Taman kad si pomisliš da brzo čitaš…

Da malo izvedemo mozak na pašu (to smijemo bez maskice!), pripremili smo vam par simpatičnih ali vrtoglavih rekorda vezanih uz vama i nama najdraže – knjige!

Najmlađa spisateljica

Najmlađa spisateljica imena Dorothy Straight 1962. imala je tek 4 godine kada je napisala knjigu How the World Began (Kako je Svijet počeo).

Njena knjiga objavljena je od strane izdavača Pantheon Books 1964.

Najduži maraton čitanja naglas

Ovo je zanimljivo – od 19. do 24. rujna 2008., točnije, u 113 sati i 15 minuta Deepak Sharma Bajagain iz Nepala recitirao je 17 različitih knjiga od 13 različitih autora! Drugi puta kada bude frka čitati pjesmicu naglas, sjetite se Deepaka koji je to činio više od 4 dana!

Najbrži čitač na svijetu

Howard Stephen Berg ime je najbržeg kada je u pitanju čitanje! 1990. dospio je u Guinnessovu knjigu rekorda za čitanje preko 25 000 riječi u minuti i pisanja više od 100 riječi u minuti. On je sigurno bio najbrži u pisanju zadaća…

Najprodavanija knjiga u jednom danu

Knjiga Harry Potter i darovi smrti autorice J. K. Rowling u samo jednom danu prodala se u vrtoglavih 8,3 milijuna kopija 2007. godine.

Ako to pretvorimo u sate, to znači da se otprilike 345 833 knjiga prodalo u jednom satu! Jesi li ti bio jedan od kupaca?

Najviša knjižnica na svijetu

Najviša knjižnica na svijetu nalazi se u Šangaju u Kini, i to na 60. katu hotela Marriott! Otprilike, to je negdje na 230 metara nadmorske visine! Sva sreća pa je naša Gradska na razini Korza!

Najmnogobrojniji sat čitanja

Ministarstvo unutarnjih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata okupilo je 2605 mladića i djevojaka na sat čitanja! I što je najbolje – sat je prošao uspješno i trajao je preko 30 minuta! Zamislite tu disciplinu!