Čeka nas intenzivan, brz i poseban Tobogan, a od 16. 7. 2020. do 23. 7. 2020. (ili čak u ranijim programima koji počinju 13. 7.) možeš pronaći nešto za sebe. 🙂

Sagraditi četvrti Tobogan nije bilo lako. U nekim nam se trenucima činilo da se čitava konstrukcija ljulja, da su ljestve previsoke i da će vožnja biti grbava.

Naučili smo ne dodirivati jedni druge, kao da se igramo neke pokvarene lovice. Maškare su prošle, ali i dalje na ulici viđamo mnogo ljudi s maskama. U nekom smo trenutku čak postali kao puževi, uvukli glave u kućice, gledali u ekrane, čitali knjige, pleli stonogama čarape i brojali zrna riže.

A tako se, dragi naši, ne grade tobogani.

Kad su nas sunce i zrak konačno dozvali van, morali smo ponovo učiti kako se hoda ulicama, mada se i dalje ne rukuje, a grli i ljubi se samo krišom. Srećom, učenje nam svima dobro ide pa smo se brzo priviknuli i sagradili jedan sasvim poseban Tobogan. Namijenjen je svoj djeci, ali posebno onoj kojoj je dosadilo sjediti doma. Svim onima koji više ne mogu vidjeti ekrane, onima kojima sav toaletni papir svijeta nije mogao zamijeniti druženje s prijateljima.

Operite ruke i penjite se do vrha ljestava, stanite na Tobogan i – hop! Počinje zabava!

Svi programi u sklopu Tobogana za posjetitelje su besplatni. Međutim, zbog ograničenih kapaciteta na neke od programa potrebna je prethodna prijava. U tom slučaju, adrese na koje se vrše prijave bit će naznačene pri dnu tekstova pa ih stoga pažljivo čitajte.

Organizatori: RIJEKA 2020, Art-kino, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Gradska knjižnica Rijeka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Vijeće mladih Benčić.

Sponzori: Jadrolinija i Tower centar Rijeka

Ovogodišnji Tobogan odvija se u vrlo osjetljivim vremenima pa molimo da se svi pridržavate propisanih mjera za zaštitu zdravlja.

Najavljeno događanje organizirano je uz poštivanje svih preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19.

Radi zaštite vlastitog zdravlja i zdravlja svojih najmilijih, svi se sudionici i posjetitelji pozivaju na poštivanje preporuka: pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te nošenje zaštitnih maski za lice. Detaljne upute i preporuke nalaze se na svim festivalskim lokacijama.

IZVEDBENI PROGRAMI

Rocca mijenja svijet

16.7.2020. (11:00 h) i 19.7.2020. (18:00 h)

Ovaj zabavan i inspirativan igrani film za cijelu obitelj prati zgode i nezgode jedanaestogodišnje neobične i hrabre djevojke čija zarazna energija i pozitivnost rješava sve probleme i pokazuje da i djeca mogu promijeniti svijet.

Jedanaestogodišnja Rocca odrasla je s ocem astronautom te zahvaljujući tome obrazovanje djevojčice više nalikuje treningu za svemirsku misiju negoli obrazovanju koje bi se očekivalo od osobe njenih godina. Kada joj oca pošalju raditi nekoliko mjeseci na Međunarodnu svemirsku stanicu, Rocca je prisiljena preseliti se u Hamburg kod svoje bake i po prvi put krenuti u školu. U novoj će sredini Rocca svojim posebnim znanjima i vještinama, kao i snalažljivošću zapanjiti svoje okruženje te učiniti svijet boljim mjestom!

Režija: Katja Benrath

Scenarij: Astrid Lindgren, Hilly Martinek

Uloge: Luna Marie Maxeiner, Caspar Fischer-Ortman, Luise Richter

Montaža: Jan Ruschke

Glazba: Annette Focks

Producenti: Steffi Ackermann, Tobias Rosen, Heike Wiehle-Timm            

Produkcijska kuća: Relevant Film, Warner Bros. Film Productions Germany

Zemlja i godina: Njemačka, 2019.

Dob: od 8 godina

(naziv izvornika): Rocca verändert die Welt

Žanr: obiteljski/komedija

Trajanje: 101 min

Informacija o jeziku: film se prikazuje s hrvatskim podnaslovima

Mjesto održavanja: Art-kino Croatia

Vrijeme: 16.7.2020. (11:00 h) i 19.7.2020. (18:00 h)

Ulaz je slobodan. Zbog ograničenih mjesta u kinu molimo gledatelje da rezerviraju ulaznice na e-mail: ulaznice@art-kino.org

OTVARANJE 4. TOBOGANA

16.7.2020. u 19:00 h

19:00 h

Četvrti Tobogan otvaramo žestoko, nastupom Žestokih bubnjara toboganskih. Polaznici glazbene radionice RiRocka pokazat će što su prethodnih dana naučili pa ćemo festival započeti u dobrom ritmu. Nakon što nas bubnjari protresu, čut ćemo što piše u dječjem manifestu, odnosno minifestu, što je posebno svečani dio našeg otvorenja.

19:10 h

Započinje nastup naših gostiju iz Zagreba, Triko Cirkus Teatra s uličnim spektaklom Kaleidoskop: Krijesnica. Petero izvođača pokazat će svoje vještine na jedinstvenoj cirkuskoj konstrukciji i zaiskriti u vašoj mašti kao krijesnice u noći. Neobična rešetkasta konstrukcija otvara stranice nalik na plohe kaleidoskopa, u kojima se kreću i lome šarene slike. Sličan efekt imaju tijela akrobata koji koristeći šipke i praznine izvode svoje kompleksnu, zabavnu i nadasve atraktivnu koreografiju. Nastup je posebno osmišljen za nastup na ulici pa će se stoga odlično uklopiti u ljetnu gradsku večer i otvorenje festivala Tobogan.

U predstavi sudjeluju: Ivana Bešker, Ivo Frangeš, Nikolina Majdak, Iva Peter-Dragan i Dario Zvornik, scenografiju potpisuje Vedran Jukić (Soda Arhitekti), dizajn svjetla i tehnike Milan Kovačević, a glazbu Nicolas Sinković.

20:10 h

Nakon uzbudljive predstave slijedi glazba – tobogan otvaraju svima omiljeni znanci, za velike i male stižu nam Kišni razdraganci! Prošli smo Tobogan zatvorili koncertom dječjih pjesama Ivanke & Mrleta pa će ovogodišnji nastup na otvorenju poslužiti kao poveznica i podsjetnik.

Od kad su se lani pojavili, Kišni razdraganci osvojili su simpatije malih i velikih. Ivanka & Mrle održali su niz uspješnih nastupa sa svojim dječjim repertoarom i svugdje naišli na nasmiješena lica. Njihova će vesela glazba i stihovi sigurno još mnogo puta razveseliti riječku publiku pa su tako ples i dobar provod na Trgu Ivana Klobučarića neizbježni.

21:30 h – Ponavljamo* izvedbu performansa Kaleidoskop: Krijesnica

22:30 h – Ponavljamo* koncert Kišnih razdraganaca

(*ponavljamo program zbog epidemiološke situacije zbog koje je ograničen kapacitet gledališta)

Mjesto održavanja: Trg Ivana Klobučarića

Vrsta programa: spektakl

Zbog epidemioloških razloga primorani smo ograničiti broj posjetitelja na 500 po izvedbi pa smo iz tog razloga uveli ulaznice. Ulaznice za Otvaranje Festivala će se od 13. srpnja moći besplatno preuzeti u Informativnom centru Grada Rijeke RI INFO, a bez njih neće biti moguć ulaz na program otvaranja.

Radno vrijeme Informativnog centra Grada Rijeke RI INFO:  od ponedjeljka do petka od 8.00 – 20.00 sati, a subotom od 9.00 – 13.00 sati.

Obiteljski program Animafesta 7+

17.7.2020. u 21:15 h (u slučaju kiše ili lošeg vremena projekcija će se održati u dvorani Art-kina Croatia u subotu 18.7. s početkom u 19:45 h)

Jedan od najstarijih festivala animiranog filma u svijetu, Animafest Zagreb gostuje i ove godine u našem gradu s programom kratkometražnih animiranih filmova iz cijeloga svijeta

U suradnji s Animafestom Zagreb i ove godine imat ćemo prilike pogledati na velikom ekranu najnoviju svjetsku filmsku produkciju kratkometražnih animiranih filmova za cijelu obitelj! Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb, osnovan je 1972. godine i drugi je najstariji filmski festival u svijetu koji je u potpunosti posvećen animaciji. Iz godine u godinu Animafest predstavlja najbolje i najnovije iz svijeta animiranih filmova, u čemu će još jednom moći uživati i riječka publika.

Mjesto održavanja: Trg Matije Vlačića Flaciusa

Vrijeme: 17.7.2020. u 21:15 h (u slučaju kiše ili lošeg vremena projekcija će se održati u dvorani Art-kina Croatia u subotu 18.7. s početkom u 19:45 h)

Režija: razni autori

Dob: od 7 godina

Žanr: obiteljski

Trajanje: 50 min.

Informacija o jeziku: film se prikazuje s hrvatskim podnaslovima

Ulaz je slobodan. Zbog ograničenih sjedećih mjesta na lokaciji prednost imaju sudionici kviza koji se održava s početkom u 20,00 h odnosno ostali gledatelji prema redoslijedu dolaska.

Otvorenje Balthazargradskog kupališta

18.7.2020.

