Nema nam ništa draže od ruku koje same stvaraju, a još kada je nešto tako toplo i slatko kao filc sreći nema kraja. A ima kraja kaosu od bojica i flomića na stolu.

Organizacija stvari ne mora biti hladna ni dosadna, već naprotiv, topla i kreativna! Sve što vam treba jest malo vremena i filc. Da, baš tako. Filc je super jednostavan materijal za obrađivanje i čudo stvari možete napraviti s njim.

U zadnje vrijeme jako je populariziran u interijeru jer se koristi za izradu kutija za odlaganje ili važeva za sobne biljke, a daje posebnu toplinu i onaj ”cosy” ugođaj domu. U ovom tutorijalu, napravit ćemo manju kutiju za spremanje sitnih stvari koje najčešće zateknete na svom stolu kako bismo vas upoznali s ovim super materijalom.

Korak 1.

Za izradu kutije od filca trebat će vam filc u boji po želji. Preporučujemo filc debljine bar 3 mm kako bi kutija imala formu kad ju složite.

Prije rezanja filca u željeni oblik, treba izraditi kroj kutije te će vam trebati papir i pribor za crtanje. Od ostalih stvari, potrebne su dobre škare, razne trake ili gumbi, ovisno kako želite povezati i ukrasiti svoju kutiju.

Korak 2.

Kroj kutije nije kompliciran i možete ga izraditi sami. Krenite crtajući bazu kutije koja je kvadratnog oblika. Bočne stranice površinom su za duplo manje od baze.

Obratite pozornost na nacrt u tutorijalu kako se kroj reže, neki dijelovi se samo presavijaju, oni su naznačeni isprekidanom linijom.

Korak 3.

Nakon što ste izradili svoj kroj prenesite ga na filc. Najbolje da ga iscrtate kredom jer ćete kredu najlakše obrisati kasnije.

Kada je kroj iscrtan, izrežite škarama filc pazeći da je uredno i da nemate one ružne rezove jer dodatnih obrada rubova nema.

Korak 4.

Na sredini zaobljenih dijelova bočnih stranica, izradite rupu kroz koju ćete provlačiti trake za fiksiranje oblika kutije. Ako nemate alat za bušenje rupa, možete to učiniti debljom iglom ili škarama zarezati X. Pazite samo da rupa ne bude prevelika.

Korak 5.

Ovo je uvijek najzabavniji dio, kada se nešto iz 2D, u ovom slučaju komad filca, pretvara u 3D. Stranice dobro presavinite kako bi držale formu i sve skupa dodatno pričvrstite trakama po želji koje ćete provući kroz rupice.

Umjesto trakica, možete koristiti i gumbe koje ćete onda zašiti na mjesto rupe za trake tako što ćete prošiti sve slojeve filca.

Korak 6.

Kutija je gotova nakon što ste sve dobro učvrstili. Mi smo u svoju kutiju pospremili naše flomiće da im ne bude hladno u zimskim danima koji nam dola

A još više detalja rada provjeri u galeriji: