Živa je muka pogoditi recept za uspješnu knjigu kada su djeca i mladi u pitanju… Ali ovo ti je super!

Zahtjevna su kategorija te dobne skupine, ne vole čitati bilo što. Baš kao i prekaljeni knjigoljupci, djeca i mladi ne vole bilo što čitati – kako odrastaju, tako su sve izbirljiviji, imaju istančaniji ukus

Određeni žanrovi (fantasy, young adult) prolaze u većoj mjeri i daleko od toga da ti književni žanrovi sadrže tek trivijalnosti, da nije riječ o pravoj književnosti.

Otvaraju se važne teme u kojima se djeca i mladi prepoznaju – tako se u fantasy romanima govori o sazrijevanju i traženju vlastitog mjesta pod suncem, temeljnim ljudskim vrednotama, obiteljskim odnosima – nije da se fantasy romani baziraju samo na magičnim elementima i natprirodnim događajima. 

Nadahnuto štivo za djecu i mlade napisala je australska književnica Jessica Townsend (1985.), pošlo joj je za rukom osvojiti čitateljstvo prvijencem Nikadgrad (Znanje, 2019.), te je uspjela dokazati se i potvrditi svoj pripovjedački talent. Odmah je postala popularna, a roman joj je nagrađivan.

Prvotno je Nikadgrad objavljen 2017. godine, nismo dugo morali čekati na domaće izdanje. Roman se čita i u sklopu projekta Čitanjem do zvijezda, kviza za poticanje čitanja i kreativnosti, stoga još više marljivih knjigoljubaca zna za ovaj naslov. 

Mašta je bitan preduvjet za kvalitetan fantasy, a Jessica Townsend posjeduje tu važnu osobinu. Usto posjeduje i dobar osjećaj za detalje što se vidi u ritmu pripovijedanja koji je skladan, ni ubrzan ni zamoran. U središtu romana Nikadgrad nalazi se djevojčica Morrigan Crow. Ona se nalazi u Registru uklete djece, rođena je na Staru večer. Trebala bi preminuti na svoj 11. rođendan, čemu se ne veseli:

„Nadala se da će biti bezbolno. Negdje je pročitala da ukleta djeca obično umiru brzo i mirno – kao da utonu u san. Pitala se što će se nakon toga dogoditi. Hoće li uistinu otići na Bolje Mjesto, kao što joj je kuharica jednom rekla? Postoji li Božansko Biće i hoće li ju dočekati raširenih ruku, kako su joj obećali? Morrigan se morala nadati da hoće. Pomisao na drugu mogućnost bila joj je jednostavno nepodnošljiva. Nakon što je čula kuharičine priče o Zlom Biću koje je obitavalo na Najgorem Mjestu, tjedan dana spavala je s upaljenim svjetlom.“ (41.) 

Na životu joj ne možemo zavidjeti – majka joj je preminula, maćeha ne drži do nje, već do sebe i svoje sreće. I rođena baka je podosta suzdržana, ne drži do vlastite unuke, poprilično je sebično i otresito biće.

Morrigan je usamljena jer nema idealnu obitelj u kojoj su izostali sklad i zajedništvo. Otac joj je ambiciozan premijer Velikog Vukopolja, član Zimskomorske stranke koji ima hrpu savjetnika zaduženih za popravljanje i održavanje imidža. Njezin je otac u javnosti na glasu kao hladna osoba pa joj ni on nije potpora u životu. 

Da sve bude još gore, svi optužuju Morrigan za nesreće koje su se dogodile u Šakalovcu. Primjerice, kriva je za smrt kuhinjskog mačka, kriva je što je jedan dječak izgubio na natjecanju u sricanju, kriva je jer je gospođa Corvus slomila kuk na klizanju, kriva je za pokvarenu seriju marmelade pa svima mora pisati pismo isprike. 