Plaža Grčevo, poznatija kao Pajol ili Šestica, posebna je po tome što s nje možete mahati brodovima iz Brodogradilišta Viktor Lenac. Posebna je i po tome što ona nije samo mjesto za kupanje, već i okupljalište, forum za rasprave i kulturne događaje, kafić i sportski kutak. A sada, postat će posebna i po tome što ćemo je proglasiti službenim gradskim kupalištem Balthazargrada. Projekt je nastao suradnjom sestrinskih pravaca Lungomare Art i Dječja kuća.

Antonela Brenko, Klara Dujmović, Katarina Kožul i Gea Rajić, studentice Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, pod mentorstvom umjetnika i profesora Igora Eškinje, osmislile su i ostvarile umjetnička djela koja će krasiti prostor ove plaže. Mlade umjetnice bile su inspirirane temom Profesora Balthazara pa njihova djela pozivaju na interakciju i igru. Riječ je o jednoj od devet instalacija koje se u sklopu programskog pravca Lungomare Art, a uz nadzor kustosa Michala Kolečeka,  otvaraju na različitim mjestima duž obale u Primorsko-goranskoj županiji.

No, kako bi otvorenje ovog vrlo posebnog kupališta bilo još posebnije, doveli smo i goste. Marin Alvir, iz benda “Marinada” i narazigraniji kastavski slikar Saša Jantolek, autori su slikovnice “Barbajol” koja će na plaži biti predstavljena koncertom i ilustracijama. Sastav “Marinada” izvest će pjesme iz slikovnice, pa će tako publika moći čuti kako zvuči njihova vizija dječje glazbe, nakon čega će nastaviti sa svojim uobičajenim repertoarom. Koncert “Marinade” bit će presjek njihove karijere koja traje već sedamnaest godina, a koju krasi glazbeno eksperimentiranje na razmeđi minimalističke elektronike i akustike.

Program počinje u 20:00 h koncertom originalnih dječjih pjesama benda Marinada sa albuma Barbajol.

U 20:30 h službeno se otvaraju umjetničke instalacije na plaži (protokol)

U 21:00 h koncert benda Marinada – zabava za male i velike

Mjesto održavanja: Plaža Grčevo, Pećine

Tower Cirkus Toboganius

19.7.2020 do 23.7.2020.

Tobogan 2020. u suradnji sa Tower centrom Rijeka donosi novi program uličnih zabavljača – putujući Tower Cirkus Toboganius. Pet dana cirkuske zabave, akrobacija i veseli zabavljači šarenim vozilom putuju po gradu i posjećuje razne gradske kvartove.

Pet dana smijeha, čuđenja i divljenja za djecu, roditelje, barbe i tete, none i noniće te sve one koji se osjećaju dovoljno cirkuski raspoloženo da nam se pridruže.

Zabavljaju vas:

Klaunesa Verna Đumbus / Nives Soldičić, Rijeka

Klaunesa Đumbus cirkuska je umjetnica iz Rijeke, koja ponekad nastupa i kao Nives Soldičić. Klaunesa Đumbus od 2013. s  udrugom Crveni nosovi nasmijava male bolesnike te se redovito educira u međunarodnoj školi humora u Beču, dok se Nives Soldičić bavi suvremenim plesom i plesom na svili. Na Toboganu će Nives Soldičić izvesti performans na svili “Vidim te! Vidi me!”.

Otto il Bassotto, Italija

Otto dolazi iz malog grada na jugu Italije, poznatog kao zemlja balona. Zato i ne čudi da je baš ovaj čovjek gumeni balon pretvorio u totalni show program s kojim je proputovao cijeli svijet i osvojio puno nagrada!

On je pravi gospodar balona, s gumenim licem i mozgom koji poskakuje, publici predstavlja nevjerojatne komične trikove s balonom, prelazeći granice mogućnosti u čistu maštu.

Emilio The Balancer Alcantara, Venezuela

cirkuski umjetnik i ulični izvođač specijaliziran za disciplinu Rola Bola. Svoje točke balansiranja, žongliranja i komedije izvodio je diljem svijeta. Svoje je vještine usavršavao s Guillermom Rodriguezom, iz cirkusa Circuba u Havani na Kubi, te na međunarodnim cirkuskim konvencijama i radionicama.

Marko the Clown, Kastav

Marko je klaun s puno kilometara u nogama i rukama. Hoda na štulama, vozi monocikl, vrti vatru i poi… u stvari, nema s čime taj ne može žonglirati! Za tobogan je pripremio posebno interaktivan i zabavan show koji će publika dugo pamtiti.

Raspored putujućeg cirkusa:

19.7.2020., nedjelja

od 20:00 do 21:30, Krov Tower Centra (istočni dio)

Nastupaju: Marko The Clown, Emilio The Balancer Alcantara i Klaunesa Verna Đumbus, Otto il Bassotto

20.7.2020., ponedjeljak

od 19:00 do 20:00, Kozala, Dječje igralište u blizini MO, preko puta Brodokomerca

od 20:30 do 21:30, Drenova, Dječje igralište Goran, u blizini Doma zdravlja Drenova

Nastupaju: Marko the Clown, Otto il Bassotto

21.7.2020., utorak

od 19:00 do 20:00, Zamet, Trg riječkih olimpijaca (plato ispred Dvorane Zamet)

od 20:30 do 21:30, Krnjevo, Dječje igralište između Kršinićeve ulice i Venuccijevih stuba

Nastupaju: Marko the Clown, Otto il Bassotto

22.7.2020., srijeda

od 19:00 do 20:00, Krimeja, Dječje igralište preko puta Orijentovog igrališta (križanje Mihanovićeve, Kumičićeve i Radničke ulice)

od 20:30 do 21:30, Škurinjska draga, Jelićeva ulica, parkiralište ispred zgrade broj 3 

Nastupaju: Marko the Clown, Otto il Bassotto

23.7.2020., četvrtak

19:15 – 21:30 Zatvaranje Tobogana, Molo longo

Nastupaju: Marko the Clown, Nives Soldičić, Otto il Bassoto

Slavna invazija medvjeda na Siciliju

19.7.2020. u 21:15 h (u slučaju kiše ili lošeg vremena projekcija će se održati u dvorani Art-kina Croatia u istom terminu) i srijeda, 22.7.2020. u 18:00 h

Animirani film u kojem će uživati svi uzrasti, a u kojem pratimo fantastičnu priču susreta i suživota medvjeda i ljudi. Film za sve one koji vole legende i avanture.

Ova fantastična priča započinje u davna vremena dok su medvjedi još lutali planinama Sicilije. Kada lovci otmu medvjedića Tonija, sina kralja medvjeda Léoncea, ovaj u nakani da vrati svoga sina i osigura blagostanje svojem narodu, krene u borbu protiv ljudi. Uz moćnu medvjeđu vojsku i pomoć čarobnjaka iz bitke izađe kao pobjednik, ali nažalost uskoro shvati da medvjedi ne mogu živjeti u zemlji ljudi. Redatelj filma slavni je talijanski ilustrator i stripaš Lorenzo Mattotti, a nadahnuće za ovaj animirani film pronašao je u istoimenoj priči Dina Buzzatija.

Režija: Lorenzo Mattotti

Scenarij: Thomas Bidegain, Dino Buzzati

Montaža: Nassim Gordji Tehrani, Sophie Reine

Glazba: René Aubry

Producenti: Valérie Schermann, Christophe Jankovic

Produkcijska kuća: Prima Linea Productions

Zemlja i godina : Francuska/Italija, 2019.

Dob: od 8 godina

(naziv izvornika): La fameuse invasion des ours en Sicile

Žanr: obiteljski

Trajanje: 82 min

Informacija o jeziku: film se prikazuje s hrvatskim podnaslovima

Ulaz je slobodan. Zbog ograničenih mjesta u kinu molimo gledatelje da rezerviraju ulaznice na e-mail: ulaznice@art-kino.org

Mjesto održavanja: Ljetno Art- kino (nedjelja) i Art-kino Croatia (srijeda), Krešimirova 2

Vrijeme: 19.7.2020. u 21:15 h (u slučaju kiše ili lošeg vremena projekcija će se održati u dvorani Art-kina Croatia u istom terminu) i srijeda, 22.7.2020. u 18:00 h

Putovanje jednog princa

20.7.2020. u 21:15 h (u slučaju kiše ili lošeg vremena projekcija će se održati u dvorani Art-kina Croatia u utorak 21.7. 2020. s početkom u 19:35 h) i utorak 21.7.2020. u 11:00 h

Film za sve one koji vole fantastične avanture i istraživanja, ali uživaju i u umjetnosti animacije.

Majmun Princ Laurent nasukao se na nepoznatu obalu zemlje Niokous koju, također, nastanjuju stanovnici iste vrste. Princ najprije biva podvrgnut nizu znanstvenih istraživanja koja pokažu da on govori različitim jezikom, a potom mu bude dodijeljena i pratnja, dvanaestogodišnji Tom, koji ga provede po glavnom gradu i okolnoj džungli u kojoj otkriju nepoznat i čaroban svijet.

Putovanje jednog princa posljednji je film svjetski poznatog francuskog majstora animacije koji je prikazan na mnogobrojnim svjetskim filmskim festivalima (Locarno, New York, Rotterdam), a sada ćemo ga imati prilike i pogledati i u Rijeci.

