Nitko se nije rodio kao gotov umjetnik, a puno toga nastaje iz običnog šaranja.

Jesi li ikada prisustvovao dosadnom trenutku.. bilo da je riječ o trenutku u kojem ti mama objašnjava poduži popis obveza koji moraš napraviti ili školskom satu u kojem učiteljica objašnjava vrlo poznato gradivo pa su ti misli odlutale, a tvoja ruka krenula s crtanjem nekih besmislica na komadu papira ili u bilježnici?

Taj trenutak besmislenog crtanja zovemo črčkanje. Črčkanje pokazuje da naše misli nisu na mjestu gdje bi trebale biti i u tim trenucima nastaju kako jednostavni crteži koji imaju svoje značenje tako i crteži koji se sastoje od linija koje nemaju nikakvu vezu s vezom. Črčkanje je sjajan i zabavan način da izrazimo sebe, a znanstvenici su dokazali da črčkanje utječe na bolji rad mozga, razvija motoriku, poboljšava pamćenje, korisno je za koordinaciju oka i ruke, opušta i smiruje.

Svatko može črčkati i stvoriti jednostavne oblike. Pablo Picasso je bio poznat po tome da nije volio plaćati račune u restoranima, pa je rado unovčavao svoje črčkarije. Tako je svaki peti konobar u Francuskoj nakon Drugog svjetskog rata imao salvetu s ponekom Picassovom črčkarijom.

Sve što nam je potrebno za ovaj zadatak je: olovka, papir, akrilna boja i možemo krenuti u akciju črčkanja. Na prazan list papira čija dimenzija nije bitna, počinjemo iscrtavati linije. Nema pravila kakve linije morate raditi, bitno je da slijedite svoju ruku i maštu. Radite i krivudajte linijama dok sami ne odlučite da je dosta. Kao što sam rekla – nema pravila. Pogledajte papir izdaleka, sigurno izgleda kao neki uragan na papiru.

Uzmite akrilnu boju i ispunjavajte polja koja želite obojiti u tom uraganu. Nakon što ste obojili polja koja ste htjeli, zastanite, proučite iz daljine papir i budite sigurni da niste izostavili još neko polje. Premda črčkarija izgleda kao neka apstrakcija koja nema veze s vezom, vjerujte u sebe. Ukoliko ste zadovoljni svojom izvedbom, ukoliko su željena polja obojena, na red  dolaze vaše ruke. Ispružite palac i kažiprst desne ruke (dlan gleda prema dolje) te ga spojite s kažiprstom i palcem lijeve ruke (dlan gleda prema gore) na način da se palac i kažiprst suprotne ruke spajaju. Dobili ste pravokutnik, odnosno okvir kroz koji proučite svoju obojenu črčkariju. Dio slike koji vam se, kroz okvir, najviše svidi, koji vam se učinio najzanimljivijim – izrežite i dobili ste svoju sliku.

Od črčkanja smo došli do apstraktne slike. Što li ona krije? Vidite li nekog dosadnjakovića ili je to palačinka koja je nekome pala na glavu ili djelo nekog novog Picassa? Pitajte i prijatelje – što oni vide u vašem remek djelu.