Predlažemo dva recepta za produžetak ljeta koja nisu komplicirana, a zadivit ćeš svoje ukućane i sebe!

Banana popsicle iliti  Posipanci od banana odličan su desert za cijelu tvoju obitelj, ali su praktični ako ćeš počastiti i ekipu u kvartu. I najbolje od svega, sastojke sigurno već imaš doma. Kako se radi o vrsti sladoleda, računaj da ćeš trebati vremena za zamrzavanje pa možda najbolje  dan prije pripremiti ovu poslasticu.

Trebat će ti:

3 srednje banana

120 g Nutelle

150 ml mlijeka

60 g čokolade za kuhanje

6 žlica slatkog vrhnja

poprženi lješnjak, dio sitno nasjeckan, a dio sameljen

i još:

male plastične čašice

štapići za sladoled

Priprema:

Pripremi plastične čašice jer ćeš odmah krenuti s njihovim punjenjem. Jednu banana nasijeci na kolutiće koje ćeš položiti na dno čašica. Bilo bi super da imaš čašice koje promjerom odgovaraju banana. Nakon što si pripremio čašice s kolutima banane, preostale dvije banane izmiksaj s Nutellom i mlijekom u jednoličnu smjesu. Smjesu razdjeli po čašicama i nabodi u sredinu štapiće za sladoled. Štapići neka idu skroz do koluta banana. Sve skupa stavi u zamrzivač barem 3 sata kako bi se smjesa stvrdnula.

Dok čekaš da se sladoled stvrdne, pripremi lješnjake. Stavi lješnjake na tavu, najbolje ona za palačinke, i dobro zagrij dok lješnjaci ne počnu rumeniti i ljuskica im se počne odvajati. Popržene lješnjake pusti da se ohlade pa dio nasjeckaj s nožem na krupno, a dio samelji u mlincu. Na kraju se sve pomiješaj u zdjelici.

Jesu li već prošla tri sata?? Vjerojatno nisu, ali još moraš pripremiti čokoladu za preljev pa baci se na posao. Čokoladu za kuhanje rastopi u slatkom vrhnju, pazi da ne prokuha.

Virni u friđ, možda se sladoled stvrdnuo pa ga slobodno izvadi van i u svaku čašicu dodaj rastopljenu čokoladu koju pospi s lješnjacima. I još malo strpljenja, sve skupa u zamrzivač na još pola sata da se čokolada stisne. Nakon pol sata možeš navaliti na posipance od banana i čokolade!

Strpljen, spašen!  

Jaje na oko recept je za malo strpljivije i odvažnije, ali svakako ga probaj jer je prefin! Radi se o keksićima koji izgledaju kao jaje na oko. Probaj nekome od ukućana servirati za doručak, sigurno će na prvu povjerovati da je riječ o pravim jajima!

Trebat će ti:

Za tijesto:

250 g glatkog brašna

100 g maslaca

prstohvat soli

5 žlica šećera u prahu

1 vanili šečer

5 žlica mlijeka

Šećerna glazura:

150 g šećera u prahu

8 žlica limunovog soka

I još:

20 polovica marelica iz kompota

Priprema:

U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, sol, šećer u prahu i vanili šećer. Smjesi dodaj maslac izrezan na manje kockice i sve skupa umiješaj u tijesto koje će se možda lagano mrviti. Smjesi dodaj četiri žlice mlijeka kako bi se tijesto prestalo mrviti i postalo glatko. Tijesto možeš ostaviti u hladnjaku da odmori na pola sata.

Kad je tijesto spremno, razvaljaj ga na debljinu od 5 mm i izreži krugove od 7 do 9 cm promjera. Možeš si pomoći čašom ili maminom šalicom za kavu. Tijesto stavi na lim za pečenje na kojem je papir za pečenje. Sve skupa stavi u prethodno zagrijanu pećnicu na 8 do 10 min. Vrijeme pečenja je kratko pa pomno prati što se događa s tijestom. Ne želiš da ti jaja pregore!

Dok se tijesto hladi, ocijedi marelice iz kompota i dobro posuši. Sad je vrijeme i da pripremiš glazuru koja će glumiti bjelanjak. Sve što trebaš je šećer u prahu dobro izmiješati s limunovim sokom. Smjesa je spremna kada se polagano odvaja od žlice ili kuhače s kojom si miješao.

Slijedi slaganje jaja na oko. Tijesto premaži s glazurom i na sredinu stavi polovicu marelice tj. žutanjak. I tako dok ne potrošiš sve sastojke. Jesi li zadovoljan s kamuflažom?? Što kažu ukućani, jesu li nasjeli na foru??

Glavno da je fino!