Režija: Jean-François Laguionie, Xavier Picard

Scenarij: Jean-François Laguionie, Anik Leray

Glazba: Christophe Héral

Producenti: Armelle Glorennec, Éric Jacquot

Produkcijska kuća: Blue Spirit Productions & Mélusine Productions

Zemlja i godina: Francuska/ Luksemburg, 2019.

Dob: od 7 godina

(naziv izvornika): Le Voyage du Prince

Žanr: obiteljski

Trajanje: 77 min

Informacija o jeziku: film se prikazuje s hrvatskim podnaslovima

Mjesto održavanja: Trg Matije Vlačića Flaciusa (ponedjeljak) i Art-kino Croatia (utorak)

Vrijeme: 20.7.2020. u 21:15 h (u slučaju kiše ili lošeg vremena projekcija će se održati u dvorani Art-kina Croatia u utorak 21.7.2020. s početkom u 19:35 h) i utorak 21.7.2020. u 11:00 h

Ulaz je slobodan. Zbog ograničenih sjedećih mjesta na lokaciji prednost imaju sudionici kviza koji se održava 20.7. 2020. s početkom u 20,00 h odnosno ostali gledatelji prema redoslijedu dolaska. Za projekciju filma u dvorani 21.7.2020. molimo gledatelje da rezerviraju ulaznice na e-mail: ulaznice@art-kino.org

Ciklus Pričopredstava: Mala Sirena, autor H. C. Andersen

21.7.2020.

Omiljena Andersenova bajka o Maloj sireni, ispričana kroz spoj pripovjednih, glumačkih, glazbenih i animacijskih elemenata, isprepliće tajnoviti i djeci intrigantni svijet morskih dubina s temom neodoljive snage ljubavi koja pokreće sve.

U bajkama i pričama svjetski slavnog danskog pisca bajki, Hansa Christiana Andersena, fantastično, legendarno i mitsko stapa se s neposrednim, stvarnim svijetom. Jedna od najpoetičnijih, najljepših i svakako najpopularnijih Andersenovih bajki jest ona o Maloj sireni. Mala sirena je veliki sanjar, no istovremeno i znatiželjna, hrabra i plemenita djevojka. Iako sjetnoga završetka, ova dirljiva priča govori o odrastanju koje nosi i svoje radosti i svoje tuge te podsjeća da su u životu ponekad potrebna odricanja da bi se pokrenulo nešto novo. Mala sirena otkriva nam da se radosti življenja nalaze i tamo gdje se trenutno možda čine nevidljivima.

Producent: Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Redateljica: Renata Carola Gatica

Autorice dramatizacije: Dunja Fajdić i Maja Katić

Ilustratorica: Nisa Hrvatin

Skladateljice: Ivana Đula i Zrinka Kušević

Izvode:

Petra Šarac, Andrea Špindel, Almira Štifanić, David Petrović

Glazbenik: Elvis Devčić

Rezervacije ulaznica za predstavu na e-mail blagajna.gklri@gmail.com, a podižu se sat vremena prije početka izvedbe na mjestu izvedbe (najkasnije 30 minuta prije početka).

Mjesto održavanja: Trg Matije Vlačića Flaciusa – Čajni trg

Vrijeme: od 21:00 h do 21:30 h

Dob: od 3 godine

Organizator: Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Vrsta programa: pripovjedno kazalište

Mrav, Pingvin, Ljenivac, Plamenac, Paun, Ovca, Žirafa, Slon

21.7.2020. (10:00 h) i 22.7.2020. (11:00 h)

Jednostavne i vesele animirane priče iz životinjskog carstva njemačke animatorice Julie Ocker oduševit će najmlađe gledatelje i izmamiti osmijeh na lica odraslih.

Julia Ocker redateljica je animiranih filmova, dizajnerica i spisateljica s adresom u Stuttgartu. Od 2003. do 2005. studirala je grafički dizajn u Pforzheimu i Kairu, a od 2006. do 2012. animaciju na Filmskoj akademiji Baden-Württemberg. Od 2013. do 2018. godine Julia je osmislila i režirala seriju animiranih filmova nazvanu Animanimals koja za glavne likove ima razne manje i veće predstavnike životinjskog carstva. Poučne i vesele priče iz tog serijala namijenjene su prije svega djeci predškolskog uzrasta.

Režija: Julia Ocker

Scenarij: Julia Ocker

Glazba: Christian Heck, Sumophonic

Producenti: Thomas Meyer- Hermann

Produkcijska kuća: Studio Film Bilder

Zemlja i godina: Njemačka, 2017. i 2018.

Dob: od 3 godine

(naziv izvornika): Ant, Penguin, Sloth, Flamingo, Peacock, Sheep, Giraffe, Elephant

Trajanje: 31 min

Informacija o jeziku: bez dijaloga

Mjesto održavanja: Art-kino Croatia

Vrijeme: 21.7.2020. (10:00 h) i 22.7.2020. (11:00 h)

Ulaz je slobodan. Zbog ograničenih mjesta u kinu molimo gledatelje da rezerviraju ulaznice na e-mail: ulaznice@art-kino.org

Bilo jednom jedno sunce, autori Svetlana Patafta i Krešimir Fijačko (HR)

22.7.2020.

Predstava namijenjena maloj i velikoj publici koja vodi u čarobni svijet žongliranja


Unuka, slušajući djedove priče o sili teže i poznanstvu s jednim žonglerom, otkriva čaroban prostor znatiželje za svjetovima dalekim i vještinama još nesavladanim.
Duhovita, topla i razigrana, ova predstava namijenjena je djeci i odraslima s ciljem približavanja i boljim razumijevanjem vrijednosti vještine žongliranja kao jedne od vještina cirkuske umjetnosti.

Producent: Teatar Puna kuća

Autori i izvođači:

glumica Svetlana Patafta

žongler Krešimir Fijačko

Rezervacije ulaznica za predstavu na e-mail blagajna.gklri@gmail.com, a podižu se sat vremena prije početka izvedbe na mjestu izvedbe (najkasnije 30 minuta prije početka).

Mjesto održavanja: Trg Matije Vlačića Flaciusa – Čajni trg

Vrijeme: od 21:00 do 21:30

Dob: svi uzrasti

Organizator: Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Vrsta programa: žonglerska predstava

Obiteljski program Animafesta 4+

23.7.2020.

Svjetski festival animiranog filma, Animafest Zagreb, donosi nam program kratkometražnih animiranih filmova za cijelu obitelj, a posebno za one najmlađe.

U suradnji s Animafestom Zagreb u Art-kinu Croatia gledat ćemo izbor animiranih filmova namijenjen nešto mlađem uzrastu, ali u kojem može uživati i cijela obitelj! Ovaj renomirani festival posvećen isključivo umjetnosti animacije prezentira domaćoj publici svake godine najbolja ostvarenja iz cijeloga svijeta i za sve uzraste.

Režija: razni autori

Dob: od 4 godine

Žanr: obiteljski

Trajanje: 50 min.

Informacija o jeziku: film se prikazuje s hrvatskim podnaslovima

Mjesto održavanja: Art-kino Croatia

Vrijeme: u 11:00 h

Ulaz je slobodan.

Zbog ograničenih mjesta u kinu molimo gledatelje da rezerviraju ulaznice na e-mail: ulaznice@art-kino.org

Zatvaranje festivala Tobogan

23. srpnja 2020. od 19:00 h

Ove godine Tobogan zatvaramo – otvaranjem. A budući da smo Tobogan, najbolje bi bilo da otvorimo novo dječje igralište i to naziva BALTHAZAROV URAGAN.

U četvrtak 23. srpnja, djeca iz Rijeke postaju bogatija za jedno vrlo posebno igralište. Na jednoj od najdražih gradskih šetnica, Molo longu, otvorit će se dječje igralište s najljepšim pogledom na središte grada. Kreativni studio “Benussi & the Fish” stvorio je ovu veselu instalaciju naziva “Balthazarov Uragan” tik pored starog broda koji krije mnoge zanimljive priče. Parobrod Uragan sagrađen je prije otprilike 130 godina, pretpostavlja se u Hamburgu. U Rijeci je vjerojatno služio za sakupljanje otpada s brodova i gatova, a nakon 2. Svjetskog rata, zahvaljujući prostranom krmenom dijelu na kojem su se mogli smještati razni strojevi, poslužio je za obnovu ratom porušene Riječke luke.

Nakon toga je mijenjao vlasnike i bio korišten za različite poslove, od geoloških istraživanja morskog dna, do snimanja velikih filmskih uspješnica kao što su Vjetrovi rata i Put oko svijeta u 80 dana. Na žalost, s vremenom je bio zapušten te je uslijed nevremena potonuo u luci Porto Baroš. Kasnije je izvađen iz mora i odložen na tada neizgrađeni dio obale gdje je bio prepušten propadanju, dok stručnjaci i entuzijasti nisu prepoznali njegovu povijesnu vrijednost.       

Sada je brod Uragan sačuvan, dobio je svoje mjesto na lukobranu te je izabran za lokaciju ove umjetničke instalacije, kako bi brodu djeca pravila društvo, a i kako bi se skrenula pažnja na jedinstveni pogled na Rijeku. Upravo su taj pogled i atmosfera lučkog grada poslužili kao inspiracija za izgled Balthazargrada iz poznatog crtića Profesor Balthazar. Kako bi se djeca što bolje zabavljala, autori su posebno pazili da igranje na ovom novom igralištu zaokupi različita osjetila.

