Odlazak na veliki sajam knjiga prava je avantura, a vratiti se punih ruku doma doživljaj za sljedećih nekoliko godina. Vrijedna Marija Bratonja izabrala je 42 naslova za one između 8 i 12 godina starosti.

Ove godine Interliber, taj svima poznati Međunarodni sajam knjiga, slavi svoj 42. rođendan. Svake godine Interliber sve više i više raste i lagano nadilazi granice nacionalnog sajma. Sve je više stranih izlagača, a i broj posjetitelja raste iz godine u godinu. 

Ja sam ga prvi puta posjetila još u osnovnoj školi i daleko je to bilo od ljubavi na prvi pogled. Gužva, vrućina, moraš pratiti nastavnike i njihov tempo. Ne mogu reći da mi se baš svidio. Ali sa godinama se ta ljubav povećavala.

Svoje klince nisam još niti jednom odvela na Interliber. Ne zato što ne bih htjela, već čisto iz praktičnih odnosno nepraktičnih razloga. Naš dom i Zagrebački velesajam dijeli 282,90 km. U jednom smjeru, pa pomnožite to s dva. Nije baš malo kad u autu imate uskoro četverogodišnjakinju, sedmogodišnjakinju i  skoro desetogodišnjaka.

Tako da je sada moj odlazak na Interliber sasvim suprotna priča od one u osnovnoj i srednjoj školi. Ja sam među profesorima pratiteljima, a vodimo neke nove klince kojima je gužva, vrućina, gladni su, žedni su i jedva čekaju da ih ostavimo lunjati po centru Zagreba. Ali zato ja uživam. Lutam po štandovima, pregledavam nove slikovnice i dječje knjige, kupujem i vučem pune vrećice. I puno srce, jer znam da će moji klinci uživati u njima.

Ove godine Interliber će trajati od 12. do 17. studenoga.

Sasvim dovoljno vremena da sve obiđete, pregledate novitete i opskrbite se slikovnicama i dječjim knjigama po povoljnijim cijenama. Ruku na srce, nisu to ne znam kakvi popusti, ali čovjeka i ono malo uštede veseli. Kao i uvijek, najmanji popusti su za nova, svježa izdanja dok se neka starija izdanja mogu pronaći po stvarno sjajnim cijenama. Već i ptice na granama znaju da većina izlagača tempira izlazak novih naslova pred sam Interliber pa ništa drukčije nije ni s knjigama za djecu i mlade. Mnogo je novih naslova izašlo u zadnjih mjesec dana i sigurno će privući pažnju svih posjetitelja.

Preko 300 izlagača iz 13 zemalja svijeta predstavit će se u paviljonima 5, 6 i 7a. Meni je nekako draži paviljon 6 jer je manja gužva, a i većina nakladnika dječje književnosti bude tamo.

U tom paviljonu uvijek naiđem na neke super akcije pa svakako pogledajte tamo. Osim što ćete moći nešto kupiti, bit će tu i predstavljanja slikovnica i dječjih knjiga, druženja s autorima, radionica, čitaonica i kvizova. Ove godine najavljeno je preko 200 pratećih događanja i preko 100 gostiju. Najbolje vrijeme za posjetiti Sajam ako ne volite gužvu je odmah prvih dana prijepodne, a najveća gužva će, naravno, biti u subotu i nedjelju, zadnjih dana Sajma.

Od ponedjeljka do petka Interliber možete posjetiti od 10 do 20 sati, a u subotu i nedjelju od 10 do 21. Ako se malo pretrpate pa vam je teško nositi sve te knjige i slikovnice po paviljonima, ne brinite, postoji rješenje, a zove se Knjižider. Nalazi se u paviljonu 6 i tamo možete ostaviti svoje stvari dok bezbrižno trošite svoj pomno isplanirani budžet za kupovinu.

Ali ako ste na Interliberu kako bi popunili svoju kućnu biblioteku, pripremila sam za vas  popis novijih izdanja slikovnica i dječjih knjiga  kao vodič za kupnju na Interliberu za naše klince stare između 8 i 12 godina. Za sebe ćete se morati snaći sami!

I ne brinite, kod gotovo svih izdavača možete plaćati bankovnim karticama pa ne morate nositi hrpu keša sa sobom. Sretno vam/nam u planiranju budžeta i trošenju istoga na ovom, meni najdražem, sajmu u Hrvatskoj!

