Što je to dosada? Kako se osjećamo kad nam je dosadno? Koliko traje dosada? Postoji li točno određen trenutak u danu kada nas preplavi osjećaj dosade? Kako se obraniti od dosade? Treba li se uopće braniti? Dosada ovo, dosada ono…

Nećete nam vjerovati, ali mi nemamo odgovore na ova pitanja. Stvarno. Ono što imamo su naša osobna zapažanja, iskustva i podijeljeni osjećaji u vezi s dosadom: idemo jače nego ikad pokušati secirati (skalpel u ruke!) dosadu. Wait for it…

Za početak, složit ćemo se nešto – riječ dosada je taaako dosadna. Napiši je tri puta zaredom i vidjet ćeš: osim što ćeš pod a) zaraditi kroničan osjećaj dosade, pod b) skužit ćeš da je dosadna za pisanje. Da, da, ima nešto u tome. Sjeti se samo kako je uvijek iznova uzbudljivo tipkati riječ KOLIKO.

Pređimo na stvar. Kako definirati dosadu? To je nešto što ti se radi kada ti se ne radi ništa. Neki osjećaj kad nemaš što raditi. Taj osjećaj je… dosadan. Razumijemo se mi, ali što da sada dođe neko biće s drugog planeta i inzistira da mu dočaramo to stanje? Ne možemo mlatiti rukama.

Reći ćemo mu: Taj osjećaj je prazan. Antizabavan. Prati nas u svemu. Ne da nam mira. Tko je poetski nastrojen posebno će se potruditi pa kazati: Dosada budi neke nove osjećaje iz glave koje smo čuvali u nekom malom prostoru, a za koji nikad nismo čuli… Dosada je kao crna rupa u svemiru koja usisava zvijezde, odnosno naše misli. Shvatio je sigurno!

S dosadne sjednice naše male uredničke grupe na kojoj se raspravljalo o dosadi iskazani su različiti stavovi o najvažnijem pitanju: je li dosada pozitivna ili negativna?

Dosada nije baš dobra jer nemaš pojma što bi radio i zaboli te glava od svega. Trebaš naći mali ključ za taj prostor i onda si slobodan.

Dosada je i dobra i loša, ponekad kad mi je dosadno ne želim ništa raditi, a ponekad mi je toliko dosadno da poželim nešto raditi, tada postajem marljiva. Naprimjer pročitam knjigu ili spremim sobu.

Meni je dosada dobar osjećaj jer mi onda na pamet padaju neke ideje koje bih mogla raditi da mi ne bude dosadno.

Zaustavimo se kod toga da je dosada dobar osjećaj. Kakve sve ideje dobijemo kad nam je dosadno?

Ja čitam kad mi je dosadno, a ima dana kada mi je čak i to dosadno. Ne zaboravimo da je knjiga uvijek dobra ideja.

Često kad mi je dosadno pišem pjesme ili crtam. Meni je jednom bilo toliko dosadno da sam napisala pjesmu, tekst i note, a smislila sam čak i video spot.

U vrtiću smo kopali rupu u parkiću vjerujući da ćemo doći do središta zemlje, toliko nam je bilo dosadno!

Kad nam je dosadno dobijemo motivaciju za svašta i stalno svijetli ona lampica blink, blink. Bilo bi fora imati čarobnjaka u džepu, ali treba ti to vrijeme dosade.

Kada u danu nastupa dosada i u kojim situacijama?

Dosada se javlja poslije škole, radionice, treninga. Zapravo, meni je u školi dosadno.

Meni je dosadno kad dobijem lošu ocjenu. Kuhanje ručka mi je dosadno. U busu mi je dosadno.

Sjedila je sa mnom dok sam sjedila, tako je dosadna ta dosada. Što god krenem raditi dosada je prisutna i tako je dosadna. Ništa mi ne da raditi, tako je dosadna. Odem u parkić nema nikog nego samo ja i dosada. Tako je dosadna.

Iščekivanje je posebna vrsta dosade. Toliko nešto čekaš da ne znaš više jesi li uzbuđen, ljut, sretan ili ravnodušan. Tko je brojao dane do svog rođendana dobro poznaje ovaj osjećaj. A znamo da vrijeme u dosadi protječe jako, jako sporo…

Što se tiče iščekivanja, tata mi je obećao da ćemo raditi tortu koju ja želim i još uvijek je nismo napravili. Jednom sam jedva čekala svoj rođendan. Trebala mi je doći jedna prijateljica, ali ona je zadnja došla i prva otišla, i to mi je bilo jako dosadno.

Još je jedna stvar zanimljiva u vezi s dosadom, a to je da se dosađuju i odrasli i djeca. No, tko bolje podnosi dosadu? Tko bolje zna okrenuti dosadu u svoju korist? Evo, uzmimo za primjer vijesti na televiziji.

Moji nono i nona kažu – dosadno nam je, hajmo vidjeti što ima na vijestima. A nama je dosadno od tih vijesti. Drukčiji smo!

I doista, možda odrasli ne dijele sa svijetom informaciju da im je dosadno kao što mali vole raditi, ali djeca umiju puuuno bolje od puštanja vijesti na televiziji. Kad ste vidjeli nekog odraslog da je napravio šator od plahti i deka?

Stoga, zaključci s naše dječje sjednice o dosadi su sljedeći: Kada ti je dosadno ni mobitel ti ne može pomoći. Dosada može biti lijepa. Dosada je nešto što moramo imati u životu. Naše vrijeme za sebe.