Ovi zaigrani radovi dio su suradnje programskih pravaca Dječja kuća i Slatko i slano, u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a projekt se ne bi realizirao bez podrške Poslovnog kluba PartneRI, riječke filantropske organizacije.

Otvorenje Balthazarovog Uragana održat će se 23. srpnja 2020. u 19 sati, nakon čega će se zainteresirani moći uputiti na obilazak lučkog akvatorija brodom, u posebnom izdanju Antiturističke ture, programa koji je na otvorenju Rijeke – Europske prijestolnice kulture polučio izuzetan uspjeh i interes. Autor ovog projekta je Žak Valenta.

Oni koji ipak ostanu na obali, moći će se zabaviti uz plesnjak i glazbu koju će odabrati  DJ Sun Matt ili uz posebno, završno izdanje našeg super zabavnog Tower Cirkusa Toboganiusa pod dizalicama na Molo longu.

Organizatori programa su DeltaLab – Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam (Sveučilište u Rijeci) i Rijeka 2020, a osmišljavanje i realizaciju ove instalacije financijski je omogućio Poslovni klub PartneRi.

SATNICA:

Kod Balthazarovog Uragana (Molo longo, iza zgrade dezinsekcije)

19:00  Svečano otvorenje Balthazarovog Uragana

19:15 do 22:00 nastup DJ Sun Matta – distancirani plesnjak za male i velike

19:15 do 20:20 Antituristička tura brodom – 1. vožnja* (polazak kod broda Uragan i povratak na istu lokaciju)

20:30 do 21:35 Antituristička tura brodom – 2. vožnja* (polazak kod broda Uragan i povratak na istu lokaciju)

*Ulaznice za Antiturističke ture brodom će se od 13. srpnja moći besplatno preuzeti u Informativnom centru Grada Rijeke RI INFO, a bez njih neće biti moguć ulaz na brod.

Radno vrijeme Informativnog centra Grada Rijeke RI INFO:  od ponedjeljka do petka od 8.00 – 20.00 sati, a subotom od 9.00 – 13.00 sati.

SATNICA:

Kod dizalica na Molo longu

19:15 do 20:25 – Tower Cirkus Toboganius (nastupaju: Marko The Clown, Nives Soldičić, Otto il Bassoto) – 1. nastup

20:30 do 21:30 – Tower Cirkus Toboganius (nastupaju: Marko The Clown, Nives Soldičić, Otto il Bassoto) – 2. nastup

RADIONICE, IGRE, ŠETNJE I SL.

Prijave na radionice vrše se putem kontakata i / ili linkova koji su pridruženi svakom programu. Prijave se zaprimaju dok se ne popune kapaciteti pojedinih radionica. Nakon slanja prijave s naznačenim nazivom programa za koji se vrši prijava te svih potrebnih podataka, javit ćemo vam se s potvrdom o zaprimanju prijave i dodatnim informacijama.

Sva najavljena događanja organizirana su uz poštivanje svih preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19.

Radi zaštite vlastitog zdravlja i zdravlja svojih najmilijih, svi se sudionici i posjetitelji pozivaju na poštivanje preporuka: pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te nošenje zaštitnih maski za lice. Detaljne upute i preporuke nalaze se na svim festivalskim lokacijama.

Pretprogram… jer nismo mogli dočekati da Tobogan počne

Arheonauti, radionica malih znatiželjnih arheologa

13.7.2020. do 17.7.2020.

Arheologija je izrazito napeta djelatnost – pa tko ne bi htio biti Indiana Jones?! Koje su tajne njegovog zanata saznat će se na ovoj radionici na kojoj se kopa, slaže, istražuje… Jesmo li vam rekli da ju vodi prava arheologinja?

Arheologija nam otvara vrata najdalje prošlosti i tajne života generacija ljudi. Na radionici arheologije “Arheonauti”, družeći se, na kreativan način djeca saznaju što znači biti član istraživačkog tima i kako imati bolje razumijevanje starih civilizacija Mediterana. Kroz igru i direktno eksperimentiranje, sudjeluju u simulaciji arheološkog iskopavanja. Sve se odvija u drvenom boksu, ispunjenom slojevima zemlje, među kojima se pronalaze predmeti koji odgovaraju određenim vremenskim periodima. Cilj je da se putem igre shvate složeni koncepti poput prostora i vremena zadanih fizičkim preslojavanjem sedimenata koji su se nataložili tijekom tisuća godina.

Otkrit će da se ispod površine zemlje nalazi čitav jedan svijet koji samo čeka da bude otkriven, te da se arheološki nalazi ne pronalaze samo na arheološkim iskopavanjima u dalekim egzotičnim zemljama, već da se mogu pronaći i ispod puta kojim koračamo svaki dan.

Voditeljica Asja Zec je profesionalna arheologinja, a za časopis Brickzine pripremala je serijal arheoloških avantura dječaka Leopolda i njegovog psića Piroške.

Prijava: prijave.programi@gkri.hr, s naznakom naziva programa na koji se vrši prijava.

Mjesto održavanja: amfiteatar pored Ogranka Drenova, Brca 8b

Vrijeme: od 9:00 h do 10:30 h

Dob: od 10 do 14 godina

Organizator: Gradska knjižnica Rijeka

Voditeljica: Asja Zec

Broj polaznika: 10

Vrsta programa: višednevna radionica

Izradi svoj “Smrveni i Smlavi” straničnik, rukotvorna kreativna radionica

13.7.2020.

Kako bi znali na kojoj smo stranici knjige stali kada ne bi bilo straničnika iliti bookmarkera? 🙂 Na ovoj radionici naučit ćeš kako ih sam napraviti s posebnim kreativnim začinom.

“Smrveni i Smlavi” je zabavna slikovnica puna vanzemaljaca i neobičnih likova koji će nam poslužiti kao osnova za izradu vanzemaljaca i čudovišta u obliku korisnih straničnika.

Smrveni su crveni, Smlavi su plavi i nikad se ne miješaju. Kad se mlada Smrvena Marijeta i mladi Smlavi Bero zaljube njihove obitelji to ne odobravaju. Obitelji zajedničkim snagama odlaze u potragu za odbjeglim mladima, prolaze kroz razne planete i probleme. Ali u ovoj najsretnijoj ljubavnoj priči mir se obnavlja i ljubav sve pobjeđuje, a tu je čak i prekrasna ljubičasta beba! Uz rime i ilustracije koje oduzimaju dah, ova knjiga je doslovno izvanzemaljska.

Mjesto održavanja: Kreativni laboratorij pored Dječjeg odjela Stribor, Trg 128. brigade Hrvatske vojske 6

Vrijeme: od 10:00 h do 11:30 h

Dob: od 7 do 10 godina

Organizator: Gradska knjižnica Rijeka

Voditeljica: Jelena Sireta

Broj polaznika: 10

Vrsta programa: radionica

Prijava: prijave.programi@gkri.hr, s naznakom naziva programa na koji se vrši prijava.

Žestoki bubnjari toboganski

14.7.2020. do 16.7.2020.

Ri Rock Akademija i EPK vas pozivaju na radionicu uličnog bubnjanja. Pronađite svoj ritam i napravite buku! Nije li to nešto što ste oduvijek htjeli?

U glavama naših prijatelja iz Ri Rocka već je dugo vremena postojala ideja za bubnjarsku sekciju. Problem je uvijek bio naći slobodno vrijeme uz sve aktivnosti kojima se bave. No, malo po malo počeli su bubnjati na prosvjedima, zatim su dali ritam velikom otvorenju Europske prijestolnice kulture, a onda su konačno odlučili zasukati rukave i napraviti homogenu bubnjarsku grupu kojoj bazu čine Vinko Golembiowski, Kristijan Kirinčić i Vanja Kauzlarić a po potrebi se pridružuju i mnogi drugi riječki bubnjari. Radionica će se izvoditi na segmentima bubnja; dobošu, tomovima i bas bubnju i tako će biti podijeljena u tri radne sekcije. Svaka sekcija će uvježbavati svoje ritmove koje ćemo na kraju spajati u jednu zajedničku cjelinu. Polaznici će naučiti razne segmente bubnja, ritmova, timskog rada i naravno neopisivi doživljaj muziciranja.

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava na e-mail: musicboxrirock@gmail.com s naznakom naziva programa.

Mjesto održavanja: Ri Rock – Music box

Vrijeme: Od 12:00 h do 14:00 h

Dob: od 8 do 12 godina

Organizator: Udruga Ri Rock

Voditelji: Vinko Golembiowski, Kristijan Kirinčić i Vanja Kauzlarić

Vrsta programa: radionica

Izradi svoj “Cvjetić” buket, rukotvorna kreativna radionica

15.7.2020.

Nakon što pročitamo lijepu slikovnicu “Cvjetić”, a stavljamo u akciju ruke – radimo bukete različitog cvijeća od krep papira. Ljeto je super trenutak za iznenaditi nekog buketom cvijeća koje neće uvenuti.

Nakon što pročitamo lijepu slikovnicu “Cvjetić”, a stavljamo u akciju ruke – radimo bukete različitog cvijeća od krep papira. Ljeto je super trenutak za iznenaditi nekog buketom cvijeća koje neće uvenuti.

Anna Walker slikovnicu “Cvjetić” napisala je inspirirana šumom koju je vidjela u jednom pariškom izlogu tijekom obiteljskog odmora. “Cvjetić” je najljepše ilustrirana dječja knjiga 2018. prema izboru The New York Times.

