Samo naprijed! Puno hrabrih novih inicijativa ne nedostaje, a na nama je “samo” ostati doma i iz ove kriza izaći ispunjeniji – kreativnošću, umjetnošću, optimizmom. Čini se nemoguće? Ovi YouTube kanali i Facebook stranice mijenjaju svijet.

Svi znaju da su knjižničari posebna vrsta ljudi koja zna iskopati najbolje informacije. Pa, evo mene s nastavkom odličnih online sadržaja kojima možete popuniti dan kad  klinci riješe školske obveze i ne znaju što bi sami sa sobom. Pa kako ne bi besciljno bauljali po bespućima Interneta i trošili svoje dragocjeno vrijeme, pripremila sam im popis koji vrijedi pregledati.

Ako im još uvijek nije dosadilo slušati priče i gledati druge kako ih čitaju, Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle na svom YouTube kanalu Ivanka&Mrle čitaju priče za laku noć nastale u veselom i šarenom audio-vizualnom projektu “Kišni razdraganci”. Svake srijede u 19 h Mrle će ispričati po jednu priču za laku noć, a sveukupno ih je 23. I odlične su!

Na Školskom portalu ponedjeljkom, srijedom i petkom od 13 h možete poslušati Željku  Horvat-Vukelju, autoricu Hrabrice i Slikopriča, kako iz svog doma priča Željkine priče za mali odmor. Željku su mnogi učenici i učitelji već imali prilike upoznati na njenim brojnim gostovanjima u školama I knjižnicama širom Hrvatske i sigurno će uživati i u ovim susretima.

Valentina Namesnik, školska knjižničarka i voditeljica dječjeg čitateljskog kluba Prijatelji po knjigama, na istoimenom YouTube kanalu objavljuje videe na temu knjiga i čitanja, ali i prigodnih aktivnosti, radionica, motivacijskih i inspirativnih poruka.

Ako klinci više vole slušati zvučne knjige, onda odaberite Book&zvook, prvu mobilnu aplikaciju za slušanje knjiga na hrvatskom jeziku.  I uživajte u Ježurki Ježiću kojeg interpretira Filip Križan, a tu su i Jelena Mihovljević kao Lija, Livio Badurina kao Vuk, Filip Šovagović kao Medo, Elizabeta Kukić kao Divlja svinja, Lela Margitić kao Sova i Sven Medvešek kao pripovjedač. Zvuči odlično, zar ne?

Poznati autor slikovnica Benji Davies pridružio se čitavom nizu autora koji čitaju svoje slikovnice i na YouTube kanalu #BenjiDaviesReads čita svoje slikovnice u vrtu uz pomoć svoje kćerkice Esther. Prvo je, naravno, pročitao svoju prvu autorsku slikovnicu Olujni kit.

Savez društava “Naša djeca” Hrvatske na svojoj Facebook stranici objavljuje online priče svojih volontera iz podružnica diljem Hrvatske, slobodno im se pridružite u njihovoj Bajkaonici.

Kao podrška učenju na daljinu, Školska knjiga je ponudila zadnje brojeve Smiba i Modre laste besplatno online. Može ih se prelistati i pročitati na Školskom portalu.

Ako volite priče na engleskom jeziku, SAG-AFTRA Foundation je pokrenula program Storyline Online na istoimenom YouTube kanalu gdje priče čitaju poznate osobe, među ostalima i Viola Davis, Allison Janney, Chris Pine, Wanda Sykes, Justin Theroux i Betty White, kako bi potaknuli ljubav prema čitanju kod djece.

A ako više volite crtati, mnogi su ilustratori ponudili besplatno svoje tutorijale na društvenim mrežama i kanalima. David Litchfield, autor Mede i klavira i Djedovog tajnog diva objavio je na svojoj Facebook stranici upute kako nacrtati neke od likova iz njegovih slikovnica.

Poznati ilustrator Mo Willems na YouTube kanalu svakoga dana uči djecu koja su trenutno kod kuće crtati. Njegove dvadesetominutne radionice zovu se Lunch Doodles i mnoga djeca uživaju u njima.

I Axel Scheffler ima nekoliko tutorijala na YouTube kanalima pa tako klinci mogu naučiti  kako nacrtati Grubzona, Drumskog štakora ili Zoga.

Gradsko kazalište lutaka Split nastavlja s online predstavama pa tako nakon “Šporkog Špire i Neposlušne Tonke” možete pogledati “Grgu Čvarka” i “Dida i repu”.

Drago kazalište, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku, od nedjelje, 29. ožujka, kreće s programom Ostani kući i kazalište uključi prikazivanjem svojih predstava na Osječkoj televiziji i svojoj Facebook stranici. Prva je na redu nagrađivana predstava “Nije me strah” autorice Dubravke Pađen-Farkaš u režiji Ljudmile Fedorove.

Ako ste više od kreative onda svakako zapratite Facebook stranicu Stacionara Gradske knjižnice i čitaonice Đakovo-Selci Đakovački jer ćete uz voditeljicu Anu Brataljenović izraditi svašta novoga i zanimljivoga. A na Facebook stranici Gradske knjižnice i čitaonice Đakovo možete srijedom poslušati i priču.

Na Školskom portalu možete pronaći popis izvora s kojih možete preuzeti besplatne matematičke radne bilježnice, radne bilježnice iz pravopisa ili kritičkog mišljenja, matematičke bojanke i slagalice te zabavnike i na taj način kroz zabavne aktivnosti i nešto novo naučiti.

A ako kod kuće imate male profesore Baltazare, onda se priključite Facebook stranici Ivice Puljka i njegovom projektu Znanost u pet. Petkom u 17 h će za djecu  biti organizirana Facebook live predavanja. Prvo predavanje za djecu je u petak, 27. ožujka, s temom Tajni život zvijezda. Sigurno će biti odlično!

I na kraju, kako bi se u ovim ludim i do nekidan nezamislivim okolnostima mogli malo opustiti, posjetite YouTube kanal i Facebook stranicu Vježbaonice sreće.  Tamo ćete pronaći informacije kako vježbati najvažniju životnu vještinu – kako biti sretan. Osim meditacija na kanalu ćete pronaći i mnoge druge konkretne alate koji nam pomažu da naša djeca razvijaju samokontrolu, koncentraciju, maštu, samosvijest, empatiju i kreativnost, a sve to uz dvije divne voditeljice Tamaru Vučković i Tihanu Lipovec Fraculj.

Toliko zasad od mene, a ako ova neobična i nova situacija potraje, tko zna, možda se skupi online novosti i za treći dio. Do tada, ostanite doma i ostanite zdravi!