Kako je ljepše ići kroz dan s kakvim zgodnim stihom na umu.

Kad pomislim na poeziju za djecu, često se sjetim svog djetinjstva i pjesmica koje smo čitali pa čak i znali napamet. Zbirke pjesama Grigora Viteza, Stanislava Femenića, Zvonimira Baloga, Luke Paljetka, Mladena Kušeca, Ratka Zvrke, Gustava Krkleca i mnogih drugih, bile su neizostavna literatura u osnovnoj školi.

I danas pamtim neke od tih pjesama koje su obilježile moje djetinjstvo. Bude mi toplo oko srca kad vidim da i moja djeca čitaju upravo te pjesme. Ali ima i nekih novih autora, odnosno za razliku od ovih koji su obilježili moje djetinjstvo, autorica (da, sve su žene u ovom tekstu) koje pišu odličnu poeziju za djecu. Možda ne uvijek poeziju, ali djeci su to sve pjesme, čim shvate da ima rime. A rima je tako važna. Jedan od najvažnijih aspekata zvučnosti pjesme. Ali ne ona usiljena, već prirodna i lako pamtljiva. Djeca vole rimu jer pojačava ritam. A ritam je dio naše svakodnevice i svuda je oko nas.

Djeca su po prirodi ritmična, a poezija ispunjava njihov osjećaj za ritam. Vole i zvučnost jezika i uživaju u raznim kombinacijama riječi. Istraživanja su pokazala da djeca koja su češće izložena pjesmama i rimi  imaju bolje govorno-jezične sposobnosti, bogatiji vokabular te su polaskom u školu uspješniji u vještinama čitanja i pisanja. Zato nikad nije prerano za poeziju. Ili stihovane tekstove.

Jedna od nama najdražih novijih zbirki pjesama za djecu je Čarobni kalendar Marijane Križanović (Ibis grafika, 2019.). Zbirka je to pjesama za djecu koja se sastoji od 14 pjesama pisanih rimovanim osmercem koje su kao stvorene za čitanje naglas. Moji klinci su odlično reagirali na sve pjesmice, a naravno da su im najdraže one o mjesecima u kojima slave svoje rođendane.

Što nas dovodi do jedne bitne stvari. Ako klinci i požele pročitati prvo pjesmu posvećenu mjesecu u kojem su rođeni, mogli bi se iznenaditi. Jer ju neće pronaći na stranici koja je označena u sadržaju. Marijana nas je obavijestila da je to tako napravljeno s ciljem da djeca ipak prođu sve pjesmice i pročitaju cijelu zbirku jer je uočila da djeca obično u knjigama potraže u sadržaju ono što ih zanima, a ostalo preskoče. Fora, zar ne? Ovako će barem morati prolistati, ako već ne i pročitati, veći dio zbirke da bi pronašli što ih zanima. Čarobni kalendar započinje pjesmom nazvanom, nemojte se iznenaditi, Čarobni kalendar.

To je pjesma od 14 katrena u kojoj je svaki mjesec opisan jednom strofom na koju ćete kasnije naići i u pjesmama posvećenima svakom mjesecu pojedinačno. Naslovi ostalih pjesama sugeriraju o kojim se mjesecima radi pa tako imamo : Bijeli SIJEČANJ, Zaljubljena VELJAČA, Cvjetni OŽUJAK, Šaljivi TRAVANJ, Šareni SVIBANJ, Raskošni LIPANJ, Veseli SRPANJ, Užareni KOLOVOZ, Plodni RUJAN, Mirisni LISTOPAD, Studenko STUDENI i Smrznuti PROSINAC. Posljednja je pjesma posvećena godini, naslova Oda ljepotici godini. Vjerojatno uočavate da epiteti u naslovima pjesama opisuju glavnu karakteristiku svakog mjeseca što je zapravo odlična stvar jer je klincima možda tako i lakše zapamtiti ne samo nazive mjeseci, već i njihove glavne karakteristike.