Kad se Mara s obitelji selila u novi dom, željela je sa sobom ponijeti i svoj vrt. Nedostajat će joj stabla jabuke, sunovrati i igra leptira u lelujavoj travi. Ali u gradu nema dovoljno prostora za vrt. Ili možda, ipak, ima? Marina priča, bogato ilustrirana vodenim bojama, slavi prijateljstvo, izazove koje svaka promjena nosi i čudesnu moć prirode. Anna Walker piše i ilustrira u ateljeu u Melbourneu, Australiji.

Prijava: prijave.programi@gkri.hr s naznakom naziva programa na koji se vrši prijava.

Mjesto održavanja: Kreativni laboratorij pored Dječjeg odjela Stribor, Trg 128. brigade Hrvatske vojske 6

Vrijeme: od 10:00 h do 11:30 h

Dob: od 7 do 10 godina

Organizator: Gradska knjižnica Rijeka

Voditeljica: Jelena Sireta

Broj polaznika: 10

Vrsta programa: radionica

3D isprintana ljetna zabava, edukativna radionica 3D printanja i modeliranja

15.7.2020. i 22.7.2020.

Do sada smo imali prilike vidjeti kako 3D printer može biti koristan u različitim situacijama, ali ga još nismo koristili kao sredstvo za završni touch u planiranju dobre ljetne zabave.

Ljeto je vrijeme kada se više družimo na otvorenom, a često “padne“ i neka fešta za ekipu. Do sada smo imali prilike vidjeti kako 3D printer može biti koristan u različitim situacijama, ali ga još nismo koristili kao sredstvo za završni touch u planiranju dobre ljetne zabave.

3D printanje je već nekoliko godina uzbudljiva i važna tehnologija koja predstavlja budućnost proizvodnje, s mnogim primjenama u medicini, građevini, istraživanju svemira. 3D printeri su jako napredovali, a kod nas ćete saznati osnove 3D printanja, princip funkcioniranja, mogućnosti i naravno kako samostalno nešto oblikovati.

Nakon mora nema ništa bolje nego zavaliti se u debeli hlad sa sokom, orginalnim party dekoracijama i zanimljivom društvenom igrom koju smo sami isprintali.

Prijava: prijave.programi@gkri.hr, s naznakom naziva programa na koji se vrši prijava.

Mjesto održavanja: Ogranak Trsat, Trg Viktora Bubnja 1

Vrijeme: od 19:00 h do 20:30 h

Dob: od 9 do 13 godina

Organizator: Gradska knjižnica Rijeka

Voditeljica: Anita Pešut

Broj polaznika: 10

Vrsta programa: radionica

Program (radionice i ostali programi tijekom festivala za koje je potrebna prijava)

Potraga za blagom u Art-kinu

16.7.2020.

Zabavna i uzbudljiva aktivnost za sve one koji vole zagonetke i detektivske priče, a nisu im mrski ni kino ni film. Potraga za blagom sastoji se u odgonetanju tragova u i oko Art-kina.

I ove godine svi ljubitelji filma i zagonetki imat će priliku sudjelovati u potrazi za blagom u Art-kinu. Prateći pomno pripremljene tragove koje će svatko od sudionika ove zabavne aktivnosti dobiti, naši mladi sugrađani moći će upoznati sve unutarnje i vanjske prostore Art-kina, od atrija preko balkona i partera pa sve do unutarnjeg dvorišta. Otkrijte što se sve skriva u jednom kinu!

Ulaz je slobodan. Potrebna je prijava na mail: edukacija@art-kino.hr s naznakom naziva programa.

Mjesto održavanja: Art-kino, Krešimirova 2, Rijeka

Vrijeme: od 10:00 h do 11:00 h

Dob: od 7 do 12 godina

Organizator: Art-kino, Rijeka

Voditelj: Dino Pilepić

Broj: 10 sudionika

Vrsta programa: igra

MMSU Memory

16.7.2020.

Na MMSU Memory očekuje nas vježbanje kreativnosti i aktiviranje moždanih vijuga pamćenjem, ali i timski rad. Sami ćemo izraditi društvenu igru uz koju će se moći zabavljati svi budući mali i veliki posjetitelji Muzeja.

Može li se tišina dozvati ili vidjeti? Upravo ćemo to istražiti kroz trenutnu izložbu “Tko je dozvao tišinu” u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, a sve priče i pitanja preselit ćemo u probrane motive u stvaranju poznate nam igre memory. Sve što nam slijedi nakon toga je dobra zabava uz igru koncentracije i pamćenja.

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava putem online obrasca.

Mjesto održavanja: Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka

Vrijeme: od 10:00 h do 11:30 h

Dob: od 6 do 10 godina

Organizator: Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka

Voditeljica: Ivana Lučić

Broj polaznika: 10

Vrsta programa: Likovna radionica i igra

Uvod u klupsku glazbu i radionica DJ-inga

16.7.2020. do 18.7.2020.

Edukacija mladih o kulturi DJ-inga. Zabavna radionica kratke povijesti disko, funk i elektronske glazbe, sa pokaznim vježbama i savladavanjem osnovnih tehnika mikasanja. Upoznavanje sa DJ opremom.

Pridružite nam na DJ radionici na kojoj možete naučiti osnovne tehnike mixanja i savladavanja DJ vještina. Uvodimo vas u svijet elektronske glazbe, upoznajemo sa njenim samim začecima. Polaznici će tokom tečaja bit upoznati sa tehničkom opremom i pripremom DJ pulta za potrebe programa elektroničke glazbe. Teorijski pristup DJ-ingu (osnove ritma i brojanje istog; usklađivanje tempa pjesama; prepoznavanje strukture istih, razlikovanje različitih glazbenih žanrova.) Mala povijest nastanka disko glazbe, začetnici, kultni klubovi, legendarne pjesme i producenti.

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava na e-mail: info@antonovamusic.com s naznakom naziva programa i motivacijskom rečenicom – zašto sam zainteresiran za ovu radionicu.

Mjesto održavanja: RiHub, Ivana Grohovca 1/a

Vrijeme: od 14:00 h do 17:30 h

Dob: od 10 do 14 godina

Voditelji: Ana Antonova i Mile Hund

Broj polaznika: 12

Vrsta programa: Glazbena radionica

Priča o Benčiću

17.7.2020.

Radionica Priča o Benčiću namijenjena je djeci od 9 do 12 godina. Radi se o interaktivnoj radionici koja za cilj ima kroz igru predstaviti dinamičnu povijest lokaliteta bivše tvornice Rikard Benčić koja će u 2020. godini postati novo kulturno središte grada.

Radionica se održava u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti Rijeka pod vodstvom Ivane Lučić (MMSU) i Natali Bosić (Vijeće mladih Benčić).

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava na: http://shorturl.at/dEMV9

Mjesto održavanja: Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka

Vrijeme: 9:00 h – 10:30 h

Dob: od 9 do 12 godina

Organizator: MMSU, VMB

Voditeljice: Ivana Lučić, Natali Bosić

Broj polaznika: 10

Vrsta programa: radionica

Edukativno – umjetnički projekt Teatromanija, premijera na festivalu Tobogan

17. i 18.7.2020.

Zabavna strana povijesti lutkarstva kroz izvedbu i radionicu!

“Da bismo nešto voljeli, moramo to i poznavati” osnovni je moto edukativno – umjetničkog projekta Teatromanija koji za cilj ima približiti djeci starijeg osnovnoškolskog uzrasta lutkarsko – kazališnu umjetnost kako bi ju i oni mogli doživjeti kao fenomen koji i njima može biti inspirativan i privlačan. Program se sastoji od izvedbenog i radioničkog dijela; interaktivni izvedbeni moment sadržajno obrađuje kratku povijest kazališta i lutkarstva, a nakon toga slijedi radionički dio u kojem djeca sudjeluju zajedno s glumicama, te kroz igru riječima, asocijacija, pantomime, ponavljaju izdvojene pojmove koje su vidjeli i čuli u izvedbenom dijelu pa kroz vlastitu igru uče o kazalištu.

Projekt su osmislile Petra Šarac, diplomirana glumica-lutkarica te dramska edukatorica i Vedrana Balen Spinčić, profesorica hrvatskog jezika, kazališna djelatnica i autorica tekstova lutkarskih predstava. U projektu sudjeluju i glumica Petra Kovačić te akademski kipar Mihajlo Uzelac.

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava na e-mail: andrea.sikljan@gkl-rijeka.hr s naznakom naziva programa.

Mjesto održavanja: Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Vrijeme: od 10:00 h do 11:30 h

Dob: od 11 godina

Organizator: Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Voditeljice: Petra Šarac i Petra Kovačić

Broj polaznika: 12

Vrsta programa: izvedbeno – radionički program

Escape Room – Balthazar u Europskoj prijestolnici kulture 2020

17.7.2020.

U pustolovini koja je pred vama spojili smo našu prijestolnicu kulture i profesora Balthazara koji rado pomaže drugima. Sada je na vama red da pomoću raznih tragova u timu spasite profesora upravo na način kako i profesor pomaže svojim sugrađanima u nevolji… maštovito i originalno.

Osim što je Rijeka poslužila kao inspiracija scenografu kultnog crtanog filma Profesor Balthazar pri stvaranju Balthazargrada, Rijeka je ujedno i prvi hrvatski grad koji nosi titulu Europske prijestolnice kulture. Time je Rijeka uvrštena na popis šezdesetak europskih gradova koji su ovu titulu nosili do sada. U ovoj pustolovini koja je pred vama spojili smo našu prijestolnicu kulture i profesora koji rado pomaže drugima. Hrabri sudionici u ovoj zabavnoj i poučnoj igri morat će slijediti tragove, rješavati zagonetke te svojom dovitljivošću i znanjem spasiti dobrog profesora Balthazara.

