Zanimljiva štiva za sve one koji jako vole mobitele, ali i pročitati dobru knjigu, i usput imaju možda 10-13 godina… A možda i ne…

Nekako je najteže pronaći i preporučiti zanimljive knjige za starije osnovnoškolce. Više nisu tako mali da su im zanimljive slikovnice, a opet, nisu baš ni dovoljno veliki za knjige pune teksta, bez ilustracija. Osim toga, već imaju svoj čvrsti stav što im je zanimljivo, a što dosadno.

A knjige, knjige su im uglavnom dosadne. Jer oni su generacija Z, digitalni urođenici, izvorni govornici digitalnog jezika računala, videoigrica i Interneta. Moglo bi se reći da im prirodnije u ruci leži pametni telefon nego knjiga. Ali čak i među njima postoje oni koji vole čitati, biti okruženi knjigama i svijetom mašte.

Je li to zato što im se čitalo od najranije dobi, zato što su u svom domu okruženi knjigama, zato što su redoviti posjetitelji knjižnica?

Ne znam, ali volim misliti da da. Uglavnom, nakon dugo vremena počela sam opet čitati knjige namijenjene upravo ovoj dobnoj skupini (10 – 13 godina) jer joj se moji klinci približavaju opasnom brzinom i želim znati što je novoga u tom dijelu dječjeg književnog svijeta. 

Dok sam tako bauljala po našoj knjižnici, za oko mi je zapela knjiga Knjižnica tajni – divovska greška autorice Zoe Penn, nakladnika Planet Zoe. Pročitala sam ju u jednom dahu. Osim što je maštovita i zanimljiva, ova knjiga traži od čitatelja da uključi mozak i razmišlja o rješenju.

Glavni likovi su dvanaestogodišnja Sophia i njezin mlađi brat Mark koji slučajno u knjižnici (a gdje drugdje) pronađu jednu staru knjigu i donesu ju kući. No to nije obična stara knjiga, već portal u drugi svijet. Sophia i Mark završe u tom drugom svijetu Almationu iz kojeg se mogu vratiti samo rješavanjem zagonetki i logičkih izazova. I nije uopće lako. Usput će upoznati mnoštvo neobičnih likova, sklopiti neka nova prijateljstva te saznati kako je Almation nastao.

Osim zanimljive priče, u knjizi se nalaze i zanimljive crno-bijele ilustracije koje privlače pažnju čitatelja i nude odmor od čitanja. Ovo je odlična literatura za sve ljubitelje fantasy žanra, a vjerujem kako ne bi razočarala ni starije čitatelje.

Iduća knjiga koja me oduševila bila je Istraživač, autorice Katherine Rundell i ilustratorice Hannah Horn, nakladničke kuće Znanje. Ako voliš pustolovne romane, ovo je naslov za tebe. Ova knjiga osvojila je popriličan broj nagrada, a proglašena je i knjigom godine po izboru Sunday Timesa.

Glavni lik je dječak Fred koji putuje kući svom ocu u Englesku iz brazilskog grada Manausa. Putuje malenim avionom šesterosjedom, no odmah na početku dogodi se nesreća kad pilotu pozli i avion sleti u Amazonsku prašumu. Osim Freda, preživi još troje djece, djevojčice Con i Lila i dječak Max. Brzo se snađu i čvrsto odluče preživjeti i krenuti prema naseljenom dijelu. No putem će naići na brojne prepreke, otkriti izgubljeni grad i upoznati davno izgubljenog istraživača. Iako će pri upoznavanju biti vrlo odbojan i bezobrazan prema djeci, ipak će na koncu on biti njihova slamka spasa iz brazilske divljine.

Odličan dječji roman koji se ne može ostaviti ni na trenutak jer te drži u stalnoj napetosti krase divne ilustracije koje upotpunjuju doživljaj pa se na trenutke i sam osjećaš kao istraživač.

Jasminka Tihi-Stepanić već je dobro poznata našim osnovnoškolcima i često čitaju njene romane zanimljivih tema. Meni je pod ruku došao njen roman Dom iza žice nakladničke kuće Ljevak. Iako progovara o jednoj teškoj temi, roman je iznimno zanimljiv i pruža uvid u ozbiljne probleme suvremenog hrvatskog društva.

Glavni lik je dječak Gabrijel koji živi s majkom u Zagrebu. Gabrijelova majka nije stalno zaposlena, često mijenja poslove koji nisu uvijek legalni, ponekad nemaju dovoljno novca da plate režije pa su bez grijanja, a nerijetko i bez hrane. Gabrijel počinje krasti, upada u sumnjivo društvo i nakon jednog nesretnog događaja završava u udomiteljskoj obitelji, a nakon toga i u odgojnom zavodu.

Usput saznaje da ima mlađu sestru Gabrijelu koju je majka davno dala na posvajanje i upoznaje svog oca koji baš i ne pokazuje želju za brigom za Gabrijela. Uspije preko društvenih mreža pronaći i povezati se sa sestrom, majka uz pomoć dobre susjede odlučuje napraviti zaokret u svom životu i pružiti Gabrijelu stabilan dom i djetinjstvo. Sretan kraj ispunit će te veseljem i optimizmom kako beizlazne situacije nisu uvijek baš takve.

Jedna od najljepših priča za školarce koje sam pročitala je svakako Pax autorice Sare Pennypacker i ilustratora Jona Klassena, nakladnika Lumen. Čim je Pax izašao, kritičari su ga proglasili klasikom dječje književnosti. I zaista vjerujem da će to biti.

