Priznajte, mnogi od vas su barem jednom u svom životu pomislili “wow, mora da je fora dizajnirati igre”!

I mi smo to pomislili, i moramo reći da i dalje stojimo kod toga da je to zapravo izuzetno fora, a s tekstom u nastavku nadamo se i vama približiti ovo divno kreativno polje!

Dizajn igara pripada jednom širem polju koje se naziva video game development, a odnosi se na korištenje kreativnosti i dizajna u razvijanju igre – u svrhu zabave ili edukacije.

U game dizajn spada smišljanje priče, likova, ciljeva, pravila i izazova koje potiču interakciju sa drugim igračima, korisnicima ili objektima u igri.

Radi se o jednom vrlo uzbudljivom polju unutar umjetnosti (budimo realni, video igre jesu umjetnost za sebe), koje sve više prosperira i u poslovnom smislu, što znači da je game dizajn postao dosta unosan biznis!

Kako postati dizajner videoigara?

Prije svega, treba imati na umu da put do uspjeha u ovoj branši može biti prepun izazova, te da su strast, strpljenje i upornosti ključni!

Dizajnera videoigara možemo smatrati kreativcem koji igri daje život, a to pak zahtjeva znati pomalo od svega. Drugim riječima, sama ideja nije dovoljna, te je potrebno pokriti sva polja: kako dizajnirati, što dizajnirati, kada dizajnirati pojedini dio i zašto dizajniramo to što dizajniramo.

Svaki element u igri postoji s razlogom, a za to je zaslužan najčešće dizajner.

Dakle, za biti dobar game dizajner potrebno je, osim kreativnosti, poznavati osnovne elemente programiranja igara. Osim toga, važno je biti dobar u kreiranju priče, jer je priča mjesto koje zarobljuje našu maštu (a nitko ne želi biti zarobljen na nekom dosadnom, ružnom mjestu, čak niti u mašti).

Game dizajneri moraju dobro rukovati i s marketinškim vještinama, jer da bi igra bila uspješna, moraju ju približiti igračima i osigurati da ju igraju na dulje staze!

Često se game dizajneri specijaliziraju za određeni žanr (a vjerujte, jako ih je puno), poput pucačina, sportskih igara itd.

Budući da je game dizajn zapravo jedno poveće polje, često se game dizajneri opredjeljuju za specifične poslove unutar samog game dizajna, poput game writera, game artista, content dizajnera, programskog dizajnera itd.

Ako se želiš okušati, postoje puno (besplatnih) alata na Internetu koji mogu biti baza za učenje, poput Unity 3D, Unreal Engine 4, Construct 3 ili Godot Engine!

Priča umjetnika: game dizajner Troy Dunniway

Troy je veoma poznat u gaming svijetu, te je u ovom poslu već preko 20 godina!

Njegov put u game dizajn započeo je radom u filmskoj industriji gdje se bavio izradom filmskih efekata. Nedugo nakon, Troy se bacio na izradu vizuala za igrice, te je u jednom malom studiu počeo raditi kao animator. Kako sam kaže, što je vrijeme više prolazilo, sve se više bavio dizajnom, a sve manje animacijama. Danas se može pohvaliti sa radom u najvećim svjetskim kompanijama poput Microsofta, EA-e i Ubisofta.

Troy iza sebe ima preko 50 svjetski poznatih videoigara na kojima je radio, među kojima su Rainbow Six Vegas, Age of Empires 3, Impossible Creatures, Oddworld: Munch’s Oddysee i mnoge drugi!

Za kraj želimo vam prenesti jedan savjet koji je Troy dao svima koji žele postati game dizajneri:

Da biste bili odlični dizajneri, morate biti odlični učenici. Nikada nemojte prestati učiti, misliti, promišljati. Učite iz onog dobrog ali i iz lošeg. Uvijek pitajte ‘Zašto?’, ne dizajnirajte igre za sebe, i pustite ego kod kuće!