Prijave za radionicu: anakurilic@yahoo.com (do 12:00 h, 16.7.2020.)

Mjesto održavanja: RiHub

Vrijeme: od 10:00 h do 11:45 h

Dob: od 9 do 11 godina

Autorice i voditeljice projekta: Emina Dobrani Damjanović, mag.prim.educ., OŠ “Jelenje – Dražice”, Dražice i Ana Kurilić, mag.prim.educ., OŠ Brajda, Rijeka

Maksimalni broj polaznika: 16

Sulina narukvica prijateljstva, rukotvorna kreativna radionica

17.7.2020.

Uz prekrasnu slikovničku priču “Suli u avanturi prijateljstvo” za mame, tate i prijatelje ćemo samostalno izraditi narukvice od konca. Zanat koji dobro dođe.

Ovo je pustolovina s afričkog juga

gdje mala žirafa traži svog druga.

Ovo je i legenda o mudrom slonu

koji životinje savane uči bontonu.

Poslušaj priču o šašavoj Suli

koja pruge želi i banane guli,

A sve zato što ne zna tko je

i ne može naći krdo svoje.

Maja Šimleša svoje je nadareno i štosno pero hrabro ukrstila s briljantnim kistom višestruko nagrađivanog akademskog slikara Svena Nemeta kako bi nam ispričali ovu živopisnu, divnu, vrckavu, smiješnu, iznimno toplu i poučnu priču o prijateljstvu, sreći i kvalitetama koje posjedujemo, ali koje katkad trebaju iskreni prijateljski poguranac da bismo ih postali svjesni. Ova sjajna priča o dugovratoj junakinji, velika srca, ugalopirat će i u vaše srce i ondje zasigurno – zauvijek ostati!

Prijava: prijave.programi@gkri.hr, s naznakom naziva programa na koji se vrši prijava.

Mjesto održavanja: Kreativni laboratorij pored Dječjeg odjela Stribor, Trg 128. brigade Hrvatske vojske 6

Vrijeme: od 10:00 h do 11:30 h

Dob: od 7 do 10 godina

Organizator: Gradska knjižnica Rijeka

Voditeljica: Jelena Sireta

Broj polaznika: 10

Vrsta programa: radionica

Šarene utrke – Crash Team Racing (turnirsko) poslijepodne

17.7.2020.

Crash Team Racing je prava stvar za zabavnu ljetnu jurnjavu i turnir, a pobjednike utrka čekaju i nagrade – setovi za talentirane elektroničare, robotičare i ostale “geek” majstore.

Crash Team Racing jedna je od najpopularnijih igara za PlayStation. Staze su zabavne, brze, likovi otkačeni, stalna bitka s konkurencijom šašava, a sve to čini prave sastojke za pravi turnir za osnovnoškolce.

A recimo i da ćemo igrati na velikom platnu i uz pravi bučni razglas dok pobjednike čekaju i nagrade – setovi za talentirane elektroničare, robotičare i ostale “geek” majstore.

Igranje je uvijek najbolje uživo uz navijanje, grickalice, smijeh i zezanje. Knjižnica časti. 🙂

Prijava: prijave.programi@gkri.hr, s naznakom naziva programa na koji se vrši prijava.

Mjesto održavanja: Ogranak Trsat, Trg Viktora Bubnja 1

Vrijeme: od 14:00 h

Dob: od 7 do 14 godina

Organizator: Gradska knjižnica Rijeka

Voditelj: David Čarapina

Broj sudionika: 20

Vrsta programa: natjecanje

Otisni “Pozdrav iz Benčića”

17.7.2020.

Zamisli što sve može nastati na gradilištu Benčića da parkovi i zelenilo prevladaju, otisni svoj motiv na razglednici i pošalji “Pozdrav iz Benčića”.

Inspiraciju sakupljamo kroz šetnju oko kompleksa Benčić, slušajući o povijesti i budućnosti ovog lokaliteta i susjedstva. Trenutna gradilišta u Benčiću i njegovom susjedstvu možda nam ograničavaju kretanje tim područjem, ali ćemo s raznih sigurnih i udaljenih točaka promatrati migracije zemljanih i kamenih oblika, hrpice i grupice, potok i kanale.

Nakon šetnje ćemo kroz likovnu radionicu stvarati nove priče o Benčiću. Tko se sve skriva na gradilištu, gdje bi sve mogla biti ljuljačka, gdje je potok i kuda ćemo voziti bicikl pitanja su na koja ćemo odgovoriti izradom razglednica “Pozdrav iz Benčića” koristeći tehniku karton tiska.

Radionica se održava u sklopu europskog projekta Risk Change (2016-2020) koji je sufinanciran sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Rijeke.

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava putem online obrasca.

Mjesto održavanja: Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka

Vrijeme: od 17:30 h do 19:30 h

Dob: od 7 do 11 godina

Organizator: Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka

Voditeljice: Tanja Blašković i Ivana Lučić

Broj polaznika: 10

Vrsta programa: Šetnja i likovna radionica

Zeleni spust I – Obiteljska šetnja riječkim mlinovima

17.7.2020.

Obiteljsko druženje za male i velike koje će vam otkriti što skriva zelenilo kanjona Rječine u samome centru našega grada.

Obiteljskim druženjem iz serije Zelenog spusta niz Tobogan djeca i roditelji prošetat će do riječkih mlinova koji se danas, iako zapušteni, prisjećaju nekih starih zaboravljenih vremena. Vratit ćemo se u doba kada su mlinovi značili život za naš grad, osvježiti se u zelenilu kanjona Rječine te se upoznati s današnjim stanovnicima mlinova. Šetnja do mlinova će započeti na parkiralištu iznad Banskih vrata, a voditi će je Kristina Pandža.

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava na: shorturl.at/aijtT

Mjesto održavanja: od parkirališta iznad Banskih vrata do mlinova

Vrijeme: 18:00 h – 20:00 h

Dob: svi

Organizator: Vijeće mladih Benčić

Voditeljica: Kristina Pandža

Broj polaznika: 15 djece + roditelji

Vrsta programa: šetnja

Filmski kviz na Čajnom 1

17.7.2020. u 20:00 h (u slučaju kiše ili lošeg vremena kviz će se održati u dvorani Art-kina Croatia u subotu 18.7.2020. s početkom u 18:30 h)

Jeste li prvi u redu za najnoviji Disneyjev film? I znate li otpjevati špicu Profesora Baltazara? Ako je odgovor potvrdan dođite odmjeriti snage s drugim mladim filmofilima na Filmskom kvizu Art-kina!

Kvizovi su u zadnjih nekoliko godina doživjeli ponovni procvat i popularnost. Od pub kvizova do online kvizova, ova zabavna aktivnost okuplja i razonodi znalce iz raznih područja. Ovaj put je došao red i na nešto mlađe kvizaše koji će imati prilike odmjeriti snage u samom centru Rijeke, na jednom od najdražesnijih gradskih trgova. Zato pozivamo sve one koji vole i poznaju film da se prijave na prvi filmski kviz za nove generacije i iskušaju se, u društvu svojih vršnjaka, u poznavanju sedme umjetnosti! Prvi od dva kviza posvećen je onim nešto mlađim filmofilima pa ako imate deset i manje godina dobrodošli ste! Nakon kviza slijedi filmska poslastica s potpisom Animafesta Zagreb.

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava na e-mail: edukacija@art-kino.hr s naznakom naziva programa i uzrastom djeteta. Sudionici će biti raspoređeni u ekipe po 2 do 4 natjecatelja.

Mjesto održavanja: Trg Matije Vlačića Flaciusa (Čajni trg)

Vrijeme: od 20:00 h do 21:00 h

Dob: od 6 do 10 godina

Organizator: Art-kino, Rijeka

Voditelj: Domagoj Starčević

Broj: do 20 sudionika

Vrsta programa: kviz

Hartera – tiskovna ekspedicija

18.7.2020.

Obiteljska ekspedicija i radionica na kojoj se prolazi kroz vrijeme, otkrivaju prostori nekadašnje tvornice papira Hartera te pronalaze predmeti koji dobivaju novu namjenu kroz otiskivanje i crtanje na torbe i majice.

Jednom davno jedna tvornica u kanjonu Rječine proizvodila je papir. Znaš li što je danas od svega toga ostalo? Pozivamo te na ekspediciju u centru grada. Otkrij zaboravljene djeliće Hartere. Komade strojeva, prirode, povijesti i “svačega nečega”. Otisni ih na torbu ili majicu. Dodaj koju šaru ili liniju da postanu nešto potpuno novo. Željezna matica postaje prozor svemirskog broda. Komad starog papira teglica za rožice. List smokve propeler neke super vjetrenjače. Tko zna što ti sve ostaci Harterine prošlosti mogu reći. Mjesni odbor Hartera zove te da dođeš i otisneš budućnost Hartere!

U Harterinu ekspediciju i otiskivanje uputit ćemo se sa mladim riječkim dizajnerom i članom Mjesnog odbora Hartera Marinom Nižićem.