To je divna i dirljiva priča o nevjerojatnoj i snažnoj vezi između dječaka i lisca. Peter živi s ocem, majka mu je umrla i utjehu pronalazi u prijateljstvu s malenim crvenim liscem kojeg je nazvao Pax. Pax je u potpunosti pitom, živi s Peterom i njegovim ocem, međutim približava se rat. Peterov otac mora u vojsku, a Peter kod djeda, 400 km od svog doma.

Peterov otac nagovori ga da Paxa puste u divljini bez obzira što nikad nije sam lovio svoju hranu niti živio u divljini. Peter je kod djeda, ali nesretan jer ne zna hoće li Pax preživjeti sam. Odlučuje se sam vratiti na mjesto gdje su ga ostavili. Već na samom početku slomi nogu te ga to znatno uspori. Usporedno pratimo Peterovu i Paxovu priču i njihove doživljaje do zajedničkog susreta.

Prekrasno ispričana i dinamična priča s jednako takvim ilustracijama o ljubavi i gubitku, prirodi i slobodi koja će oduševiti sve čitatelje. I koja ironija, ime lisca je Pax (mir), a upravo će rat biti taj koji će ga odvojiti od Petera.

Još jedna zanimljiva dječja knjiga naše domaće autorice Ivanke Borovac i ilustratora Daria Kukića, Turističke naklade, je Detektiv Dinko i nestali mačak. To je zapravo zbirka koja se sastoji od 9 kratkih detektivskih priča, vrlo zanimljivih i napetih.

Dinko živi u Brdovcu, kao i njegovi prijatelji blizanci Neven i Georgina, koji ne vole svoja imena i traže da ih se zove Neno i Gina. Zajedno čine jednu zanimljivu detektivsku družinu koja stalno nailazi na nove detektivske zadatke te ih pokušava riješiti.

Zajedno istražuju neobične slučajeve krađa u Brdovcu, nestanak mačka Slavka, nestanak zlatnog retrivera Nore, neobičnu slikaricu Arahnu koja je totalni antitalent u pravljenju torti i kolača, slučaj pojave duhova u napuštenom dvorcu, pomažu u hvatanju kradljivaca koji su opljačkali zlatarnicu, pomoću Vučka otkrivaju školske zlostavljače, rješavaju slučaj zagonetne poruke te u Senju pomoću neobičnih tragova pronalaze uskočko blago zakopano u djedovom dvorištu.

Mnogo je smiješnih i zanimljivih zapetljancija u ovim pričama, a baš se zbog toga i sviđaju djeci.

U jednom neobičnom gradu, Bumblefordu, živi Max sa svojim roditeljima i starijom sestrom Daisy. A na brežuljcima Najudaljenijeg Zapada živi Kevin. Leteći, debeljuškasti poni. Ovo je priča o prijateljstvu jednog dječaka i jednog letećeg, debeljuškastog ponija. Legendu o Kevinu napisao je Phillip Reeve, a ilustrirala Sarah McIntyre.

Max jako želi kućnog ljubimca. Bilo kakvog. Ali njegovi roditelji nisu baš oduševljeni tom idejom. I tako jedne noći, nakon strašne oluje koja je došla s Najudaljenijeg Mora, jaki vjetar ponese Kevina sve do Bumbleforda, do Maxove zgrade koja je bila najviša u gradu i to ravno do Maxovog balkona. I tu počinje njihova zajednička avantura.

Jako će ti se svidjeti ovaj roman. Topao i zanimljiv, humorističan na jedan sasvim drukčiji način. I s nastavkom, koji jedva čekam pročitati.

I za kraj jedna božićna priča. Iako je toliko divna da se može čitati bilo kad, ipak se nekako najljepše može doživjeti u blagdansko vrijeme na što aludira i sam podnaslov – Božićna priča. Snježna sestra autorice Maje Lunde i ilustratorice Lise Aisato, nakladničke kuće Ljevak, priča je o dječaku Kristianu i djevojčici Hedvigi.

Radnja se događa pred sam Božić što ju i čini božićnom pričom, ali progovara i o nekim drugim temama poput smrti bliske osobe i shvaćanja života. Ovo je priča s elementima fantastičnoga i upravo to ju čini zanimljivom.

Kristian oduvijek voli Božić, pogotovo zato što mu je na Badnjak rođendan, ali toga ljeta izgubio je stariju sestru i njegova obitelj se malo izmijenila. Roditelji u svojoj tuzi ne primjećuju kako Kristian želi Božić kakav su nekada imali. Tako Kristian upoznaje crvenokosu, pjegavu i vrlo zanimljivu i neobičnu djevojčicu Hedvigu. Sve je oko nje neobično i drukčije. Hedviga obožava Božić i sve što ide uz njega. No Kristiana zanima što to krije Hedviga, a ono što će otkriti, promijenit će njegovo shvaćanje života i smrti.

Osim zanimljive priče, ova knjiga očarat će vas i brojnim prekrasnim ilustracijama LIse Aisato koje se savršeno naslanjaju na fabulu i opise Maje Lunde. Sigurno je jedno, a to je da ova predivna knjiga može očarati čitatelje početnike jednako kao i one s mnogo knjiga u nogama. 

Teško je izdvojiti samo nekoliko naslova koji bi se mogli svidjeti starijim osnovnoškolcima, ali nadam se da će ovih nekoliko zadovoljiti čitateljske apetite ove poprilično izbirljive skupine, makar nakratko, i biti polazišna točka za neke nove avanture i svjetove.