Sul-sul!

Nauči novi jezik: simljanski!

Priče

Već sam vas nagovarala da učite umjetne jezike – i ne planiram stati!

Ako kojim slučajem ne pogađate o kojem se jeziku radi, reći ću vam: simljanski ili simski umjetni je jezik kojim govore Simsi!

Moram reći da su meni Simsi, i to ću uvijek naglasiti baš zato jer me svi oko toga zezaju, jedna od najomiljenijih igrica! Što da kažem, jako volim graditi kuće i stanove… No, manje o meni, a više o Simsima!

The Sims je igra simulacije života koju je razvio Matrix, a izdala EA, i jedna je od najpopularnijih igara ovakve vrste na svijetu.

Fora je sljedeća: igra vam daje mogućnosti da izradite svoje Simse (jedno kućanstvo podržava maksimalno 8 Simsa), nakon čega ih možete useliti u neku od postojećih kuća ili im pak izgraditi novi dom.

Igranjem možete kontrolirati Simse kroz cijeli njihov život: pomoći im u razvijanju karijera i hobija, gradnji obitelji, selidbi i opremanju doma, društvenom životu i stjecanju prijatelja… U biti, svemu što ljudi rade i u stvarnom životu!

Simsi imaju svoju valutu koja se zove Simoleon i pričaju svojim jezikom, simljanskim.

Radi se o umjetnom jeziku koji se prvi put pojavio u igri SimCopter, no najpopularniji je postao upravo u Simsima. Razvio ga je tvorac same igre, Will Wright.

Will nije htio za igru koristiti neki stvarni jezik (poput engleskog) jer je smatrao kako će razgovori među Simsima biti ponavljajući i pomalo dosadni igračima ako ih stalno slušaju, stoga je odlučio osmisliti jezik od nepostojećih riječi koje ne mogu biti prevedene, ali koje dopuštaju igraču im dodijeli proizvoljno značenje ovisno o situaciji.

Willova ideja pokazala se uspješnom, a neke od fraza postale su memeovi, vicevi i pošalice diljem Interneta (poput sul-sul, što bi bio ekvivalent pozdravu).

Zašto učiti simljanski?

Zaista vam ne mogu dati neki ozbiljan razlog zašto bi itko trebao učit simljanski, osim zabave i smijeha. Oh, pa čekajte, zabava jest dobar razlog!

Luke s kanala LukeThePlumbob isto tako misli, te savjetuje kako je zapravo dobro znati simljanski za recimo zezanje zajedno s prijateljima u školi! Evo i tutoriala!

Sretno s učenjem! 🙂