Nema veze što je krenula škola, treninzi i radionice, ljeto te i dalje mazi lijepim vremenom. Ok, ok, ovo nešto kiše što vidiš kroz prozor nisu drama… Dok odmaraš između obaveza, zašto se ne počastiti nekom poslasticom.

Predlažemo dva recepta za produžetak ljeta koja nisu komplicirana, a zadivit ćeš svoje ukućane i sebe!

Banana popsicle iliti  Posipanci od banana odličan su desert za cijelu tvoju obitelj, ali su praktični ako ćeš počastiti i ekipu u kvartu. I najbolje od svega, sastojke sigurno već imaš doma. Kako se radi o vrsti sladoleda, računaj da ćeš trebati vremena za zamrzavanje pa možda najbolje  dan prije pripremiti ovu poslasticu.

Trebat će ti:

3 srednje banana

120 g Nutelle

150 ml mlijeka

60 g čokolade za kuhanje

6 žlica slatkog vrhnja

poprženi lješnjak, dio sitno nasjeckan, a dio sameljen

i još:

male plastične čašice

štapići za sladoled

Priprema:

Pripremi plastične čašice jer ćeš odmah krenuti s njihovim punjenjem. Jednu banana nasijeci na kolutiće koje ćeš položiti na dno čašica. Bilo bi super da imaš čašice koje promjerom odgovaraju banana. Nakon što si pripremio čašice s kolutima banane, preostale dvije banane izmiksaj s Nutellom i mlijekom u jednoličnu smjesu. Smjesu razdjeli po čašicama i nabodi u sredinu štapiće za sladoled. Štapići neka idu skroz do koluta banana. Sve skupa stavi u zamrzivač barem 3 sata kako bi se smjesa stvrdnula.

Dok čekaš da se sladoled stvrdne, pripremi lješnjake. Stavi lješnjake na tavu, najbolje ona za palačinke, i dobro zagrij dok lješnjaci ne počnu rumeniti i ljuskica im se počne odvajati. Popržene lješnjake pusti da se ohlade pa dio nasjeckaj s nožem na krupno, a dio samelji u mlincu. Na kraju se sve pomiješaj u zdjelici.

Jesu li već prošla tri sata?? Vjerojatno nisu, ali još moraš pripremiti čokoladu za preljev pa baci se na posao. Čokoladu za kuhanje rastopi u slatkom vrhnju, pazi da ne prokuha.

Virni u friđ, možda se sladoled stvrdnuo pa ga slobodno izvadi van i u svaku čašicu dodaj rastopljenu čokoladu koju pospi s lješnjacima. I još malo strpljenja, sve skupa u zamrzivač na još pola sata da se čokolada stisne. Nakon pol sata možeš navaliti na posipance od banana i čokolade!

Strpljen, spašen!  

Jaje na oko recept je za malo strpljivije i odvažnije, ali svakako ga probaj jer je prefin! Radi se o keksićima koji izgledaju kao jaje na oko. Probaj nekome od ukućana servirati za doručak, sigurno će na prvu povjerovati da je riječ o pravim jajima!

Trebat će ti:

Za tijesto:

250 g glatkog brašna

100 g maslaca

prstohvat soli

5 žlica šećera u prahu

1 vanili šečer

5 žlica mlijeka

Šećerna glazura:

150 g šećera u prahu

8 žlica limunovog soka

I još:

20 polovica marelica iz kompota

Priprema:

U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, sol, šećer u prahu i vanili šećer. Smjesi dodaj maslac izrezan na manje kockice i sve skupa umiješaj u tijesto koje će se možda lagano mrviti. Smjesi dodaj četiri žlice mlijeka kako bi se tijesto prestalo mrviti i postalo glatko. Tijesto možeš ostaviti u hladnjaku da odmori na pola sata.

Kad je tijesto spremno, razvaljaj ga na debljinu od 5 mm i izreži krugove od 7 do 9 cm promjera. Možeš si pomoći čašom ili maminom šalicom za kavu. Tijesto stavi na lim za pečenje na kojem je papir za pečenje. Sve skupa stavi u prethodno zagrijanu pećnicu na 8 do 10 min. Vrijeme pečenja je kratko pa pomno prati što se događa s tijestom. Ne želiš da ti jaja pregore!

Dok se tijesto hladi, ocijedi marelice iz kompota i dobro posuši. Sad je vrijeme i da pripremiš glazuru koja će glumiti bjelanjak. Sve što trebaš je šećer u prahu dobro izmiješati s limunovim sokom. Smjesa je spremna kada se polagano odvaja od žlice ili kuhače s kojom si miješao.

Slijedi slaganje jaja na oko. Tijesto premaži s glazurom i na sredinu stavi polovicu marelice tj. žutanjak. I tako dok ne potrošiš sve sastojke. Jesi li zadovoljan s kamuflažom?? Što kažu ukućani, jesu li nasjeli na foru??

Glavno da je fino!