Priču o našim gradovima možemo reći na puno načina, a jedan od njih je i odgovarajuće ga predstaviti djeci. Karta iz Kaunasa fora je primjer.

Pri nedavnoj posjeti Kaunasu u Litvi koji je nositelj projekta Europska prijestolnica kulture 2022. godine podosta toga nam je upalo u oči, a nešto i u ruke.

Kada je o potonjem riječ to je svakako karta/letak “Kid-sized Kaunas”. Kao što joj ime kaže riječ je o nečem posvećenom djeci i to iz turističke perspektive. Naime, lokalna turistička zajednica iskristalizirala je sadržaje koji mogu biti korisni i zanimljivi djeci i roditeljima, upakirala ih u lijepo vizualno ruho i ponudila kao vodič Kaunasom.

Muzej avijacije, predsjednička palača, muzej vraga možda na prvu ne zvuče kao nešto djeci dopadljivo, ali u pravom kontekstu dobivaju dobro značenje. Osim muzeja tu je i lista igraonica, dobrih mjesta za ručak, parkova, slastičarnica, zabave na otvorenom… U svakom slučaju s djecom raznih generacija lakše ćete se snaći ako ste u tom gradu, a ostalima je to ideja da tako ispričaju priču o svojoj zajednici. Nije to nešto neviđeno, ali ovdje je napravljeno uspješno.

Naime, letak je dio šire serije o Kaunasu pod geslom “It is Kaunastic” u kojoj su na vizualno dopadljiv način ispričani i vodiči kroz uličnu umjetnost, gastronomiju, konceptualnu i umjetnost u tom simpatičnom gradu s puno originalnosti i malih iznenađenja.