Zamisli, napravi, nosi! Eh, da je to barem tako lako… No nije nemoguće!

Nakit je nešto što je čovjeku znano od davnina (neki od najstarijih arheoloških artefakata su upravo razni dijelovi nakita). Postoje dokazi da su ljudi u Africi izrađivali nakit prije 75 000 godina!

Kroz svoju dugu povijest, nakit je imao razne funkcije: od one očite, ukrašavanja tijela, nakit se koristio i kao valuta, te čak i kao zaštita od uroka.

Osobe koje se bave izradom nakita moraju biti dobri u raznim vještinama, a za dizajnere nakita često se smatra kako imaju najzanimljiviji posao u toj branši.

Dizajneru nakita u opisu posla stoji prvenstveno veeelika maštovitost, ali i kreativne vještine, poput same izrade, popravljanja, čišćenja i restauriranja nakita.

Dizajnerima nakita posao je uvelike olakšala današnja tehnologija, koja sate i sate posla za stolom ubrzava – primjerice laser, koji se često koristi za rezanje i oblikovanje dragog kamenja.

Također, dizajneri nakita danas često svoje umjetnine dizajniraju na kompjuteru, pomoću raznih programa u kojima rade modele, što je super jer tako mogu vidjeti kako će neki komad nakita izgledati prije same izrade, što opet štedi dragocjeno vrijeme i resurse!

Priča umjetnice: Cat Ivins – dizajnerica “upcycled” nakita

Prije nego li vam približimo ovu totalno zanimljivu umjetnicu, valja definirati što je to točno upcycling. Da postoji neka lijepa hrvatska riječ za nju, stavili bismo ju, no nažalost je nema, pa ćemo ju pokušati objasniti s više riječi.

Hajmo reći da je recikliranje najsličnije tomu, ali s razlikom što je upcycling njegova “zelenija” varijanta, točnije ona koja ne zahtijeva nikakvo uništavanje i rasipanje energije već pronalazak nove funkcije starom predmetu.

Sad nazad na Cat! Cat je jednom prilikom u automehaničarskoj radnji svog muža pronašla stare auto punjače (one za mobitele), no ti punjači bili su pokvareni. Cat se dosjetila jedne super ideje kako da im podari novi život te je od njih počela izrađivati nakit!

Slika: Cat Ivins @olivebites (Instagram)

Cat je dotad radila u banci, i nije imala nikakvog iskustva u izradi nakita, stoga je odlučila otići na tečaj varenja kako bi mogla ostvarivati svoje kreativne zamisli, i to je zapravo bio početak njenog novog posla/hobija!