Već ste sve knjige u knjižnici pročitali, neke i po dva puta. Vaš entuzijazam za pričanje priča i uživljavanje u likove nekako je izblijedio. Možda vam samo treba netko ili nešto da uskoči u pomoć i osvježi vašu tehniku naracije… Lutke zijevalice rado će vam pomoći!

Možete ih i sami izraditi, a mi ćemo vam pokazati kako. Zaposlite i svoje mališane, neka vam kažu koga bi htjeli da im priča priču.

Korak 1. 

Imate li ideju kako će izgledati vaša lutka zijevalica, najbolje je da sve elemente koji su vam potrebni za izradu, skicirate na papir kako poslije ne biste nešto zaboravili.

Ove lutke se mogu raditi od raznih materijala. Od koristi vam mogu biti stare čarape, rukavi ili bilo kakvi oblici tuba. Mi smo se odlučili za flizelin dekice koje su mekane i možete ih naći u različitim bojama.  Uz osnovni materijal trebat će vam nešto od čega ćete izraditi oči, uši, brkove ili npr. krila. Možete se poslužiti s istim materijalom od kojeg ste izradili osnovno tijelo. 

Korak 2.

Prvo iskrojite tijelo vase lutke zijevalice. Najbolje prema ruci pripovjedača. Gornji dio zaoblite.

Korak 3.

Nakon što ste iskorijili tijelo, iskrojite jezik i usta. Usta moraju biti usklađena sa gornjim dijelom tijela. Spojite tijelo po ravnom dijelu, a zaobljeni dio ostavite otvoren kako biste prema njemu iscrtali usta.

Korak 4.

Prije spajanja tijela i usta, ušijte jezik.

Korak 5.

Sada spojite zaobljeni dio tijela i usta. Sve se šiva sa krive strane. Ukoliko nemate mašine za šivanje, možete spojiti naravno i na ruke.

Korak 6.

Kada ste izradili tijelo, slijedi izrada ušiju, njuškice, krila… ovisno kakvu ste si životinjicu ili lika zamislili. Ovdje nema krojenja, ovdje mašta radi i diktira oblike.

Korak 7.

Mi smo si zamislili micu macu, ali je na kraju ispala vesela lija. Nemaju sve priče željeni završetak. 

Proviri u sve situacije: