Velika prednost našeg digitalnog doba je da gomilu stvari možemo napraviti iz udobnosti našeg doma, preko računala. Pa otići čak i do muzeja…

Jeste li se ikada uputili u neki online virtualni muzej?

Nije to baš onaj osjećaj kao u pravom prostoru, ali pozitivnosti je zaista mnogo: 

Nema štajanja i čekanja u redovima, gužvanja.
Ne trebaju vam ulaznice.
Ne morate propuštati djelove izložbe radi čekanja reda u WC-ima.
Nema umornih nogu od hodanja.
Možete jesti i piti!

Kad se ovako postave stvari, online muzeji zvuče sjajno!

A mi smo vam pripremili vodič po najzanimljivijim online muzejima koji su nam upali u oči ovih dana!

Louvre, Pariz, Francuska

Zasigurno ste svi čuli i znate za Louvre, jedan od najvećih muzeja na svijetu koji je ujedno i dom Mona Lise (raskošan dom ima ta Mona Lisa…).

Ovdje možete pogledati koje su virtualne šetnje trenutno dostupne.

Kolekcija Egipatskih antikviteta iz doba faraona zvuči jako zanimljivo!

Virtualna izložba pruža vam mogućnost gledanja i promatranja u svim smjerovima, a ako kliknete na neki od artefakata, pokazati će vam se prozor s dodatnim informacijama i povijesti tog određenog predmeta.

Smithsonian, Washington D.C., SAD

Za sve ljubitelje prirodoslovlja, Smithsonian prirodoslovni muzej, jedan od najposjećenijih muzeja na svijetu, na svojoj web stranici nudi mnogo online virtualnih tura prošlih i sadašnjih izložbi.

U svakom trenutku sa strane ekrana nalazi se mali interaktivni tlocrt muzeja koji vam može poslušiti kao orjentir za virtualnu šetnju.

Metropolitan, Ney York City, SAD

Popularno znan kao Met, dom je preko 2 milijuna umjetničkih djela. No, daleko je nama New York, skoro pa s druge strane svijeta, no srećom, Met se pobrinuo da posjetitelji diljem svijeta imaju priliku prošetati njime, barem virtualno!

Ono što posebice valja istaknuti je MetKids, digitalna instanca virtualnog muzeja napravljena za i od strane djece, gdje djeca od 7-12 godina (a i ostali) mogu putem interaktivne mape sudjelovati u kreativnim projektima za samu galeriju, ili pak doživjeti muzej prilagođen njima – od doma!

Dalí Teatar-Muzej, Figueres, Španjolska

Mogu ponosno reći kako sam bila u ovom muzeju, i toplo preporučujem svakome da ga posjeti, a budući da i on nudi virtualnu šetnju, nemate izlike!

Muzej se sastoji od soba koje nose izložbe iz raznih razdoblja Dalíevog rada i karijere, a online šetnji možete pristupiti ovdje.

NASA, Ohio, SAD

Za sve vas koji obožavate svemir, astronaute, letjelice i sve povezano, NASA-in Space Center kreirao je besplatnu aplikaciju koja nudi prekul interaktivno iskustvo.

Od virtualnih šetnji, AI-a, video i audio priča o budućnosti, svemiru i ljudima u svemiru, ova aplikacija je izvrsna za istraživanje i učenje.

Nacionalni muzej ženske povijesti, Alexandria, SAD

Misija ovog muzeja je educirati, inspirirati i osnažiti sve posjetitelje inerpretirajući razne priče, kultire  i živote žena u Americi.

Ovdje je dostupno pregršt online šetnji, među kojima su primjerice Žene u NASA-i, Žene u STEM-u, Žene koje su promjenile povijest itd.

Google Art Projekt

Iako nije muzej, vrijedi spomenuti ovaj super projekt Googlea, koji je nastao kao rezultat partnerstva s preko 1200 kulturnih institucija diljem svijeta, kako bi se na jednom mjestu dokumentirali neprocjenjivi dijelovi različitih vrsta umjetnosti.

Ovdje  možete prošetati ispred Taj Mahala, ići u Yellowstone, ili pak pogledati obilje umjetnina iz muzeja diljem svijeta!