Popularnu igru mnogi žele maknuti s trona, a broj alternativa samo raste. Neke su manje, neke više uspješne.

2016. godine pojavila se vijest kako Rusi planiraju producirati reality show temeljen na Igrama gladi. Da, dobro ste čuli, a sada ćete dobro čuti i sam opis emisije – 40 natjecatelja trebalo se devet mjeseci boriti u Sibiru za 100 milijuna rubalja.

I da – od ubojstva do drugih kriminalnih aktivnosti sve je (trebalo) biti dozvoljeno sudionicima emisije. Naravno, reakcija na stvaranje tako nečega bila je brza i očekivana – jedva čekam gledati to!

Hoću reći – nehumano!

Ispostavilo se kako je sve to bio društveni eksperiment koji je još jednom prokazao društvo spektakla koje se opet posramilo samo sebe. I vratilo svojim ekranima na koji se vrte zadnjih godina izuzetno popularna shema distopičnog svijeta u kojem je i sama borba za egzistenciju unovčena (Igre gladi, Divergent, Maze Runner…). Naravno, filmovi nam govore više o otporu nove generacije starome režimu, ali nismo radi toga ovdje.

Ovdje smo radi trenda koji je započeo kao vaša svakodnevna knjiga o borbi za život (moj skromni prijedlog: „Divljina“, Jack London) do knjiga i filmova o distopičnom i nehumanom svijetu koji u davno izgubljenom gladijatorskim spektaklu pronalazi svoju posljednju zabavu do – battle royala. Tako je – distopični trend nije mogao zaobići računalni svijet koji Vam pruža besmrtnu stvarnost na dlanu, dajući vam najbliže moguće iskustvo onome iz filmova.

PUBG i Fortnite predvodnici su novoga vala igara temeljenoj na premisi last man standing. Međutim, to već znate. Sada je vrijeme da saznate za pet najčudnijih battle royal igara koje su se u jednome trenutku jednostavno morale pojaviti kao devijacija pionira.

Maelstrom

Kada u svijetu računalnih igara govorimo o pomorskim bitkama, onda znate kako govorimo o vremenu ranog novog vijeka kada su morima vladale fregate. I gusari.

Assassin Creed: Black Flag jedan je od primjera koji su stekli veliku popularnost upravo zbog svoje dinamičnosti i napetosti tijekom bitaka na moru. S druge strane, svi znamo kako zasigurno ne govorim o pomorskim bitkama u 20. stoljeću koje se odvijaju na velikim razdaljinama zbog revolucije u artiljeriji. To je razlog zašto World of Warships nije uspio zadobiti veću bazu fanova.

Kreatori Maelstroma su, naravno, odlučili prvu formulu pretvoriti u battle royale, dopunivši ga pritom divnom fantasy grafikom i nekolicinom dopuna koje smo dugo tražili od drugih kao npr. morska čudovišta koja mijenjaju odnos na terenu ili NPC brodovima koji tako igru ne ostavljaju „slobodnom tržištu“ i pustoši. U moru jednodimenzionalnih karti šuma i pustinja u kojima jedinu opasnost predstavljaju drugi, Maelstrom sa svojom mornaricom predstavlja dašak osvježenja.

Totally Accurate Battlegrounds

Nikad nisam volio fiziku. Oduvijek me zanimalo kako društvo funkcionira, ali ne i svijet. Naravno, mojima to nije bio dovoljan izgovor za moj „vinograd“ u dnevniku pod fizikom.  Međutim, to opet nije razlog što sam zavolio sada već poznatu nišu igara LandFalla koji je prije nekoliko mjeseci predstavio parodiju battle royal žanra – Totally Accurate Battlegrounds.

Igra je to u kojoj sreća igra veću ulogu od vaših sposobnosti koje zavise o lutkinim rukama koje će prije ubiti vas doli protivnika. Ako vam treba odmor od realizma PUBG-a te animiranog svijeta Fortnite – uzmite ovo u ruke, kao i prijatelja jer vjerujte mi – tjedan dana ćete se smijati svemu što vam TAB može ponuditi.

Not My Car

Vremena Burnout-a su prošla – danas ga se prisjećamo samo kada svi odu spavati, a mi ubacimo jedan od starih cd-a te u navali emocija napravimo ono što ne smijemo svima koji nas preteknu u prometu.

No, razbijanje auta mnogima je ostalo u sjećanju, a pogotovo ekipi iz Skybound Games-a koja se odlučila za battle-royale s autima. U prijevodu to znači kako je animirani film Cars dobilo battle-royale brata u kojem se nećete prestati čuditi kako je nekome na pamet došla ova ideja.

Cuisine Royale

Cuisine Royale predstavlja pionira parodije battle-royale žanra. Igra koja je krenula kao sprdnja prvog aprila 2018. godine sada već predstavlja ozbiljnu opciju ako su Vam dosadila dva giganta ovoga žanra.

Iako neodoljivo podsjeća na PUBG svojim realizmom, ono što ga odvaja je manjak taktičkih riješenja te kuhinjska oprema. Tako je – frižideri su vaše škrinje, lonci kacige, a šoping vrećice vaši ruksaci. Smiješniji mali brat od PUBG-a kojeg vam on nikada ne želi spomenuti kada vas odvede na spoj.

Last Tide

Igre koje za prostor radnje uzimaju morsku površinu oduvijek su predstavljale zanimljivu alternativu svemu što smo dosada imali prilike igrati – fizika čini svoje. Svi naši manevri postaju sporiji, a imamo pravo i na vertikalu koja širi naše taktički repertoar. Last Tide nudi nam upravo mogućnost da isprobamo sve to – battle royale s roniocima u koju su kreatori igre ubacili još i Megalodona. Molim? Postoji igra koja prima stotinu igrača i jednog Megalodona?

Moje je vrijeme da odem jer samo zauzimam vaše koje možete utrošiti u širenje gejmerskih vidika.