Mjesni odbor Hartera zajednica je u nastajanju koja kroz projekt ‘Kvartera’ građane/ke okuplja oko vizije razvoja prostora tvornice papira Hartera i područja Vodovodne i Ružićeve ulice u buduće društveno-kulturno središte ovog dijela Rijeke.

Ekspedicija i radionica obiteljskog su karaktera te u njima djeca sudjeluju zajedno roditeljima ili starijim/om članom/icom obitelji.

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava putem online obrasca.

Mjesto održavanja: Hartera

Vrijeme: od 10:00 h do 12:00 h

Dob: od 8 do 12 godina

Organizator: Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka

Voditelj: Marin Nižić

Broj polaznika: 20 (10 + roditelji)

Vrsta programa: Ekspedicija i likovna radionica

Od riječi do izvedbe

18.7.2020. do 23.7.2020.

Na radionici “Od riječi do izvedbe” saznajte kako od početne ideje nastaje predstava. Kroz igru i zabavne vježbe otkrit ćete čaroliju kazališnog stvaranja.

U prvom će se dijelu radionica baviti istraživanjem scenskog prostora i scenskog vremena, odnosno jedinstvom vremena, prostora i radnji. Nadalje, kroz kreativne vježbe ali i vježbe glumačkih vještina, polaznici će savladavati tehniku scenskog pokreta, govora i glume.

U drugom dijelu radionice inspirirat ćemo se jednom riječju, rečenicom, ili stihom te kroz istraživalački proces baviti scenskim uprizorenjem materijala. Svi polaznici dio su kreativnog procesa i svojim istraživanjima i radom pridonose stvaranju kazališne slike. Radimo kao sukreatori onoga što ćemo u završnici i predstaviti publici.

Polaznici su zamoljeni donijeti svoju najdražu lirsku pjesmu, ili kratku priču, kako bi to mogao postati materijal za daljna istraživanja i igru. Također, ukoliko neki od polaznika svira glazbeni instrument, može ga po želji ponijeti sa sobom.

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava na e-mail: zoranjosic@yahoo.com

Mjesto održavanja: RiHub, Ivana Grohovca 1a

Vrijeme održavanja:

Dob: od 10 do 14 godina

18.7.2020. od 10:00 h – 13:15 h

20.7.2020 – 23.7.2020. od 17:00 h do 20:15 h

Završna izvedba održat će se 23.7. u 19:00 h u RiHubu.

Voditelj radionice: akademski glumac i dramski pedagog Zoran Josić

Broj polaznika: 10

Street art šetnja

18.7.2020.

Obucite udobne tenisice i sandale, donesite sa sobom radoznalost i radost gledanja, jer boje i poruke pršte sa zidova, stupova i asfalta street arta. Krenite s nama uzvodno uz Rječinu na street art avanturu.

Street art je umjetnost koju možete sresti na nekom uličnom zidu iz kvarta, u pothodniku, ispod volte, nasred ceste, uličnog stupa ili željezničkog vagona.

Ona je podložna promjenama, kiši i suncu, prebojavanju i precrtavanju, a ponekad jednostavno izblijedi… no dostupna je svima. U ovogodišnju street art avanturu krenut ćemo uzvodno Rječinom i prošetati Vodovodnom i Ružićevom ulicom. Upravo će se ondje tih dana odvijati program “Rijeka murala” tako da ćemo, osim postojećeg, imati priliku vidjeti i street art u nastajanju.

U šetnji djeca sudjeluju zajedno roditeljima ili starijim/om članom/icom obitelji.

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava putem online obrasca.

Mjesto održavanja: Vodovodna i Ružićeva ulica

Vrijeme: od 19:00 h do 20:30 h

Dob: od 7 godina

Organizator: Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka

Voditeljica: Ivana Lučić

Broj polaznika: 20 (10 + roditelji)

Vrsta programa: Šetnja

Benilogija

19.7.2020.

Šetnja i obiteljska radionica kratke stop animacije starih i novih stanovnika, vizura, motiva i legendi s područja Benčića.

Inspiraciju sakupljamo kroz šetnju oko kompleksa Benčić, slušajući o povijesti i budućnosti ovog lokaliteta i susjedstva. Trenutna gradilišta u Benčiću i njegovom susjedstvu možda nam ograničavaju kretanje tim područjem, ali ćemo s raznih sigurnih i udaljenih točaka promatrati migracije zemljanih i kamenih oblika, hrpice i grupice, potok i kanale.

Sve će to biti polazište za obiteljsku radionicu na kojoj će se učiti kako napraviti kratku stop animaciju kolažirajući fotografije prostora gradilišta i njegove nove stvarne ili imaginarne stanovnike kroz crteže polaznika.

Šetnja i radionica obiteljskog su karaktera te u njima djeca sudjeluju zajedno roditeljima ili starijim/om članom/icom obitelji.

Radionica se održava u sklopu europskog projekta Risk Change (2016-2020) koji je sufinanciran sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Rijeke.

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava putem online obrasca.

Mjesto održavanja: Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka

Vrijeme: od 9:30 h do 11:30 h

Dob: od 7 do 11 godina

Organizator: Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka

Voditeljice: Tanja Blašković i Ivana Lučić

Broj polaznika: 20 (10 + roditelji)

Vrsta programa: Likovna radionica

Glazbeno – scenska radionica Svemirci

19.7.2020.

Kreirajte vlastiti lik Svemirca, osmislite njegov govor od predmeta iz svakodnevnog života i stvorite svoju jedinstvenu svemirsku priču u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka!

U ovoj radionici djeca kreiraju svoj vlastiti lik svemirca (ime, pokret, karakter), ali postoji jedna vrlo važna stvar – JEZIK! Kako Svemirci razgovaraju? Kako zvuči njihov jezik? Zadatak djece je kreirati govor Svemirca ponuđenim materijalima i predmetima iz svakodnevnog života (fleksibilne tube, žlice, vilica, svirajuće čaše s vodom, papir i drugi materijali). Improviziraju i istražuju. Zatim Svemirci zajedno s voditeljem stvaraju petominutnu plesnu dramu ili etidu u kojoj na svemirsku glazbenu podlogu stvaraju svoju jedinstvenu svemirsku priču koji se iz običnog svemirskog govora pretvara u snažan galaktički koncert koji pretvara njihov planet u sigurno mjesto za život!

Voditeljica radionice je Mihaela Sirotnjak Železnik, osnivačica i umjetnička voditeljica Teatra Oz, autorica, redateljica, glumica i skladateljica scenske glazbe.

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava na e-mail: andrea.sikljan@gkl-rijeka.hr s naznakom naziva programa i odabranog termina.

Mjesto održavanja: Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Vrijeme: jutarnji termin – od 10:00 do 11:40, večernji termin – od 18:00 h do 19:40 h

Dob: od 7 do 11 godina

Organizator: Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Voditeljica/voditelj: Mihaela Sirotnjak Železnik, Teatar Oz

Broj polaznika: 10

Vrsta programa: glazbeno – scenska radionica

Tobogan street art

20.7.2020. do 23.7.2020.

Četverodnevna radionica izrade murala posvećenog festivalu Tobogan održati će se u Križanićevoj ulici pod vodstvom Vijeća mladih Benčić i riječkih umjetnica Tanje Blašković i Ines Milčić (Pekmezmed).

Sudionici radionice kroz praktičan će rad imati priliku naučiti više o uličnoj umjetnosti te postupcima izrade murala, od skice do prenošenja u javni prostor.

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava na: shorturl.at/juwyO

Mjesto održavanja: Studio Kamov, Križanićeva ulica

Vrijeme: od 9:00 h do 13:00 h

Dob: od 10 do 14 godina

Organizator: Vijeće mladih Benčić

Voditeljice: Ines Milčić, Tanja Blašković, Natali Bosić

Broj polaznika: 8

Vrsta programa: radionica

Tvornica zvuka

20.7.2020. do 21.7.2020.

Postanite dio dvodnevnog improvizatorskog ansabla kroz istraživanje i igru sa zvukovima, efekatima i glasom. U Tvornici zvuka stvarat će se i slušati glazba koja ide mnogo dalje od one koju svakodnevno čujemo na radiju, televiziju ili raznim online kanalima.

Tvornica zvuka je dvodnevni radionički program za glazbenike budućnosti (10 – 12 godina ) pod vodstvom glazbenika, skladatelja i pedagoga Nenada Sinkauza. Na ovoj radionici elektroničke i improvizirane glazbe djeca se upoznaju s mikrofonima, efektima, sintetitizatorima te uz upotrebu vlastitog glasa (i tijela) i audio opreme uče osnove improvizacije. U Tvornici zvuka glazba se proizvodi upotrebom različitih predmeta, efekata, live samplingom, moduliranjem glasa, ali prije svega igrom, kroz koju juniorski improvizatorski ansambl dolazi do svojevrsne instant kompozicije.

Nenad Sinkauz je magistrirao etnomuzikologiju u Padovi. Po zanimanju je skladatelj i izvođač u glazbenim, plesnim, kazališnim i multimedijskim projektima. 2002. godine osniva sastav East Rodeo u sklopu kojega surađuje s nizom međunarodnih jazz i rock glazbenika, spajajući avant-rock, živu elektroniku, noise, eksperimentalnu i improviziranu glazbu.

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava putem online obrasca.

Mjesto održavanja: RiHub

Vrijeme: od 10:00 h do 14:00 h

Dob: od 10 do 12 godina

Organizator: Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka

Voditelji: Nenad Sinkauz, Alen Sinkauz

Broj polaznika: 10

Vrsta programa: Radionica improvizirane elektroakustične glazbe

Zeleni spust II – Minijaturni zeleni svijet

20.7.2020.

