Tata Ante A. nam se dugo nije javio svojim crticama s mobitela, ali kada se to dogodi uvijek smo posebno sretni i nadahnuti.

“U klipovima svojim uvijek znaš samo brbljati
O dosadnim stvarima i dosadnim temama”

Ne tako davno u jednom je našem dnevnom listu izašao članak koji tematizira žargon jedne generacije koja dane (a bome i noći) provodi uz Fortnite, Minecraft i vrli novi svijet igara u kojemu su roditelji pomalo pogubljeni. Dodan je i rječnik za bolju ilustraciju teksta (tako možemo naučiti što znači vinati, skin, nub, livati etc.), a osnovna nit koja se provlači kroz tekst jest da mi (roditelji) ne razumijemo njih (djecu) u leksiku modernih igara.

I tako je meni dugo u podsvijesti plutao taj članak sve dok moj sin (umjereni gejmer) nije jedan dan počeo pjevušiti – umirući od smijeha – stihove: “Nakon svakog disa pečen si ko jagnje!”. Zagubljen u prijevodu mislio sam da se radi o komšijskom dislike-u na neki filmić/video na kanalu prozvanog. Naravno da ciljam na YouTube jer zaboravite na fejs, Twitter ili Instagram, njih zanima kanal, YouTube kanal! To jest, ono što je naša generacija prošla kroz društvene mreže nije ono što zanima nove generacije koje su s internetom rođene i koje umiru kad se WiFi mreža prekine.

Jesi li lajkao, hoćeš se subati (od subscribe) ono je što animira. I sve bi ovo bila još jedna priča velikih o maloj djeci (možda i zaboravljena i nezapisana) da nisam kliknuo na taj dis (s dva s) koji ima… – čitaj ovo polako – skoro deset milijuna pregleda!

Dakle, kaže Wikipedija da je diss ili diss track song is a song intended to verbally attack someone else, often as a response to someone’s diss track.

Hrvatskog wiki prijevoda nema, što je znakovito. Pojavio se u pop kulturi šezdesetih, koristio ga i John Lenon a izbrusili hip hoperi. Ili, za one upućenije, prevedeno na domaći roditeljski, to je ono što je Branimir Štulić dostavio Juri Stubliću u predinternet you t(r)ube aranžmanu targetirano i imenovano Roll over Jura.

I onda taj gejmer ili jutjuber (svašta oni snimaju, blago rečeno) odrepa disstrack drugom, pa onda on snima svoju reakciju na njegov, te odreagira i on – pravi hip ping hop svijet oko nas, u gigabajtima. Urnebesno je, katkad i zabavno, pogledajte. I učite, analizirajte, sociološki je i te kako zanimljivo, jer i vaša su djeca po tim igralištima.