Kamo pobjeći od vrućine i dosade? Odgovor je lak – u hladovinu i u dobre priče! U Dječjem odjelu Stribor Gradske knjižnice Rijeka te čeka detektivska polica prepuna dobrih detektivskih priča! Voliš li zagonetke, napete priče, tragove i rješenja, imam nešto baš za tebe!

Jost Baum: Detektivi na ljetnim praznicima

Jednostavno, napeto i lako čitljivo! Djevojčica Katja i njen brat Kai, uz pomoć djeda Feddersena, koji se bavi lovom na rakove, rješavaju zanimljiv detektivski slučaj. Uživaj otkrivajući tko ispušta otrovni otpad u more, kako su krivci uhvaćeni i tko se dosjetio kako ih pronaći. Nadamo se da se ne bojiš gusara! 😉 Ako ti se knjiga svidi (a znamo da hoće), potraži ostale knjige iz serijala o malim detektivima.

Gerit Kopietz & Jörg Sommer: Charly Clever & Doktor Lupe – nestali blizanci

Charly i Lupe čuvaju djedovu kuću dok je on u toplicama. Zaprepašteni otkrivaju u njoj dva dječaka. Zašto su dječaci u bijegu? Jesu li opasni ili su nevinašca?! Po novinskim natpisima se ne bi reklo da su sasvim nedužni. Upliće se policija, a „vražji blizanci“ nestaju. Jesu li stvarno krivi? Charly i Lupe uz pomoć djeda Clevera, otkrivaju istinu. Naravno, jer je djed iskusan kriminalistički inspektor u mirovini!

Geronimo Stilton:  Moje ime je Stilton, Geronimo Stilton

Geronimo je miš i novinar najpopularnijih novina. Ima mlađu sestru Teu, nećaka Benjamina i bratića Miška, s kojima iz epizode u epizodu upada u niz vrlo zanimljivih pustolovina. U prvoj knjizi zanimljivog serijala Geronimo zapošljava novu suradnicu Rozu pink i tu počinju pustolovine u kojima Geronimo odlazi čak do Sjevernog pola kako bi proslavio Novu godinu… Serijal o mišu-novinaru koji rješava detektivske zagonetke krasi puno slika i stripovskih detalja pa je čitanje lako i zabavno. Svakako posudite!

Ken Follett: Tajanstveno skrovište

Napeta priča o dvojici dječaka koje će radoznalost odvesti u uzbudljivu i opasnu pustolovinu. Što se krije u napuštenom filmskom studiju i tko je njegov tajanstveni vlasnik? Hoće li maskirani pljačkaši banke biti uhvaćeni? Pročitaj i saznaj!

Robert Arthur: Tajna dvorca strave

Dobro došli, ljubitelji misterija! Ovo je priča o doživljajima trojice dječaka-detektiva u sunčanoj Californiji. Tri neustrašiva prijatelja u zlokobnom Crnom kanjonu i uz još goru Krivudavu dolinsku cestu nastoje otkriti tajnu Dvorca strave dok im se iz daljine smješkaju svjetla Los Angelesa. Za još jezivog ugođaja potraži druge knjige iz serijala napetih priča prema odabiru slavnog Alfreda Hitchocka!

Anto Gardaš: Miron u škripcu

Gdje je Miron, tu su još i Tajanstveni Ivan, Trostruki Joja, Dingo i Melita – dječje društvo koje je preko leđa prevalilo mnoge pustolovine. Čim su oni na okupu, kreće neka frka. Ovaj put sve počne od kestena. Točnije, od trenutka kada spomenuti kesten padne s drveta. Za kestenom kreće Miron i sreće dječaka čija je sestra upletena u lanac raspačivača droge. U igri su opasni tipovi. Naši su junaci, pak, hrabri i pametni, a to je prijeko potrebno za uspješan rasplet ovog slučaja.

Maja Gluščević: Lovci na potonulo blago

Frane i njegovo društvo s mora doživljavaju nevjerojatnu pustolovinu. Prijatelji će otkriti tajnu davno potonulog broda, no glavni zaplet nastat će kad se pojave i lovci na blago. Gdje se skriva dvoje nestalih i što se to zbiva na mjesnom groblju, otkrit će se na vrijeme. Srećom!

Nives Madunić Barišić: Lunapark (drugi slučaj detektiva Melkiora)

Pred psećim detektivom Melkiorom, kudravim terijerom, novi je zadatak. Hoće li ga riješiti uspješno kao i u Tajni čokoladnih bombona? Tada je pomogao djevojčici Tari da pronađe svog djeda. Hoće li uspjeti pronaći i Ajšu, djevojčicu koja živi u lunaparku i putuje od grada do grada? Gdje je i zašto Ajša nestala? Je li njezin nestanak povezan sa željom da pronađe mamu koju nikada nije upoznala? Pročitaj ovu pseću detektivsku pustolovinu i saznaj!

Pavao Pavličić: Lopovska uspavanka 

Popularni likovi romana „Trojica u Trnju“ i „Petlja“ susreću se s novim zapletenim slučajem. Junaci Braco, Tut i Hrvoje pokušavaju otkriti što se i kako krijumčari u radionici s glazbenim instrumentima. U osvjetljavanju misterioznih događaja, dječacima će priskočiti u pomoć djevojčica zvana Štef. Ovaj kriminalistički roman, poznatog hrvatskog autora, nećete ispuštati iz ruku!

Corina Ana Penić: Viktor i tajna družina Gromovi

Napet kriminalistički roman za djecu, pun akcije, dijaloga i neočekivanih događaja, koji se čita u jednom dahu. Tajna družina okupljena oko jedanaestogodišnjeg Viktora (zvanog Mungos) upliće se u rješavanje kvartovskog zločina, i ne sluteći koliko uplitanje u svijet odraslih može dovesti do neočekivanih opasnosti, ali i do nezaboravne avanture. Čitajte i uživajte!

Andreas Steinhöfel: Rico, Oskar i mračne sjene

Zabavna i uzbudljiva priča o prijateljstvu dvaju dječaka koji žive na periferiji Berlina. Neobičan Rico u dnevnik zapisuje sve što mu se događa, a pametan Oskar stalno nosi veliku plavu kacigu na glavi. Dva prijatelja kreću u potragu za ozloglašenim otmičarem djece. Usprkos opasnostima, u dobrom društvu čak i mračne sjene manje su strašne pa započinje jedno divno prijateljstvo…