Imali li boljeg odmora za dušu i tijelo nego pobjeći u prirodu? U vremenu u kojem se svi negdje žure i u kojem nitko nikad nema vremena, još je jedino priroda ostala ona koja uspijeva, barem nakratko, zaustaviti vrijeme i omogućiti nam da uživamo u trenutku sada i ovdje. Bilo da je riječ o šetnji uz predivno plavetnilo mora ili udišući čisti zrak planina, rezultat je uvijek isti.

Ovakav upečatljiv utjecaj prirode na čovjeka zamijetile su i dvije riječke umjetnice Sanja Ipšić Randić i Melita Sorole Staničić koje za motive svojih radova uzimaju upravo ljepotu prirode i prirodnog. U svojim su radovima dokumentirale procese i opažanje promjena u prirodi, a svoje radove predstavile su izložbom Posve prirodno u Galeriji Kortil. Ako vam se neki rad na izložbi učinio poznatim, ali se nikako ne možete sjetiti gdje ste ga vidjeli, u pravu ste! U Dječjoj kući sobu Šuma Striborova dizajnirala je upravo Sanja Ipšić Randić!

I ovu su izložbu, naravno, posjetili i naši mali stručnjaci ekipe VMB laba te su ovoga puta, osim same izložbe, u vidu imali i proces kako izložba nastaje i kako se oglašava.

Mali stručnjaci dobili su zadatak u kojem su morali napraviti svoju verziju već postojećeg plakata za izložbu Posve prirodno. U tom su im zadatku uvelike pomogli grafički dizajneri Una Rebić i Metod Belejec. Prvi korak, posve logično, bio je upoznati se s izložbom: tko su njezini autori, što sadrži, o čemu govori, kome je namijenjena i sl. Zatim je uslijedila izrada plakata. Una i Metod podijelili su svoja znanja i vještine s našim malim stručnjacima.

Naučili su ih koje su to osnovne informacije koje jedan plakat mora sadržavati te im otkrili različite vizualne tehnike koje plakat čine upečatljivim.Osim toga naučili su nas i osnovne dizajnerske principe i elemente u dizajnu te kako to možemo primijeniti na sve oko sebe, jer je sve oko nas – namještaj, bočice za vodu, plakati, knjige –netko dizajnirao (osmislio mu izgled). Rezultate prvih VMB-ovskih dizajnerskih koraka možeš vidjeti u galeriji.

ZADATAK

Izrada plakata

Pokušaj i ti izraditi svoju verziju plakata uz par jednostavnih naputaka:

1) Odaberi plakat jedne izložbe.

2) Koje su informacije o izložbi bitne za posjetitelje? Koje informacije obično možeš pročitati na drugim plakatima za izložbe, koncerte ili predstave? Istraži!

3) Izradi svoju verziju plakata za trenutačnu izložbu u Galeriji Kortil – tehniku, boje i ostalo biraš sam.

* Preporuka je da plakat sadrži motive izložbe ili motive samih radova koji čine izložbu.

SRETNO! 😊