Svijet s papira koji ti je blizak: 5 sjajnih novih dječjih naslova

Priče

U posljednje vrijeme nam na domaće književno nebo stiže sve više i više domaćih naslova za osnovnoškolce koje klinci sa zanimanjem čitaju. Nekako je djeci uvijek lakše utonuti u svijet koji je njima blizak, u radnju u kojoj su likovi slični njima, u priču u kojoj se i sami mogu zamisliti.

Bez obzira na temu o kojoj su te knjige, ono što im je svima zajedničko jest da su nove, suvremene, prilagođene osnovnoškolcima za čitanje te iznimno zanimljive I zabavne.

Sigurno u Hrvatskoj više nema djeteta koje nije čulo za Mrljeka, Prljeka, baku Zmazanku i njihove bljakaste avanture, a Jelena Pervan nam u novoj knjizi ‘Kimi, nemaš vremena!’ (Mozaik knjiga, 2022.) piše o nekim novim likovima, jednako smiješnima i originalnima kao što su i zloćkaste bakterije.

Kimi je pas, jazavčar koji je toliko lijen da vjerojatno nema psa koji je lijen kao on. Ponekad mu se čak ne da ni izaći van kako bi se popiškio, već to čini u kući. Stalno jede, prdi i hrče. Nema niti jednu jedinu zanimaciju u životu. A njegova vlasnica, djevojčica Buba, njegova je potpuna suprotnost. Vesela, aktivna, puna života, s možda mrvicu previše aktivnosti na koje svakodnevno juri.

Tu je i jedan neobičan mačak Horacije, Kimijevi prijatelji, Bubin djed koji pleše balet i nevjerojatan zaplet. Duhovito, privlačno i zanimljivo štivo klincima i onima koji su to i dalje u duši bez obzira na godine. Osim što će se klinci dobro nasmijati čitajući ovaj roman, možda će I primijetiti neke od današnjih problema poput preopterećenosti osnovnoškolaca raznim aktivnostima, ili možda nedostatka aktivnosti za osobe starije dobi. Sjajne su i ilustracije Štefa Bartolića, baš ih je taman da fino prate priču i dodaju joj ono nešto.

Ako ste više tip čitatelja koji voli krimi I detektivske romane, onda je ‘Utrka s vremenom’ (Mozaik knjiga, 2022.) autorice Nives Madunić Barišić, odličan izbor. To je pravi detektivski roman za osnovnoškolce, a cijela detektivska potraga vrti se oko knjige. I to ne bilo kakve knjige, već čarobne knjige koja čitatelju ispunjava želje. Potraga za tom knjigom traje već stoljećima, a red je sada došao na detektiva Melkiora da ju pokuša pronaći.

Uz pomoć svojih vjernih prijatelja, gospođe Grete, Tare, Merlina i mnogih drugih, Melkior će uspjeti u svom naumu. No, čarobna knjiga mora se uništiti jer je preopasno da dođe u pogrešne ruke. Ovaj roman izuzetno je napet i zanimljiv, a neobičan je po tome što su većina likova životinje koje pričaju I komuniciraju međusobno. Od glavnog lika psa Melkiora do mačaka, kameleona, vrabaca…

Ovaj naslov je samo jedan od mnogih o ovoj neobičnoj detektivskoj družini pa ako vam se svidi, onda imate još nekoliko u serijalu za posuditi u knjižnici I pročitati.

Odlična zbirka kratkih priča ‘Priče Gospodina Interneta’ (Naklada Iris Illyrica, 2022.), autorice Lane Roje Miličević i ilustratorice Hane Lukas Midžić, kroz 10 kratkih priča upoznaje čitatelje s nekim fenomenima interneta i ekrana kao što su: video-igre, WhatsApp, TikTok, nasilje u crtanim filmovima,  Snapchat, YouTube, virtualni život, lažne vijesti,  reklame I prekomjerno korištenje mobitela.

Autorica u ovoj zbirci na jednostavan način, bez imalo dociranja, mlade čitatelje osvještava o ne baš lijepim stranama interneta i korištenja ekrana. Ovo su teme koje je potrebno sve ranije uvoditi u dječji svijet jer je i granica korištenja ekrana i interneta, nažalost, sve niža. A idealan je kroz priče čiji su glavni junaci njihovi vršnjaci koji su iz raznih situacija, ne baš jednostavnih, a ponekad i opasnih, izvukli pouke i nešto naučili.

