U vrlo kratkom roku gomila sadržaja za djecu dobila je oblik online sadržaja. Pozdravljamo i skrećemo pažnju na neke zanimljive pravce.

Znam da jako volite provoditi vrijeme vani, ali trenutno to nikako nije dobar izbor. Vjerojatno vam svi uvijek govore kako nije dobro previše vremena provoditi pred ekranima, ali s obzirom na situaciju, moramo se malo prilagoditi i popustiti. Mi smo iskopali neke zanimljive stvari koje inače možete pratiti uživo, ali sada idu online. I neke internetske stranice koje bi vam mogle biti zanimljive i skratiti ovo vrijeme koje moramo provesti u svojim domovima.

Prvo, ne možemo mi bez knjiga. Zato, ako ste već pročitali sve svoje knjige iz kućne biblioteke, Audible je otključao dječje knjige i knjige za mlade na engleskom i još pet drugih jezika. Sve dok su škole zatvorene, ove će knjige biti besplatno dostupne za slušanje. Djeca širom svijeta mogu pristupiti ovoj nevjerojatnoj zbirci naslova koji će im pomoći da i dalje sanjaju, uče i budu djeca. Posjetite njihovu internetsku stranicu, pretražite naslove, odaberite nešto što vam se sviđa i udobno se smjestite i poslušajte neke od najnevjerojatnijih priča.

Scribd je omogućio svima mjesec dana besplatnog korištenja pa ne bi bilo loše i to iskoristiti. Najveća svjetska digitalna knjižnica nudi preko milijun naslova knjiga, audio knjiga i časopisa, a među njima i mnogo dječjih.

Poduža je lista autora koji su u ovim izazovnim vremenima odlučili online čitati svoje slikovnice i dječje knjige. Izdvojit ćemo nama najdraže: Maca Barnetta, Olivera Jeffersa i Axela Schefflera. Sve ovo vrijedi za one koji dobro barataju engleskim jezikom, a za one koji više vole slušati priče na hrvatskom, ni ta lista nije baš kratka.

Glumci kazališta lutaka Zadar svakoga dana u 18 h i nedjeljom u 11 h na svom će YouTube kanalu čitati poznate slikovnice koje su odabrali djelatnici Gradske knjižnice Zadar.

Iz Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl.Zajca stiže program “Zajčić” za laku noć. Svakoga dana u 20 h glumci Hrvatske i Talijanske drame ispričat će mališanima priču za laku noć, a to možete pratiti na njihovoj Facebook stranici.

Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek organizirala je “Vrijeme je za online priču” gdje autori čitaju svoje slikovnice, a sve možete pratiti na njihovom YouTube kanalu.

Iz kazališta Mala scena svakoga dana u 10 i 18 h čitaju knjige za djecu na svojim društvenim mrežama.

Na blogu Čitajmo, svakoga dana ide online čitanje lijepih i kvalitetnih slikovnica koje odabire i čita Sanja Margeta.

Dječja autorica Marijana Križanović na svojoj Facebook stranici čita svoje slikovnice o malenome mravu i dogodovštinama koze Roze.

I na Facebook stranici Fora priča možete poslušati i pogledati online čitanje nekih lijepih i zanimljivih slikovnica.

I na kraju, što se tiče slušanja i čitanja priča, i kod nas (Malih čitača) ih možete slušati i gledati svakodnevno oko 17 h, nekad i 20 h ovisno o našem kućnom cirkusu, na našem novom, novcatom YouTube kanalu. Prijepodne možete čak i odabrati naslov koji ćemo čitati glasovanjem za jedan od dva ponuđena. Nadam se da se čujemo i gledamo!

A ako vam je dosta slikovnica i knjiga (nije da to mogu shvatiti, ali svi smo drukčiji), onda vam se možda svidi neka od online predstava koje možete pogledati.

Gradsko kazalište lutaka Rijeka donosi online predstave za djecu u programu “U lutkarsko s kauča”. Svakoga petka točno u podne, riječki će lutkari staviti na svoju internetsku i Facebook stranicu staviti po jednu svoju uspješnicu. Program je otvorila Wanda Lavanda u kojoj smo zaista uživali.

I Gradsko kazalište lutaka Split pridružilo se predstavama na daljinu pa smo tako u petak  na njihovom YouTube kanalu u 18h mogli uživati u predstavi Šporki Špiro i Neposlušna Tonka. Ako još niste pročitali tu slikovnicu, onda je svakako vrijeme. Čim se ponovno otvore knjižnice!

I kazalište Mala scena je preselilo svoje predstave na internet pa ste tako mogli pogledati predstave Huligan i Iglicu nastalu u suradnji s Triko Cirkus Teatrom.

I INK Gradsko kazalište Pula donosi kazalište u naše domove online predstavom Kraljević  i prosjak.

Osim predstava, uvijek možete pogledati i neki dobar i kvalitetan crtani film, virtualno prošetati brojnim svjetskim muzejima i prekrasnim izložbama ili odigrati neku društvenu igru. Bilo što što vas veseli jer trenutno, samo je jedno važno. Ostati kod kuće.