Kolovoz je prošao u odmoru, istraživanju ruda i gubljenju vremena, no s prvim danim rujna ponovo krećemo na put. Glazbeni put.

Nekako sam dugo vremena ljeta pamtio po određenim pjesmama. Pjesmama koje bi baš obilježile sezonu, bez kojih nije mogao proći ni jedan tulum, radio playlista ili hard disk (da, u drevna vremena prije pojave streaminga servisa morali smo prvo ‘poskidati’ ono što želimo slušati, bolje da ne pričam što smo sve radili prije toga -op.a.).

Sad sam valjda zahrđao i nijedna mi ne pada na pamet da bi baš bila “the one”. Ajde, koncentrirat ću se još jednom uz ovaj Juice. Juice najbolje paše ljeti. Bilo da je od naranče ili Juice WRLD. Još kad mu je spot napola video igra, cool!

Ali, možda da pustimo taj odabir jedne i jedine sad. Ionako više igra nešto drugo: ritam. Ritam je ono što može zaraziti svijet, prelaziti granice k’o od šale, nije mu bitan jezik, godine, išta. Imaš li dobar ritam, čuda se mogu dogoditi. Kad se najmanje nadaš, dođe Burna Boy iz Nigerije i inficira te svojom laganicom.

Uz dobar ritam, nema veze što ne hablaš engleski, glave se klimaju bez obzira na to. A 17 ti je godina tek i pred tobom su tek najbolji dani. Najbolji dio: ništa golotinja, prostote, dizanje nezdravih navika u nebesa. Znači, može se. Upoznaj Koffee, pravim imenom Mikayla, koja dolazi s Jamajke.

Na Jamajci se rodio tzv. dembow ritam koji se nalazi u žanrovima kao što su dancehall, ragga, hip hop, dub… A jedan od mojih go-to izvođača za njega je u zadnje vrijeme jedan od poznatijih mladića iz Dominikanske Republike, El Alfa “El Jefe”, koji je tamo pobrao i neke nagrade. Ok, pobrao je i 15 dana zatvora jer su neke stihove protumačili kao uvredu za osnivače zemlje. On kaže da je sve samo zabuna. Ajde razumij što priča. Ma, nebitno, dobar je ritam…

Sho Madjozi polako postaje prepoznatljivo ime južnoafričke scene. Uleti tu i tamo nešto na engleskom, ali cura je itekako ponosna na kulturu njenog naroda Tsonga, koristi njihove tradicionalne nošnje na nastupima i karakterističan xibelani ples. Koliko novih pojmova ovaj put, a?

Stvari se mogu odvijati i drukčije. Mogu se povezati Španjolka, Španjolac, Kanađanin i Kolumbijac, pa iskristalizirati u veliki internacionalni hit. “Con Altura” je upravo to, hommage klasičnom reggaetonu, s nekim natruhama španjolskog flamenca i afro-karipskog zvuka. Sam tekst vuče inspiraciju iz nekakvog dominikanskog TV showa, ali opet – pusti tekst i vidi preglede na YouTubeu. Ide se prema milijardi… Hop, hop, hop – con altura!

Ako se nekog slušalo i puštalo na vrhuncu karijere više sezona uzastopce, onda je to Missy Elliott. Lijepo je vidjeti da se vratila, dobra kao i uvijek. Ne, “Ostala si uvijek ista” nije iduća stvar na playlisti

Vratila se i Lana Del Rey s novim albumom i – oduševila. Mada ok, malo sam ja i pristran, jer je favoriziram od ranih dana, dok je još bila Lizzy Grant pa se transformirala u leptira, ovaj, Lanu. Svim zlogukim prorocima koji su joj prognozirali karijeru kratkog vijeka dokazala je suprotno na najbolji mogući način. “Norman F… Rockwell” je baš sjajan. Od ljetne tuge unazad par godina sad joj je život ljeti puno lakši…

NF se nije imao otkud vratiti kad je tek došao i to u kakvom stilu. Pukne album i dođe na br.1. Nekako zvuči kao da se tome nije nadao i sad se ovaj momak iz Michigana traži. A za njim ide više milijuna fanova koji vjerno nabijaju preglede. Ima taj određeni Eminem-štih, baci uho.

Koliko spominjem YouTube preglede, ispast će kao da su presudni. Nisu naravno, ali ne odmažu. Pitajte Jacoba Colliera, koji pored talenta, svoju slavu može zahvaliti upravo video obradama popularnih pjesama u različitim aranžmanima. Od viralne senzacije koja sve kompletno radi kod kuće do osvajača par nagrada Grammy prošlo je cca 5 godina. A ovo ljeto ste ga mogli uloviti i u Hrvatskoj… Dosta dobra priča, proučite njegov YT kanal.

Osim glazbe, YouTube nas može potaknuti u stjecanju novih znanja. Još pogotovo kad se to dvoje spoji. Evo, recentni spot Emotional Oranges izgleda kao reklama za lončarstvo. Nemojte se smijati, to je jedan od prvih zanata koji su se pojavili s nastankom ljudske kulture. I dobar je osjećaj oblikovati glinu u željene oblike, stvarati nešto svojim rukama.

Ima ravno deset godina da mi se “Kiss of life” grupe Friendly Fires urezala u pamćenje kao prava ljetna pilula. Sve je kako treba, šareno, vibrantno, pozitivno. Čak i plešu uz more u spotu, gdje ćeš bolje. Ova nova možda neće ponoviti taj osjećaj, ali feel-good vibra je definitivno tu. A i rasturili su s retro vizualima…

S pozitivnom notom ćemo i završit ovaj pregled. Naslov kaže sve: Hope for the Underrated Youth (The future is bright because we’re in it). Kako Yungblud brzo raste, očito da je emo ponovo u modi! I Brickzine je modi, slušaj nas i dalje!