Meteo geek

Kako napraviti vlastitu meteo stanicu i spojiti ju na internet

Priče

Zima je vrijeme najvećih meteo uzbuđenja, a posebno je napeto pratiti hoće li temperatura pasti dovoljno nisko da padne i snijeg. Pri tome ne moraš ovisiti o drugima već možeš krenuti u samostalnu avanturu i još se dobro zabaviti.

U kišne i sve hladnije dane svatko bi rado imao vlastitu meteo stanicu, a zapravo to niti je problem napraviti, niti je preskupo. Pa pogledajte što smo odabrali ( provjereno radi ;)).

Osim profesionalnih meteo uređaja koje koristi DHMZ i koji stoje tisuće eura, u Hrvatskoj postoji i alternativna mreža malih meteo stanica koje možete potražiti na pljusak.com. Važno je reći da iza ne stoje zapravo – obični i znatiželjni pojedinci. Čista strast.

Jedna takva mala stanica postavljen je i u dvorištu Zavičajnog muzeja na Drenovi i već nekoliko godina je glavni izvor meteo podataka „na rubu grada“ na već značajnijoj nadmorskoj visini od tristotinjak metara. Koliko je hladnije vidjet ćete i sami pri praćenju.

Prednost takve male meteo stanice je da možete točno pratiti vremenske prilike na vašoj mikro lokaciji, a svi znamo da unutar par kilometara mogu nastati velike razlike u vremenu  – primjerice na Drenovi je gotovo redovito 3-4 stupnja hladnije nego na Korzu.

Njena cijena je oko 5000 kuna, no već i za bitno manje novaca ipak možete zakoračiti u svijet meteorologije, pa da vidimo što bi se dalo napraviti preko vikenda (dijelove naručite preko https://www.aliexpress.com/), to je daleko najjeftinije i za dva tjedna poštar vam već zvoni na vrata!

1.      Super jeftina mini kućna meteo stanica (50 kn !) – podaci o temperaturi se prikazuju na vašem smartphoneu !

Mozak uređaja je izvrsni ESP8266 koji je osnova za većinu samogradnji:

I naravno meteo senzor:

Za programiranje se koristi Arduino razvojno okruženje i ako slijedite upute uopće nije teško.

Upute: https://lastminuteengineers.com/bme280-esp32-weather-station/

2.  Malo složenija varijanta s prikupljanjem podataka s internet meteo servisa Open Weather i 3D isprintanim kućištem  (70 kn)

OLED displej da ne moramo uvijek gledati na mobitel.

Ako imate prijatelja sa 3D printerom onda ova stanica može biti i jeftinija od prve!

Upute:

3.  Posve autonomna meteo stanica sa solarnim panelima i 3D isprintanim kućištem (150 – 300 kn)

Pravi projekt za kvartovsku ekipu preko zimskih blagdana! Ako imate vezu za 3D printanje onda sve može biti i ispasti i bitno jeftinije. Možda da se javite u American Corner Rijeka Gradske knjižnice Rijeka i pokušate napraviti 30-tak komada – za svaki riječki kvart po jednu. Već smo se naježili, a to nije od zime.

Upute: https://www.instructables.com/id/Solar-Powered-WiFi-Weather-Station/

4.  Za ambiciozne graditelje – poluprofesionalna meteo stanica sa slanjem podataka na Weather Underground (500 – 1000 kn)

Ovdje se već koristi ozbiljna periferna oprema – od istog proizvođača koji radi „prave“ meteo stanice s početka teksta, pa će i cijena ovisiti o senzorima koje odaberete.

Upute: https://www.hackster.io/rimvydas-pocius/iot-personal-nodemcu-esp12-wifi-wireless-weather-station-9d7f95

Kutak za štrebere (detaljnije o meteorologiji):

Kada napraviš svoju, javi nam rezultate! 🙂