarobni kalendar sastoji se od 14 kitica, završna pjesma Oda ljepotici godini sastoji se od 9 kitica, a svaki mjesec ima svoju pjesmu koja se sastoji od 8 kitica.

Baš svaki stih je osmerac, rima je parna (a a b b), a stihovi su zbog pravilne kompozicije zvučni, ostaju u ugodnom sjećanju i lako se mogu naučiti napamet. Mogle bi se pjesme Marijane Križanović komotno uglazbiti ili izvoditi na sceni. 

Nije tajna kako cijenim rad ilustratorice Vande Čizmek koja je ilustrirala zbirku pjesama Čarobni kalendar. Manje je poznato da bih rado napisao priču koju bi Vanda ilustrirala. Njezine su ilustracije naoko jednostavne, podsjećaju me na reduciranu animaciju kakvu je koristio Dušan Vukotić u svojim animiranim filmovima.

Ilustracije nisu malobrojne, pomno su osmišljene i nisu pretrpane detaljima, funkcionalne su i  odišu elegancijom. Vedre i razigrane, doprinose dodatnu čarobnost u pjesme i zaista ne znam tko bi im mogao naći ikakvu zamjerku. Uklapaju se u sadržaj pjesama u kojima nema jeftinih atrakcija ni škakljivih motiva koji bi mogli izazvati negativne reakcije ili ocjene. 

U zbirci Čarobni kalendar nema nedaća, pošasti i problematike koja se mora razriješiti. Ona bi se komotno mogla koristiti u nastavi, na satu Hrvatskoga jezika, ali i na satu Prirode i društva. Marijana Križanović prethodno je objavila četiri edukativne slikovnice (Kod zubara; Iz života jednog mrava; U školi; U kazalištu) te zbirku priča Marine čudesne pustolovine (Ibis grafika, 2017.) koju je također ilustrirala Vanda Čizmek. 

Zbirka poezije Čarobni kalendar edukativno je i zabavno štivo prepuno bistrih i pozitivnih misli koje zaslužuje svaku preporuku i pohvalu, tim više jer je broj zbirki pjesama za djecu i mlade u stalnom opadanju. Ovu knjigu čine maštovite i inteligentne pjesme kojima se potiče promišljanje, istraživanje i usvajanje novih podataka, zato ne bi bilo nimalo loše da ima mjesto na policama baš svake knjižnice.