Trebala bi Morrigan preminuti u ponoć, ali tijekom Stare večeri dođe po nju kapetan Jupiter Sjever – onaj isti koji joj je nedavno uputio ponudu za ulazak u Čudestno društvo. Šašav je svat Jupiter Sjever, neobična izgleda i ponašanja.

Ilegalno ju je preveo u Nikadgrad, zbog čega bi mogao imati problema.  Inspektor Harold Kremenjača zanima se za slučaj Morrigan Crow, znači, imamo i znatiželjnoga policajca koji nastoji revno obavljati svoju dužnost (na štetu Morrigan). Morrigan i Jupiterov nećak Jack, koji je poprilično otresito stvorenje, neće kliknuti na prvu, trebat će proći vremena kako bi našli zajednički jezik. 

Jupiter Sjever odabrao je Morrigan za svoju kandidatkinju, a ona se ni po čemu ne osjeća posebno. Ne uklapa se u Nikadgrad, nema nikakav poseban dar niti smatra da je savršena. Ipak, kako se radnja odvija, tako se Morrigan nada da će steći mjesto u Čudestnom društvu (ne brinite, nije mi se potkralo slovo T u riječi Čudestno) koje prima devet novih članova, a kandidata je preko 500.

Da bi postala dio Čudestnog društva, Morrigan mora svladati četiri kušnje (Knjiška kušnja, Lovna kušnja, Kušnja straha i Pokazna kušnja…), u čemu će joj probleme katkad praviti drugi natjecatelji, kao što je samodopadna Noelle kojoj je mentor ljigavi, prepredeni Baz Charlton koji se koristi smicalicama i prljavim trikovima kako bi Noelle uspjela u natjecanju. Jupiter Sjever sušta je suprotnost Bazu, a i Morrigan nije pokvarena ni zla, nije na lošem glasu kao što je bila u Šakalovcu. 

Morrigan Crow staje na stranu slabih i napadanih, suprotstavlja se miljenicama koje imaju visoko mišljenje o sebi. Kako će vrijeme prolaziti, tako će Morrigan dobivati pozitivnu potvrdu da vrijedi, mijenjati sliku o sebi samoj; saznat će povijest Nikadgrada, čut će priče o tajanstvenom Čudestnjaku, biću koje je prognano iz Nikadgrada (razne strašne priče kolaju o njemu); steći će prijatelje u Nikadgradu i mogla bi konačno steći ono čemu najviše teži i što priželjkuje – obitelj, pripadanje i prijateljstvo koje doživotno traje. No, hoće li proći sve kušnje i postati dio Čudestnog društva?

Kao u svakom fantastičnom romanu, tako i u Nikadgradu imamo popriličnu dozu magije i čarolije. Jessica Townsend smislila je hrpu novih termina i toponima (Vranadvor, Šakalovac, Blagostan…), stvorila novi svijet u kojemu ljudi nailaze na uobičajene prepreke i dileme – tako Morrigan Crow nastoji zadržati čisti obraz, dokazati se u društvu i pronaći pripadajuće mjesto.

Unatoč fantastičnim motivima, u romanu Nikadgrad otvaraju se realne brige i poteškoće u kojima će se djeca i mladi pronaći jer, tko od nas nije prolazio kroz mučne kušnje u procesu odrastanja, osjećao se makar na tren odbačeno, obilježeno ili neshvaćeno u društvu? 

Upečatljiv uspjeh romana Nikadgrada najbolje je vidljiv u činjenici da je autorica već 2018. godine objavila nastavak knjige (u originalu Wundersmith: The Calling of Morrigan Crow) koji će, nema sumnje, ubrzo biti dostupan i domaćem čitateljstvu. Drugi nastavak priče o Morrigan Crow jednako je popularan jer, treći nastavak serijala (u originalu Hollowpox: The Hunt of Morrigan Crow) već je najavljen za 2020. godinu, a ništa čudno ako serijal o Morrigan Crow bude i ekraniziran.