Osim što će djeca uživati u odličnoj poeziji dok budu čitala/slušala ovu zbirku, naučit će mnogo novih informacija jer je zbirka zaista edukativna i može biti koristan materijal u radu s predškolskom i mlađom školskom djecom. Kad dođe vrijeme za učenje mjeseci u godini, nema boljeg načina od učenja kroz igru i pjesmu. Djeci će se to sigurno svidjeti, a odgojiteljima i učiteljima olakšati posao. I ne samo da će djeca naučiti nove informacije, moram priznati da sam i ja čitajući ovu zbirku naučila mnoštvo novih stvari.

Od raznih alternativnih naziva mjeseci do toga kako su neki mjeseci dobili ime. Ove vesele, razigrane i lepršave stihove odlično su upotpunile ilustracije nama već dobro poznate Vande Čižmek. Zbirka je zaista bogato ilustrirana što pruža veći užitak čitanja i klincima i onome tko ju čita, ali i povlači mnoštvo dodatnih pitanja, pregledavanja i uočavanja.

“Neka vlada radost, sreća,

neka ljubav bude veća!

Da godina svaka ima,

bilo ljeto ili zima.

Na početku jedni stoje,

drugi zadnje dane broje.

A neki nas stalno griju,

odmorni su pa se smiju.

U zanosu i svom žaru,

svi stoje u kalendaru

i pjevaju iz sveg glasa

ljepotici gordog stasa.”

Ima jedna slikovnica koja nas je od prvog čitanja očarala I teško je reći koliko smo ju puta do danas pročitali. Divna priča u stihovima i rimi autorice Olje Savičević Ivančević (njena prva slikovnica za djecu) i vrhunske ilustracije umjetnika Svjetlana Junakovića, dobitnika brojnih nagrada, Šporki Špiro i Neposlušna Tonka (Sandorf, 2018.).  Zanimljivo je da je ova priča zaživjela na kazališnim daskama splitskog Gradskog kazališta lutaka prije nego je ušetala među korice ove slikovnice. Možda će vas Šporki Špiro, kao i nas, mrvicu podsjetiti na Grgu Čvarka. On je mangup, odmetnik, nedolično se ponaša, podriguje i glasno žvače, ali će ipak pomoći Neposlušnoj Tonki, djevojčici iz grada Utorka, u kojem je sve uvijek isto. Jer takvo mu je i ime i takav je dan u tjednu. Ni tamo ni vamo.

I u njemu je uvijek dosadno, poneki bi rekli, Tonka naprimjer. Nitko na nju i njene riječi ne obraća pažnju pa Tonkin glas jednostavno nestane. Zato se ona zajedno sa Šporkim Špirom upušta u avanturu potrage za svojim glasom. Srest će oni i Igrušu-Plakušu, divlju divljakušu i na koncu, vratit će se u Utorak, sada bučan i šaren i nimalo dosadan. I tu će Tonka pronaći svoj glas što se bio naljutio jer ga nitko nije slušao.

Kroz 11 kratkih poglavlja pratimo njihovu avanturu, otpor svemu dosadnom i rutiniziranom, neposluh glasinama i sustavu takvom kakav jest. Osim lijepe priče i ilustracija, posebnu ljepotu daje i na mjestima dijalektalno obojen leksik. Za sve one koji su na vi sa čakavskim dijalektom, tu je rječnik manje poznatih pojmova. Neobičan format slikovnice, lijepe mat korice i listovi samo su dodatan plus koji će oduševiti vaše mališane i vas. Znam da hoće.

I zato

“Prije nego što sebe prerasteš,

Šporki Špiro sjetit će te

Da si i ti bivše dijete!

Zato s njim u svijet šareni skokni,

Zalupaj o pod, usnama cmokni!”

