Kao i uvijek potičemo prljanje, zezanje, slobodu i kreativnost, a naša Maja nam donosi par super ideja rezultat kojih mogu biti samo kreativniji ljudi.

Ljeto nam je stiglo, počela je sezona kukanja kako nam je vruće pa je pravo vrijeme za kreativne aktivnosti s vodom…

Djeca od najranije dobi uče i istražuju svijet koji ih okružuje, stvaraju vlastite pretpostavke i teorije, a otvaraju im se i mnoge nedoumice i pitanja. Pojavljuje se široka lepeza različitih osjećaja i emocionalnih stanja koje polako spoznavaju. Često mnogo toga što se događa u njima, u njihovom unutarnjem svijetu ne mogu izraziti riječima, ali se zato mogu izraziti kroz različite vrste umjetnosti.

Jedna od djeci bliskih i omiljenih jest likovna umjetnost. Uživaju u izražavanju vlastitih misli, osjećaja i ideja kroz različite likovne tehnike. Ponuditi im možete neke nove…

Voda i vodeni baloni pravi su hit. Napunite vodene balone vodom pomiješanom s temperama različitih boja. Potrebna vam je bijela plahta koja će postati platno za stvaranje umjetničkih djela. Bacajte balone na platno i promatrajte razlijevanje i miješanje boja.

Istražujte kakav otisak ostaje ovisno o udaljenosti bacanja, jačini zamaha, količini tempere u vodi… Tko zna, možda će aktivnost završiti igranjem improviziranog paintballa, a to nam neće predstavljati problem jer ipak je ljeto…

Sličnu aktivnost možete napraviti i sa špricama (stare šprice od kozmetike ili nečeg sličnog) u koje ulijete vodu s bojom.

Možete probati slikati rukama i nogama, poseban je gušt koristiti vlastito tijelo kao alat za slikanje.

Zamrznuti šareni led

Kakvo bi to ljeto bilo bez mnogo leda. U vodu dodajte boju za kolače, pričekajte da se zamrzne i dobit ćete čarobni led koji ostavlja trag kojim možete istraživati boje.

Još jedna zanimljiva tehnika je raspršivanje boje po papiru slamčicom. Tuš u boji pokapajte po papiru, a zatim puhanjem kroz slamčicu stvarajte neobična likovna djela. Sličnu stvar možete probati tako da u spravicu za pravljenje mjehurića dodate boju. Pušite balončiće na papir te promatrajte igru boja.

S obzirom na to da balončića i mjehurića nikad dosta, u većoj posudi napravite razigranu sapunicu (voda, deterdžent za pranje posuđa, boja). Pomoću slamčica pušite u vodu i stvarajte fontanu od mjehurića. Osim što su zabavne, aktivnosti koje uključuju puhanje dobre su za vježbanje govornih organa kod djece najmlađe dobi. Također vrlo su umirujuće.

Pjena za brijanje dobra je za senzomotoričke aktivnosti, a ako u nju dodate boju stvorit ćete zanimljivu kreativno-istraživačku igru.

U predloženim aktivnostima nema mjesta pravilima, nema unaprijed određenih shema, već se djecu potiče na spontano izražavanje i razvoj kreativnosti. Postaju umjetnici koji su slobodni izraziti sebe na način na koji žele jer sve što naprave je dobro, sve je originalno, a tako potičemo i razvoj samopouzdanja. Odrasli se ne upliću, ne govore što je dobro, a što ne, već osiguravaju materijale za vesele, kreativne i spontane aktivnosti.

U pozadini pustite glazbu, povežite te dvije vrste umjetnosti, izrazite se i kroz pokret, zaplešite i uživajte u kreativnim ljetnim popodnevima.