Sadržaji za djecu postaju bolji, finiji, ljepši, pa i zabavniji. Ove tri jako nove priče su pravi dokaz. Sviđa nam se!

S jednim smo sretni – čini se da kraju ide trend otvaranja površnih i neukusnih igraonica za djecu koje su uglavnom neki priručni poslovni ili stambeni prostori te nečiji način za brzo “izvlačenje” novca iz džepova roditelja s 4 000 kuna plaće, a bez ikakve posebne dodane vrijednosti.

Kreativci i pametni pojedinci pokreću vlastite poslove i priče koje unose neku veću razinu estetike, umjetnosti, kreativnosti. To nisu prostori za rođendane (iako ako nas pitate super je rođendan proslaviti uz zajedničku kreativnu radionicu pisanja priče, skakati možete svaki dan na ulici i u parku), ali jesu za dobro provođenje vremena.

Sada samo skrećemo pažnju na tri zagrebačke priče koje su nam upale u oči, a onda ćemo nastojati svaku koju “upecamo” jednako predstaviti.

Hokus pokus znanstvena zabavljaonica

Prava stvar za znanstvene duše. Priču vodi udruga “Svijet oko nas”, a kako kažu “namjera je ojačati ponudu sadržaja iz područja izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja. U tom smislu naše središnje aktivnosti usmjerene su popularizaciji znanosti i približavanje znanstvenih metoda djeci.”

Program Hokus pokus znanstvene zabavljaonice zamišljen je u tri ciklusa po 8 dvosatnih vikend radionica (jesen, zima, proljeće). Radionice su popularnoznanstvenog tipa i namijenjene su djeci od 8 do 12 godina (2. – 5. razred).

Zašto oguljena naranča tone, a neoguljena pluta? Saznat ćete uz Hokus pokus.

Web: https://svijetokonas.hr/

Mandarine, brodovi, Vikinzi, kovanice, deterdžent i ekologija – pravi bućkuriš – samo kod veselog Hokus pokusa!

Gepostet von Hokus pokus znanstvena zabavljaonica am Samstag, 26. Oktober 2019

Klubko

Klubko je tek otvorio svoja vrata, a ima svoju jaku poantu: “Klubko se rodio iz ideje da je roditeljima, a posebno mamama u prvoj godini bebinog života, podrška zajednice prijeko potrebna, baš kao i mogućnost da same brinu o sebi u danima i godinama u kojima ih beba najviše treba. ”

Klubko djeluje kao dobar dnevni boravak za roditelje s djecom, mjesto gdje nisi sam i gdje te uz puno radionica dosta toga čeka.

Web: http://www.klubko.hr/

Kuća od priča

Iza Kuće od priča stoji Jelena Pervan koju volimo srest i na stranicama Brickzinea. Objašnjenje koje je Jelena pružila je najbolje:

“Dugo sam vremena željela stvoriti mjesto koje će primati i voljeti najrazličitiju djecu, poticati najneobičnije ideje, podržavati kreativce, ohrabrivati sramežljivce i povezivati ih snagom i ljepotom stvaranja priča.

Kuću od priča otvorila sam nakon dugogodišnjeg osluškivanja potreba djece, roditelja i njihovih učitelja, odgajatelja i rehabilitatora, s kojima sam, kao autorica knjiga za djecu, surađivala na raznim kreativnim projektima.

Pisanje i čitanje nepopularne su aktivnosti, djeca pokazuju otpor, lektira ih ne zadovoljava, školsko gradivo je veliko, a mjesta za improvizaciju i kreativnost je malo. Djeca žele novu perspektivu, opuštenu atmosferu, prostor za slobodno izražavanje i stvaralaštvo koje se ne vrednuje ocjenama već unutarnjim zadovoljstvom.

Kuća od priča dom je sve djece koja obožavaju slušati i stvarati priče, ali i one djece koja se sa slovima bore i ne uspijevaju izraziti predivne ideje koje nose u sebi.”

Nemamo što dodati.

Web: https://kucaodprica.com/kuca-od-prica/

Jedino što je još važno napomenuti je da su sve ove priče mali osobni, aktivistički ili poduzetnički pothvati. Najbolje od svega.

Svima sretno!