Još je jedna priča, uglavnom u stihovima i rimi, Olje Savičević Ivančević i Svjetlana Junakovića prvo bila predstava za djecu u splitskom Gradskom kazalištu lutaka, a tek onda slikovnica. I to kakva! Predstava Som na cilom svitu preselila se među korice slikovnice Sami na cilome svitu (Sandorf, 2020.). Kroz 6 poglavlja pratimo priču o dječaku Ivanu i djevojčici Luiđi.

Oni, svatko na svom otoku, samuju jer su jedina djeca okružena starcima i sanjaju o danu kad će se imati s kim igrati. I odluče odveslati skupa sa svojim otocima. I oboje na svom putu naiđu na Koncesionara koji Ivanu pokuša objasniti što je to koncesija, a Luiđi pomogne da pronađe Ivana i njegov škoj. I njih dvoje se pronađu, sretni i zadovoljni što nisu sami na cilome svitu.

Ova je priča smještena na Mediteran, pisana otočkim narječjem uz bogat rječnik manje poznatih riječi i izraza, potraga za onim mjestom koje zovemo dom. Iako se ova priča čini izmaštanom, ipak ima mnogo dodirnih točaka sa stvarnošću. Pusti otoci s kojih se nemilice odlazi, kojekakvi koncesionari i usamljenost djece ipak su svakodnevica nekih dijelova naše obale. Možda je isklišejizirano, ali dom zaista ne čine cigle i krov, već ljudi koji nas okružuju.  

Već znaš: svijet što kruži oko svoje osi

Uvijek neke nove događaje nosi

Al u svakom srcu tinja ista želja

Naći sebi sličnog, naći prijatelja.

A kada ga nađeš, lijepo se odmoriš:

Dom je tamo gdje su oni koje voliš!

Možeš naći jedan dom ili dva il pet

Svijet je dom za ljude – tvoj otok je svijet.”

Zbirka pjesama ovjenčana ovogodišnjom Kiticom, književnom nagradom za najbolju zbirku poezije za djecu i mlade Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, nosi naziv Knjiga recepata za pilotiranje kroz djetinjstvo (HDKDM, 2020.).

Autorica Danijela Pavlek sabrala je u ovoj zbirci 19 zanimljivih pjesama. Sam naslov zbirke aludira da se radi o receptima i zaista se radi. Samo su ovo vrlo neobični recepti. Recepti za neke stvari važne u djetinjstvu. I ne samo djetinjstvu. Za ljubav, sreću, prijateljstvo, a protiv ljubomore, smotanosti, laži, ljutnje. I baš kao i u kulinarskim receptima naići ćete na neke tipične pojmove I mjere, ali isprepletene s prekrasnim pjesničkim slikama uz neizostavnu rimu.

Na trenutke su me Danijelini stihovi podsjetili na Dr. Seussa:

“Jer na svijetu ima samo jedan ti,

Bez tebe bi svijetu bilo dosadno postojati.

Tvoje mane, vrline, pogreške i uspjesi

Upravo te čine najboljim baš kakav jesi

I tebe i prijatelje tvoje isto nebo čuva

I isto sunce grije,

U svakom se od vas neka čarobna

Moć krije.

I ti ćeš svoju moć pronaći

I vjerom u sebe uvijek ćeš se snaći!”

A onda opet na trenutke na Luku Paljetka:

Jedan se hamburger zaljubio

Po cijele je dane samo o

Krumpirićima trubio.

Kako su slasni, kako su fini

Kako mu je ugodno u njihovoj blizini.

Kako uz njega dobro pašu

Obavijestio je svaki tanjur i čašu.

Kako su savršen par

I kako ih je spojio najbolji kuhar.

Uživali smo čitajući ovu inovativnu zbirku pjesama u malom formatu, idealnu za samostalno čitanje osnovnoškolaca, ali i sve mlađe i starije ljubitelje poezije koju su dodatno  ukrasile ilustracije naše poznate ilustratorice Vande Čižmek. Pronađite ju i vi na policama svojih knjižnica i proletite kroz djetinjstvo uz najfinije recepte.