Da, harryplax severus zaista postoji!

J. K. Rowling poznata nam je po svojoj nevjerojatnoj mašti u smišljanju raznih imena likova u Harry Potteru. Taj univerzum imao je ogroman utjecaj na naš (bezjački) svijet – toliko da su neke stvarne životinje ime dobile upravo po likovima iz priče! 

Pogledajmo koje su to!

P.S. Neke slike prikazuju pauke i gmazove kojih se naši mlađi čitatelji mogu uplašiti, tako da neće biti slika, no ne branimo guglati 🙂

Eriovixia gryffindori

…je vrsta pauka koji obitava na prostorima Indije. Otkrila ga je grupa znanstvenika 2016. godine, a prozvali su ga po Gryffindoru, jednom od najpoznatijih i najomiljenijih domova.

Taj mali paučić, svega 7 milimetara dugačak, nevjerojatno liči na šešir za razvrstavanje, a znamo već poveznicu tog šešira s Gryffindorom!

Lusius malfoyi

…je parazitska osa pronađena na Novom Zelandu, a ime je dobila je 2017. Zašto baš po Luciusu Malfoyu

Znanstvenici su uvidjeli svojevrsnu sličnost između ose i Luciusa: oboje su smatrani negativcima, no zapravo su pomalo neshvaćeni. Ovu osu, kao i Luciusa, ljudi smatraju opasnom, no zapravo ona nema žalac i ne može ubosti niti ozlijediti, te svojim radom pomaže u kontroli štetočina. Znanstvenici misle: ako je Malfoyevima oprošteno – možemo li i mi okrenuti drugi obraz i barem ih ne smatrati opasnošću?

Clevosaurus sectumsemper

…je izumrli gmaz koji je živio u doba trijasa i jure u prostorima današnje Nove Škotske, pokrajine u Kanadi. Ime je dobio 2006., po čaroliji sectumsempra. Za nju Harry prvi puta saznaje iz starog udžbenika koji je pripadao Princu miješane krvi, i ni ne znajući za njenu ubojitu snagu, upotrebljava ju na Malfoyu.

Ovom gmazu su se sa svakim zagrizom plijena zubi sami oštrili, stoga ne možemo niti zamisliti bol koju je njegov plijen osjećao – no možemo razumjeti zašto nosi ime sectumsemper.

Harryplax severus

…vrsta je raka, a ime je dobio 2014. po jednom od najkontroverznijih likova iz priče, profesoru Severusu Snapeu. Snape je bio jedan neshvaćen lik, percipiran od početka kao negativac pa do svog samog kraja, gdje se otkriva da je zapravo čitavo vrijeme bio špijun te je u Dumbledoreovoj službi prikupljao znanje koje je na kraju bilo od presudne važnosti za pobjedu nad Voldemortom. Ovaj račić nosi Snapeovo ime u znak počasti!

Dracorex hogwartsia

… ili pachycephalosaurus (u prijevodu – debeloglavi gmaz) vrsta je pahicefalosaura koji su živjeli u eri krede na današnjem prostoru sjeverne Amerike, a ime je bio 2006.

Naravno, sigurno već prepozajete po kojoj školi…