Dječji odjel Stribor Gradske knjižnice Rijeka u drugom dijelu 2020. godine će promijeniti svoju kultnu lokaciju i postati stanovnikom nastajućeg kvarta kulture u kompleksu “Benčić” odnosno Dječje kuće. Legendu ćemo pamtiti i prema dobrim fotografijama, a tu nastupate i vi! 🙂

Dječji odjel Stribor Gradske knjižnice Rijeka u drugom dijelu 2020. godine će promijeniti svoju kultnu lokaciju i postati stanovnikom nastajućeg kvarta kulture u kompleksu “Benčić” odnosno Dječje kuće. Našu legendu ćemo pamtiti i prema dobrim fotografijama, a tu nastupate i vi! 🙂

Ne bi li smo se i daleke 2030., 2040., 2050. (nestvarno zvuče ove godine, zar ne?) sjećali veselja koje nam je Dječji odjel Stribor “na staroj lokaciji” donosio sve ove godine (od 1994. do 2020. godine na Trgu 128.. brigade Hrvatske vojske), Gradska knjižnica Rijeka organizira foto natječaj i izložbu fotografija “Tvoj Stribor – priča za budućnost”.

Suština natječaja je jednostavna – uzmite u ruke svoje mobitele i fotoaparate te tijekom veljače 2020. godine pronađite inspiraciju u detaljima i životu Dječjeg odjela Stribor te fotografirajte njegove detalje, unutrašnjost, knjige, svakodnevicu, prijatelje… Što god vam se učini dobrim i kvalitetnim motivom, a kojeg uspijete zabilježiti i fotografiranjem. Fotografije ne moraju biti nove – u obzir će doći i sve one koje su možda spontano nastale proteklih godina, a sjajno zadržavaju njegovu energiju.

Nastale radove šaljite na mail prijave.programi@gkri.hr, a po zaključenju početkom ožujka stručna komisija (Borislav Božić, Alica Kolarić, Stephany Stefan, Sanja Alijević i Ivana Xie Miškulin) će izabrati 20 najboljih te će one biti dijelom jedinstvene travanjske izložbe tijekom Mjeseca dobre dječje knjige. Trojici prvoplasiranih pobjednika ili pobjednica također slijede i zaslužene nagrade.

Nositelj aktivnosti je Gradska knjižnica Rijeka u sklopu manifestacije Mjesec dobre dječje knjige kao dio programskog pravca Dječja kuća projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Sve važne detalje i uvjete natječaja svakako proučite u nastavku teksta.

Uvjeti natječaja

Opća pravila

Tema foto natječaja vezana je uz Dječji odjel Stribor, kulturu i važnost čitanja. Zabilježena uspomena na Stribor, čitanje/posuđivanje knjiga i slikovnica na dječjem odjelu, radionice, pričaonice ili razni programi u kojima ste vi i/ili vaše dijete sudjelovali – sve su to motivi koje bismo voljeli uokviriti i sačuvati.

Fotografije nisu ograničene vremenskim razdobljem, štoviše, bilo bi nam drago da podijelite svoje drage trenutke iz prošlosti, ali i fotografije novijeg datuma.

Sudjelovanje u natječaju otvoreno je svim punoljetnim građanima, profesionalnim ili amaterskim fotografima.

Natječaj je otvoren od 1. veljače do 1. ožujka 2020. godine.

Tehnički preduvjeti

Fotografije se šalju u digitalnom obliku elektroničkim putem na adresu prijave.programi@gkri.hr. Potreban format fotografija mora biti u .jpg ili .jpeg, a veličina istih ne smije biti veća od 4 MB te dimenzija 30 x 40/45 cm rezolucije 300 dpi.

Autori fotografija imaju pravo slanja najviše 5 fotografija.

Autorsko pravo

Autorska i srodna prava pripadaju sudionicima – autorima fotografija, a Knjižnica stječe pravo korištenja fotografija u svrhu natječaja i izložbe.

Knjižnica se obvezuje da će prilikom korištenja fotografija navesti ime i prezime njihova autora. Navedene osobne podatke Knjižnica će koristiti isključivo za potrebe provedbe ovog natječaja.

Knjižnica može fotografije koristiti u promidžbene nekomercijalne svrhe za svoju djelatnost bez plaćanja naknade.

Knjižnica ne snosi nikakvu odgovornost za bilo kakve sporove vezane za vlasništvo, odnosno autorska prava nad poslanim fotografijama. Ako neki od sudionika Natječaja pošalje fotografiju na koju nema autorsko pravo ili na drugi način zloupotrijebi tuđa prava, Knjižnica neće snositi nikakvu odgovornost.

Poslane fotografije moraju biti u skladu sa standardima koje propisuje Opća uredba o zaštiti podataka i Zakon o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka.

Stručni žiri u sastavu:

Borislav Božić – predsjednik Fotokluba Rijeka i Fotosaveza Primorsko-goranske županije

Alica Kolarić – voditeljica Dječjeg odjela Stribor i predsjednica Komisije za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskog knjižničarskog društva

Stephany Stefan – članica Kreativnog kolektiva Kombinat, multidisciplinarna umjetnica, fotografkinja

Sanja Alijević – knjižničarka u Gradskoj knjižnici Rijeka, voditeljica čitateljskih klubova u Dječjem odjelu Stribor

Ivana Xie Miškulin – učenica Gimnazije Andrije Mohorovičić, članica fotogrupe GAM-a

u periodu od 1. do 10. ožujka pregledat će pristigle fotografije te odabrati tri najbolje fotografije koje će primiti nagrade, a njih 20 po izboru žirija postat će dijelom izložbe.

Knjižnica će izraditi fotografije za izložbu o svom trošku koje će time postati njeno vlasništvo.

Otvorenje izložbe i dodjela nagrada autorima najboljih fotografija održat će se u srijedu, 1. travnja u 18,00 sati u prostorima Narodne čitaonice Gradske knjižnice Rijeka (Korzo 24, 51000 Rijeka).

Izložba će biti postavljena u Narodnoj čitaonici u periodu od 1. do 30. travnja u sklopu manifestacije Mjesec dobre dječje knjige.

Nagrade

Sve pristigle fotografije pregledat će stručni žiri, odabrati fotografije za izložbu i dodijeliti glavne nagrade:

1. mjesto: 500 kn, jednogodišnje članstvo u Gradskoj knjižnici Rijeka, dobre dječje knjige

2. mjesto: jednogodišnje članstvo u Gradskoj knjižnici Rijeka, dobre dječje knjige

3. mjesto: jednogodišnje članstvo u Gradskoj knjižnici Rijeka, dobra dječja knjiga

*Osim glavnih nagrada, najboljih 20 fotografija bit će nagrađene sudjelovanjem u izložbi te jednogodišnjim članstvom u Gradskoj knjižnici Rijeka.

3, 2, 1…kreni. Klik! 🙂