1. Fantastično sjajne žene koje su promijenile svijet/ušle u povijest, K. Pankhurst, Profil.

2. Dizajniraj, animiraj i stvaraj – Računalne grafike, Profil

3. Atlas svemira, L. Albanese, T. Vidus Rosin,  Profil

4. Antologija očaravajućih životinja, B. Hoare, Profil

5. Atlas izuzetnih ljudi, M. Colombo i I. Faccioli, Profil

6. Priče za laku noć za mlade buntovnice 1 i 2, E. Favilli i F. Cavallo, Znanje

7. Istraživač, K. Rundell i H. Horn, Znanje

8. Nikadgrad, J. Townsend, Znanje

9.  Putovanja, M.Unwin i J.Desmond, Školska knjiga

10.  Atlas pustolovina, R. Williams i L. Letherland, Školska knjiga

11.  Velika knjiga istraživača, C. Sammaniego, Školska knjiga

12.  Velika knjiga kukaca, Y. Zommer, Školska knjiga

13.  Povijest slika za djecu, D. Hockney i M. Gayford i R. Blake, Školska knjiga

14.  More, M. Krestovnikoff, J. Calder,  Školska knjiga

15.  Ljepotica i zvijer, M. Craft, K. Craft, Školska knjiga

16.  Knjižnica tajni – Divovska greška, Z. Penn, Planet Zoe

17.  Antoine de Saint-Exupery u potrazi za malim princem, B. Landmann, Planet Zoe

18.  Frida Kahlo i njezini ljubimci, M. Brown i J. Parra, Planet Zoe

19.  Šporki Špiro i Neposlušna Tonka, O. Savičević Ivančević i S. Junaković, Sanford

20.  Ti nisi kao mi, N. Vađić i A. Kadoić, Sretno Srce

21.  Japajapac, S. Šesto, Tomislav Zlatić, Evenio

22.  San ljetne noći, Z. Ferić i D.Vuković, VBZ

23.  Priče o neustrašivim hrvatskim ženama, T. Barat, Naklada Iris Illyrica

24.  Marija Jurić Zagorka, D. Kukić, Opus Gradna

25.  20 iznimnih dječaka/djevojčica/umova koji su promijenili svijet, Begen

26.  Najgora djeca na svijetu 1, 2 i 3, D.Walliams i T.Ross, Mozaik knjiga

27.  Mali princ, A. de Saint Exupery, Mozaik knjiga

28.  Sve o Evi, N. Lončar, Ibis grafika

29.  Lijenozemska, K. Kasparavičius, Ibis grafika

30.  O zecu koji se volio smijati, G. Vitez i P. Škerl, Ibis grafika

31.  Kako je Oskar postao detektiv, A. Rozman Roza i A. Košir, Ibis grafika

32.  Priče iz legla buha!, G. Morkunas i L. Žutaute, Ibis grafika

33.  Letači srebrnih krila, M. Rundek, Naklada Semafora

34.  Pohapanac, I. Francišković i G. Ivković, Naklada Šumek

35.  Dječak koji je želio biti tigar, T. Zajec i T. Zlatić, Sipar

36.  Tonka će sutra, J. Pervan i V. Čižmek, Naklada Semafora

37.  Quijote-Pustolovine plemića koji je umislio da je vitez, E. Rodriguez Abad , B. Leon Felipe i L. San Vicente, Kašmir promet

38.  Zlatarovo zlato, Z. Bašić i T. Konforta, Spiritoso

39.  Detektiv Dinko i nestali mačak, I.Borovac, Turistička naklada

40.  Legenda o Kevinu, P. Reeve i S. McIntyre, Turistička naklada

41.  Snježna sestra, M. Lunde i L. Aisato, Ljevak

42.  Pax, S. Pennypacker, Lumen

Novosti uz Interliber su sajmovi obrazovanja za sve generacije. Sajam svjetskog obrazovanja i Sajam hrvatskog obrazovanja u sklopu sajma Znanje i učenje. Sve obrazovne institucije  15. i 16. studenoga mogu predstaviti svoje školske, studijske i druge edukativne programe i usluge za osobe svih dobi. Vjerujem da će mnogima i ovaj dio Sajma biti zanimljiv.