Sara G. nas jako raduje svojim kreativnim receptima, još više raduje kada sve i sami isprobamo. 🙂

Kraći dani i vrijeme sklono oborinama razlozi su zbog kojih smo zimi malo rijeđe vani u popodnevnim satima.

To ne znači da nam mora biti dosadno. Donosim vam pet zanimljivih aktivnosti uz koje se cijela obitelj može zabaviti u zatvorenome.

Jesenski listići sačuvani zauvijek

Da, zima je stigla, ali to ne znači da više nema listića predivnih jesenskih boja. Možda ste ih vrijedno skupljali cijelu jesen, a možda ćete ih tek pronaći. Neki su nam vjerojatno predivna uspomena na zajedničke šetnje s djecom.

Kako bismo ih sačuvali za dugo sjećanje ili kako bismo od njih izrađivali razne stvari, donosim rješenje: kod medara ili kod nekoga tko prodaje domaći med, potražite malo prirodnog pčelinjeg voska. Rastopite vosak u posudici na pari. Kada se otopi, umočite list po list tako da vosak prekrije cijelu površinu. Ocijedite višak sa svakoga lista. Suh je u nekoliko sekundi i možete ga položiti na čistu površinu. Kada završite, imate hrpu divnih listića koji se neće raspasti ili pokidati.

Od njih možete raditi čudesa – nekoliko spremite za uspomenu, a od ostalih izradite vijenac ili ih prozirnim koncem objesite za vodoravno položenu granu i napravite predobar ukras za dječju sobu. Možete ih označiti i koristiti kao memory karte, a mogu vam poslužiti i kao ukrasi za božićnu jelku!

Božićni svijećnjak od soli

Želite nešto izraditi s djecom, ali ne znate što i možda mislite da niste tip od kreativnih aktivnosti? Onda je ovo baš za vas. Sve što vam treba je prozirna staklena posudica/šalica, dekupaž ljepilo (hobi trgovine, supermarketi), ukrasna traka, malo zelenila, svjećica, kist i sol.

Staklenu posudicu kistom dobro premažite dekupaž ljepilom. Odmah zatim posipajte sitnu sol po tome, okrećući posudicu da se sol zalijepi ravnomjerno. Lagano otresite i ostavite da se suši 30 minuta. Sada kada imate ovu „snježnu“ staklenku, možete je ukrasiti po želji – trakicom, borovom grančicom, nekim drugim ukrasom.

Svjećicu stavite unutra i dobili ste predivan homemade svijećnjak koji možete darivati. Kada padne noć, zasjat će u punom sjaju 😊

A picture containing table, indoor

Description automatically generated

Ne zaboravimo na ptičice

I životinjicama je hladno, a osim što im je hladno, neke od njih imaju problema u pronalaženju hrane zimi. Tu smo mi da im olakšamo.

U trgovini kupite mješavinu sjemenki za ptice i želatinu za kolače (ona ne smeta pticama). Pripremite želatinu kako piše na pakiranju i dodajte u sjemenke. Dobro izmiješajte i utisnite smjesu u kalupe. Za vrijeme blagdana, to mogu biti kalupi za kekse u obliku borića ili pahuljice, ali bit će dobar izbor i običan kvadratni kalup. Pri vrhu ubacite odrezan komad slamke i utisnite do dna. Ostavite preko noći. Ujutro izvadite slamku i kroz otvor provucite špagu ili trakicu.

Objesite fine keksiće za ptice na stablo u vašemu vrtu ili parku. Djeci će biti zanimljivo odlaziti provjeravati kako keksići nestaju tijekom tjedana.

Homemade pečatići i ukrasni papir za darove

Svi vole pečatirati, i veliki i mali 😊 Posebno kada te pečatiće izrade sami ili kada biraju oblik koji će pečatirati. Za ovu aktivnost trebate pripremiti odrezane komade drva (drvene štapove možete kupiti i prepiliti u Bauhaus centrima, vrlo povoljno), spužvasti papir za DIY projekte (bilo koja hobi trgovina), škare, jače ljepilo, komadi spužve i tempere (ili prave spužvice s tintom za pečate).

Na spužvasti papir nacrtajte oblik koji želite izrezati – bor, zvjezdicu, srce, mjesec, zvijezdu repaticu…. Pažljivo izrežite i jakim ljepilom zalijepite na ravnu površinu komada drva. Komadiće spužve umočite u temperu da se boja upije. Pripremite papir i pečatirajte! S njima možete izraditi originalan ukrasni papir za božićne darove, a možete ukrasiti i vrećice.

Ostavite dječjoj mašti na volju. I zapamtite  – ne mora biti savršeno, u tome i je čar handmade darova 😊

Zaleđena priroda

A picture containing food, ground, table, sitting

Description automatically generated

Djeca jako vole ovu aktivnost, igrali se time vani ili u kući. Trebat će vam posuda koja stane u zamrzivač ili kalupi za sladoled; biljke koje možete ubrati ili dijelovi cvijeća, šljokice, možda božićni začini, grančice jele…položite ih u posudu i ulijte vode.

Ukoliko želite bijelu boju leda kao na slici dolje, u posudu ulijte vodu iz slavine, a ako želite bistru, skroz prozirnu boju leda, vodu prvo prokuhajte pa ulijte u posudu. Stavite u zamrzivač i ostavite preko noći ili na više sati. Kada je skroz zaleđeno, izvadite iz posude i pripremite djeci špricu s toplom vodom.

Malo po malo i listići/predmeti bit će ponovo na suhom. Zalediti možete i Lego figurice pa ih djeca „oslobađaju“ toplom vodom. Mogu se zalediti i komadići šumskog voća pa na kraju aktivnost i pojedete! 😊
  
Nadam se da ćete pronaći nešto za druženje u tamnijim, hladnim danima koji nam slijede!