Nakon one ljetne, pa rujanske ture naš DJ Koma iskrcao nam je na diskove bataljune vrhunske svježe glazbe, ritma, gubanja! Glasnooooooooo!

Ovisi li talent o godinama? Slušajući Crystal očito ne. Ima tek 17, a kao kćer poznatog jazz glazbenika Davida Murraya odrasla je okružena glazbom, s rastućom željom da nešto i sama napravi. Potencijala s ovakvom kombinacijom popa, jazza i R’n’B-a svakako ima.

Laetitia Tamko aka Vagabon predstavila se prije dvije godine indie rock zvukom uploadajući pjesme složene kod kuće na svoj Bandcamp. U međuvremenu je proširila žanrovske horizonte, što je super potez jer se stvarno nema smisla ograničavati. I super sve to skupa zvuči. Možda će ovo sad biti kao neki klišej, ali imam osjećaj da ćemo o njoj još puno slušati u narednim godinama.

Markantnog Idrisa Elbu većina zna kroz filmove i serije (ako ništa barem kroz glasine da će biti idući James Bond), ali čovjek je stvarno svestran: piše, sklada, repa, DJ-ira… Čak se svojedobno okušao i u kickboxingu. Naravno, pobijedio je. No, kako se ovdje bavimo glazbom i mirom i ljubavlju, servirat ćemo vam njegov novi singl u originalnoj verziji. Remiks Jacka Backa (alias Davida Guette) ćete iskopati sami, ako stvarno morate…

Koliko god mi stariji materijali bili draži i dalje sam slab na Major Lazer. Tako je to kad pratiš nekog od samih početaka i znaš kako se sve razvijalo. I dalje su u stanju od ritmova iz bilo kojeg dijela planete napraviti ludnicu, dignuti u zvijezde malo poznate kolege i razbiti sve moguće granice. Sad imaju i ovaj “službeni plesni video”, za slučaj da vam trebaju instrukcije kako se pleše.

Skrillex. Nekadašnji emo/screamo/post hardcore klinac danas ima 8 Grammyja za pojasom (najviše što je do sad osvojio ijedan elektroničar), singlove koji se prodaju u milijunima i streamove koji se broje u milijardama. Bio je kao DJ i u Hrvatskoj par puta, baš kao i Boys Noize (njegov frenetični set imali smo prilike slušati u Rijeci 2009.). Ty Dolla Sign je mega popularni reper i producent. Kako njih trojica zvuče zajedno? Ovako:

Ako vam treba “predah” od Svemirka, tu je pocket palma (da, piše se tako malim slovima). Njihov album “Godišnji” je izvrstan, svakako za guštanje i kad niste na godišnjem. Naslovna pjesma plete priču o bijegu od današnjice i rutine, glavnu riječ ima nostalgija za SMS porukama, prženim CD-ima i road tripovima. Ne znam koliko vas čitatelja može razumijeti tu nostalgiju ili voli ovakve dreamy vokale, ali vjerujem da ovaj retro synthwave zvuk malo koga ostavlja hladnim. A hladni dani su tek pred nama, valja se ugrijati…

Sa synthwave terena selimo u mrak, u naručje darkwave dvojca iz Massachusettsa naziva Boy Harsher. Miks popa i elektronike s daškom gotike i sjete koji jednako dobro funkcionira i za ples i za osamu nakon prekida veze. Tužna plesna glazba? Heartbreakwave? Ha čujte i to je dio odrastanja. Mladići odrađuju koncerte s obje strane Atlantika, slažu mjuzu u kojoj ispoljavaju svoje emocije i ne razmišljaju kamo sve to vodi. Važno im je da vodi  -negdje.

Lutajući kroz mrak naletjeli smo i na Niku. Prije 15 godina, kao 9-godišnjakinja, predstavljala nas je na izboru za dječju pjesmu Eurovizije i osvojila treće mjesto. U međuvremenu se školovala u Londonu i pisala pjesme na engleskom, pitajući se kada bi mogla probati nešto na domaćoj sceni. Došlo je vrijeme i za to, novi singl je tu i ako nas pitate – čekamo još!

Gledajući stream jednog partyja iz Amsterdama zapela mi za uho traka koja je zvukom malo podsjetila na kultni detroitski projekt Drexciya. Jednom ću vam možda pričati o tome, ako mi urednik dopusti da se raspišem, jer je u pozadini svega valjda najdetaljnija mitologija viđena u plesnoj glazbi, a i šire. Čak su doslovce kupili zvijezdu na nebu da je uključe u sve to… Ovo je misteriozni Client_03 i ima novog fana!

Kombinacije ne toliko bliskih žanrova često stavljaju ? iznad glave ljudi, baš kao i činjenica da možda netko voli raznovrsne stvari. Novi Mall Grab, osim što kombinira techno i grime, ima taj melodijski prizvuk prve polovice devedesetih i ranih rejvova. Stari DJ-i iz nekog razloga izbjegavaju kopati po bogatoj rave baštini i prezentirati je mlađoj generaciji, pa to mladi ovako odrađuju sami. I onda je starima isto ? iznad glave. Skoro kao neka “how dare you” situacija…