Stripovi – netko bi mogao pomisliti da se radi o nepopularnoj i zastarjeloj formi neprivlačnoj djeci i mladima. Ali ne i mi…

Možda nije loša ideja ubaciti više kvalitetnih stripova na popise lektira, možda bi djeca tako više čitala. Jer odavno se zna da je strip blizak djeci, da ga vole zbog brze radnje, dijaloga i mnoštva crteža. Pa zašto onda strip ne bi bio taj koji će uvesti djecu u svijet pisane riječi i mašte? U gotovo svim dječjim časopisima postoji neki strip. Djeca ih prate i vole čitati.

Sjećam se da sam ja kao klinka svaki mjesec s nestrpljenjem čekala Smib. Ponajviše zbog Durice. Sigurna sam da svi znate Duricu, raščupanu malu djevojčicu u maminim prevelikim štiklama i njene prijatelje Bibija i Dodu.

Često se Durica znala, kako joj i samo ime kaže, naduriti na Bibija jer je ljubomorna i teško podnosi činjenicu da je on zaljubljen u Lelu.

Možda ne koristi baš najprimjerenije metode kako bi iskazala svoje nezadovoljstvo pa je prije nekoliko godina kod dijela roditelja čija su djeca čitala knjigu Durica-male ljubavi kao lektirno djelo izazvala revolt jer su bili stava da su ovi stripovi puni vršnjačkog nasilja i seksualnih sadržaja.

Ali ovaj se dječji strip autora Ivice Bednjaneca koji su obožavala i obožavaju tisuće djece, koji izlazi od 1986.g., koji se nalazi se u samom vrhu europskog stripa za najmlađe i koji je prikazan na sceni u sklopu jedinstvenog multimedijalnog projekta Gradskog kazališta Žar ptica, svojom slojevitošću suprotstavlja stereotipnim dječjim crno-bijelim likovima te malim čitateljima nudi zanimljive, zabavne i humoristične situacije.

Durica je jedna neobična protagonistica, hrvatska Pipi Duga Čarapa, drukčija od drugih, sasvim svoja, tvrdoglava i svojeglava i upravo zato draga djeci.

Prošle smo godine, sasvim slučajno, u knjižnici otkrili Hildu. I oduševili se kad smo saznali da je Fibra izdala 5 knjiga ovog odličnog stripa za djecu: Hilda i trol, Hilda i ponoćni div, Hilda i povorka ptica, Hilda i crni pas i Hilda i kamena šuma.

Luke Pearson je autor ovih zanimljivih priča o djevojčici Hildi koja živi sa svojom majkom usred šume, ima neobičnog psića Granka i upoznaje razna fantastična bića poput trolova i divova.

U drugom nastavku Hilda i majka moraju se preseliti iz svoje šume i osamljenosti u gradić Trolberg što ih baš i ne veseli. Iako je odnos Hilde i njene majke gotovo idiličan, ipak s nekim novim situacijama dolazi do razilaženja njihovih mišljenja, kao što je to uobičajeno u životu.

Nakon što je moja srednja djevojčica pročitala cijeli serijal i zarazila nas oduševljenjem, shvatili smo da na Netflixu postoje i animirane serije o Hildi pa smo se bacili na posao i pregledali ih. Nekoliko puta. Ona je naravno primijetila nekoliko razlika između stripa i animiranih serija, ali to nije nimalo umanjilo doživljaj. Vjerujem da će klinci koji vole stripove pružiti šansu Hildi, a tada neće izostati ni oduševljenje.

Ne znam postoji li itko tko ne zna za Calvina&Hobbesa. Jedan je to od najpopularnijih novinskih stripova svih vremena autora Billa Wattersona.

Prošle je godine nakladnička kuća Fibra izdala 4 knjige od planiranih 11: Calvin&Hobbes, Pod posteljom nešto slini, Na Yukon! i Čudobića s drugog svijeta u prijevodu Darka Macana.

Ono što je zasigurno donijelo slavu ovom stripu je i pristup samog autora, koji je na vrhuncu slave kad je strip izlazio u više od 2.400 dnevnih novina, odlučio završiti serijal. Iako je za ovaj strip Watterson dobio mnoge nagrade te mu je on donio nevjerojatnu slavu, ostao je prizeman i običan. Pokušao je promijeniti neke stvari u svijetu stripa, od formata do licenciranja pa tako slike Calvina&Hobbesa ne vrište s majica, kapa i šalica. Ali vrište i zovu na čitanje. Čitatelje svih dobnih skupina. Jer i djeca i roditelji pronaći će ono nešto u ovom zanimljivom i kvalitetnom stripu.

Calvin je šestogodišnji dječak, možda mrvicu zahtjevan i živahan, da ne kažem hiperaktivan, koji voli smišljati nepodopštine, raditi ono što mu nije dopušteno, gledati filmove koji mu nisu dopušteni i uglavnom, shvatili ste, privlači ga sve njemu nedopušteno. A onda njegovi roditelji imaju problem kako pristupiti i riješiti zavrzlame oko Calvina.

Tu se još pojavljuju tipični školski zlostavljač Moe i prva simpatija, djevojčica Susie, stara učiteljica Wormwood i dadilja koja nekad pričuva Calvina Rosalyn koja ima efektivne načine rješavanja problema s Calvinom. I Hobbes, naravno. Plišani tigar – za sve. Za Calvina – najbolji prijatelj. Stalno su zajedno, razgovaraju o svemu, podržavaju se i zabavljaju zajedno. I zabavljaju sve one koji ih čitaju i uživaju u britkom humoru Billa Wattersona.

Još jedna junakinja stripova koja nam se svidjela je Višnja. Dosad su izašle dvije knjige Višnjinog dnevnika: Kameni zoološki vrt i Tajna Hektorove knjige. Scenarij za ovaj strip piše Joris Chamblain, a crteže radi Aurelie Neyret.

Višnja je jedna desetogodišnja djevojčica koja sanja o tome kako će postati poznata spisateljica. Kako bi smislila priče, Višnja voli promatrati druge ljude i razmišljati o njihovim životima i tajnama.

Iako prva knjiga Kameni zoološki vrt ne započinje u klasičnoj stripovskoj formi, već dnevničkoj, ako nastavite sa čitanjem, a sigurno hoćete, nećete ostati razočarani. Zanimljiva radnja koja podsjeća na kriminalističke romane i odlični crteži donose Višnjine avanture u kojima ju slijede njene najbolje prijateljice Lena i Erika. Višnja živi sa svojom majkom, baš kao i Hilda, i piše dnevnik za koji misli da će joj pomoći da postane spisateljica.

U tome joj pomaže i susjeda, gospođa Vrtlarić koja je i sama književnica, neobična okolini u kojoj živi. Tople i zanimljive priče ovog serijala donose i pouke koje neće promaknuti zainteresiranim čitateljima pa od nas samo preporuke!

Kako smo i moji i klinci i ja poprilično zeleni u svijetu stripa (izuzev Durice s kojom sam se družila nekoliko desetljeća) ovo je tek početak naše stripovske avanture. A može biti i početak vaše. Mi nastavljamo s upoznavanjem novih strip junaka, željno iščekujući nove najavljene avanture Hilde, Višnje i Calvina&Hobbesa. Nadamo se da nećemo morati dugo čekati.