Ne možemo bježati od činjenice da su nove generacije digitalni urođenici, ali možemo učiniti sve da u digitalnom svijetu budu sigurni. I to tako da se prvo mi, roditelji, educiramo o korištenju interneta i društvenih mreža, pratimo što je novo u tom svijetu, a pogotovo obratimo pažnju na to što naša djeca u njemu rade. A zatim educiranjem naše djece, razgovorom, čitanjem pa opet razgovorom i razgovorom. Na kraju svake priče pronaći ćete savjete za roditelje koji mogu biti od velike pomoći da lakše savladate neke nove prepreke. Nije uvijek lako, ali je važno i vrijedno vaše pažnje.

Iako smo Romana Simića u dječjoj književnosti prvo upoznali kroz serijal slikovnica o Juri, mislim da se nitko od sedmaša ili osmaša ne bi žalio kad bi njegov roman za djecu I mlade ‘Iva, do Mjeseca i natrag’ (Profil, 2021.) čitao za lektiru. Zanimljiva je to i napeta priča o obitelji, potrazi za blagom, pubertetskim mušicama i odrastanju.

Ma priča je to o životu, a priča nam ju Iva ‘Negativa’ Sanković, četrnaestogodišnjakinja koja odrasta uz jednog mlađeg i jednog starijeg brata te rastavljene roditelje. Iako svako ljeto provode s tatom u Zadru, on ove godine ima drukčiji plan koji uključuje potragu za davno zakopanim grčkim blagom u Lici. Osim Tate i Mame, koja na Pagu provodi godišnji s novim partnerom Vladom, cijela paleta likova čini ovaj roman dinamičnim i zabavnim. Tu su i hipi baka, Strauss Stariji i Strauss Mlađi zvani Srećko, Tatin rođak Đuka i njegova kći Morana, trojke Baus te čitav niz manje važnih likova.

I Petra, Ivina prijateljica kojoj su upućeni brojni dnevnički zapisi glavne akterice. Iako kroz priču obitelj traga za grčkim blagom, ponukani oporukom Tatinog strica Čeprkljivca Nine, na koncu neće pronaći onakvo blago kakvo su zamišljali, već zajedništvo i povezanost, obitelj. Sjajna je ovo priča, a vjerujem da će se mlađariji svidjeti i korištenje vokabulara kojim se oni koriste poput triplhejt, čekdisaut, čelendž i mnogih drugih. Tek je nekoliko nenametljivih ilustracija Stjepana Bartolića u romanu, a vi odlučite zamišljate li likove takvima ili ipak malo drukčijima.

Zanimljiva priča iz pera Stjepe Martinovića ‘Incognito’ (Ibis grafika, 2021.) vodi nas u izmišljeno mjesto Podgomilje, na krajnji jug Hrvatske, u drugu polovicu 20.stoljeća. Tu živi djevojčica Lucija s roditeljima, majkom doktoricom koja radi u lokalnom Domu zdravlju i s ocem koji radi kao kapetan trajekta pa baš i nije često kod kuće. Lucija je u mjestu poznata kao “sakupljačica”, uglavnom raznih lutki. No, jednoga dana na mjestu gdje se obnavlja stara kuća pronađe mapu s nevjerojatno lijepim crtežima.

I otac i majka se zainteresiraju i bace u potragu za nepoznatim umjetnikom. Put će ih preko Zagreba odvesti sve do Italije, do Firence, gdje će njihova stipendistica Duška Vešligaj pratiti tragove Incognita, nepoznatog umjetnika. Dinamična radnja, tajanstveni umjetnik i likovi karakteristični za mala dalmatinska mjesta čine ovu priču vrlo zanimljivom.

Osim toga, ona nas uvodi u svijet likovne umjetnosti koji će se svidjeti mladim čitateljima. Nenametljivo, a tajanstveno. Usput saznajemo brojne činjenice o kulturnim znamenitostima i talijanskim umjetnicima. Iako će se obitelj sasvim približiti saznanju tko je umjetnik koji ih je sve toliko zaintrigirao, ipak će na koncu identitet Incognita ostati neotkriven do kraja.

Nema u ovoj priči gospodina Gugla, mobitela i mreže, tu se sve informacije traže u enciklopedijama, knjigama i drugim relevantnim izvorima, pa ipak, osjećam da bi stariji osnovnoškolci i mlađi srednjoškolci ovu knjigu pročitali u jednom dahu. Zapravo, sigurna sam.

Nadam se da ćete među ovim prijedlozima uspjeti pronaći nešto za sebe i uživati u čitanju zanimljivih i zabavnih naslova. A ako i ne, nema veze, sigurna sam da vas neki lijepi i privlačni naslovi čekaju na policama knjižnica.