Na drugoj radionici iz serije Zelenog spusta niz Tobogan djeca će imati priliku kreirati vlastite minijaturne zelene svjetove sa pravim pravcatim biljkama te drugim stanovnicima i ukrasnim elementima po vlastitom izboru.

Osim prilike da se kreativno izraze, polaznici će naučiti više o njezi i održavanju svoj minijaturni zelenih svjetova o kojima će nastaviti brinuti kod kuće. Radionica će se održati na otvorenom, u prekrasnom okruženju botaničkog vrta Prirodoslovnog muzeja Rijeka pod vodstvom Natali Bosić iz Vijeća mladih Benčić.

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava na: shorturl.at/epCS0

Mjesto održavanja: dvorište Prirodoslovnog muzeja Rijeka

Vrijeme: od 18:00 h do 20:00 h

Dob: od 8 do 14 godina

Organizator: Vijeće mladih Benčić

Voditeljica: Natali Bosić

Broj polaznika: 10

Vrsta programa: radionica

Lego Boost

20.7.2020. do 22.7.2020.

Lego kockice omiljena su igračka djeci, a vole ih i roditelji jer potiču kreativnost te uče djecu čitati nacrte. Na ovoj radionici djeca će s kockicama moći izgraditi nešto zbilja posebno – prave pravcate robote!

Voliš legiće, a voliš i robotiku?! Super! Onda je Lego Boost radionica baš za tebe. Na radionici ćeš imati priliku sastaviti svog robotskog prijatelja, kodirati njegovo ponašanje te ga kontrolirati preko pametnog uređaja pomoću besplatne aplikacije koja uključuje i digitalne LEGO upute za slaganje svih pet modela te opise fora aktivnosti i ideje koje potiču maštu.

Radionicu će voditi Patrik Fabijanić, vanjski suradnik Doma mladih, inače učitelj informatike.

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava na e-mail: info@dom-mladih.hr .

Mjesto održavanja: Dom mladih Rijeka

Vrijeme: 10:00

Dob: od 7 do 12 godina

Organizator: Dom mladih Rijeka

Voditelj: Patrik Fabijanić

Broj polaznika: 10

Vrsta programa: STEM

Strip u doba pandemije: kako će nas strip spasiti od superdosadnog virusa

20.7.2020. do 23.7.2020.

Čitanje stripova je jedan od najljepših oblika provođenja ljetnih praznika, a znati i tajne zanata o tome kako nastaju još su i bolje.

Ona je zavladala našim životima. Ona je strašna. Ona je zarazna. Ona je…korona!

Postoji li superjunak/inja koji/koja nas može izbaviti njenih ralja? Ludi/a znanstvenik/znanstvenica čije će cjepivo omogućiti da budemo bliži jedni drugima, izbaciti maske iz naših života i svijetu otkriti naše osmijehe? Talentirani/a stripaš/ica zbog čijeg će umijeća korona krepati od smijeha ili zavisti? Postani (ne)maskirani osvetnik i stripom izrazi svoja iskustva iz doba korone, svoje strahove, ljutnje, tuge ili radosti izazvane epidemiološkim mjerama, svoja viđenja ovog virusa ili ponašanja odraslih… Promisli o edukativnim mogućnostima stripa i načinima na koji on može pomoći ljudima da se bore protiv tog strašnog, sveprisutnog i sve dosadnijeg virusa.

Cilj je radionice osvijestiti u polaznika izbore pred kojima se nalaze u procesu od ideje do realizacije vlastitog stripa i kvalitete koju pojedini izbori donose jasnoći i uvjerljivosti pripovijedanja, održavanju čitateljeve pozornosti i dočaravanju ugođaja i svijeta njihovog stripa. Polaznici će svakodnevno iznova izrađivati vlastiti strip te će vođenim razgovorom analizirati stripove i promišljati (alternativne) izbore: trenutka koji će oprizoriti), kadra (s obzirom na prijelaze između kadrova, plan i rakurs, kao i na veličinu, oblik, središte i ravnotežu kadra), tijeka (vođenja čitateljevih očiju, razmještaja kadrova na stranici i elemenata unutar kadra), crteža i riječi (njihova međusobnog odnosa). Usput će upoznavati različite žanrove stripa, jedni druge i sami sebe…

Prijava: prijave.programi@gkri.hr, s naznakom naziva programa na koji se vrši prijava.

Mjesto održavanja: Ogranak Zamet, Trg riječkih olimpijaca 1

Vrijeme: od 19:00 h do 20:30 h

Dob: od 7 do 14 godina

Organizator: Gradska knjižnica Rijeka

Voditelj: Krešimir Špralja

Broj sudionika: 10

Vrsta programa: radionica

Filmski kviz na Čajnom 2

20.7.2020. (u slučaju kiše ili lošeg vremena kviz će se održati u dvorani Art-kina Croatia u utorak 21.7. s početkom u 18:30 h)

Volite gledati filmove i znate nabrojati sve superjunake koji su se pojavili u Avengersima? A sjećate se i stihova iz Himne zadrugara? U tom slučaju došlo je vrijeme da pokažete svoje filmsko znanje na filmskom kvizu Art-kina!

Kako bi svima dali podjednaku šansu osmislili smo kviz i za nešto starije filmske znalce, one koji su odrasli uz filmske zgode detektiva Koka i Harryja Pottera, a znaju i razliku između Stevena Spielberga i Charlieja Chaplina! Ako ste se prepoznali u prethodnom opisu, a imate između jedanaest i četrnaest godina dobrodošli ste na kviz na Čajnom. Nakon kviza natjecatelji i svi ostali mogu uživati u filmu pod, nadamo se, zvjezdanim riječkim nebom.

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava na e-mail: edukacija@art-kino.hr s naznakom naziva programa i uzrastom djeteta. Sudionici će biti raspoređeni u ekipe po 2 do 4 natjecatelja.

Mjesto održavanja: Trg Matije Vlačića Flaciusa (Čajni trg)

Vrijeme: od 20:00 h do 21:00 h

Dob: od 11 do 14 godina

Organizator: Art-kino, Rijeka

Voditelj/voditeljica: Domagoj Starčević

Broj: do 20 sudionika

Vrsta programa: kviz

MMSU Lab

21.7.2020. do 23.7.2020.

Ako si jedan/na od onih koji/e u nekoj ambalaži ili kartonskim tuljcima vide kreativni potencijal onda nam se pridruži u trodnevnom laboratoriju kreacija koje nastaju od takvih materijala.

Muzej u velikim ormarima i ladičarima skrivenih hodnika čuva uredno složene hrpice tuljaka, platna, svih vrsta i oblika ambalaže, kartona i papira… vrijedno su to uvijek iznova čuvale muzejske pedagoginje od zastrašujućih im izjava “ma to je za u smeće”. Da njihov “sakupljački đir“ nije bio uzalud otkrivamo u trodnevnom laboratoriju novih namjena i reciklaže, radimo i redizajniramo kreacije koje će krasiti naše buduće Toboganske i radioničke akcije.

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava putem online obrasca.

Mjesto održavanja: Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka

Vrijeme: od 10:00 h do 13:00 h

Dob: od 7 do 10 godina

Organizator: Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka

Voditeljica: Ivana Lučić

Broj polaznika: 10

Vrsta programa: Likovna radionica

Radionica tradicionalnih i “uradi sam” instrumenata

21.7.2020. do 23.7.2020.

“Uradi sam” instrumenti zasebna su kategorija instrumenata koji potiču kreativnost kod izrade i maštovitost pri pokušaju kopiranja zvuka “pravih” instrumenata. Kako napraviti činele od starih cd-a? Kako sastaviti maracas od dvije žlice? Kako složiti set bubnjeva od iskorištenih limenki? Kako napraviti panovu frulu od slamki? Kako složiti rog od lijevka? Kako napraviti kastanjete od čepova za bocu?

Odgovori na ta i na još mnoštvo pitanja vezanih uz izradu instrumenata od neuobičajenih materijala čekaju vas na ovoj radionici. Naučiti ćemo kako koristiti zvuk kao materijal, kako slušati, kako i zašto improvizirati, kako stvarati zajednički zvuk, a zadnjeg dana radionice ćemo izvesti i kratki glazbeni performans koristeći instrumente koje smo sastavili.

Kroz trodnevnu radionicu upoznat ćemo mnoga tradicionalna glazbala iz raznih dijelova svijeta i naučiti kako napraviti svoje unikatne instrumente koristeći neuobičajene materijale. Arapska lutnja, kineska pipa, bolivijski charango, havajski ukulele, turski saz, mediteranska mandolina, afrička kora, samo su neki od instrumenata čije ćemo karakteristike, zvukove i načine sviranja proučiti, a na nekima ćemo i zajedno zasvirati.

Ukoliko netko svira ili ima “pravi” instrument, može ga donijeti pa ćemo ga uklopiti u zvuk “uradi sam” instrumenata.

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava na e-mail: zoranmajstorovic1@gmail.com s naznakom naziva programa.

Radionica će završiti koncertom polaznika u četvrtak, 23.7.2020. u 19:30 sati u Parku Vladimira Nazora.. Koncert je besplatan i otvoren za sve posjetitelje.

Mjesto održavanja: RiHub, Ivana Grohovca 1a

Vrijeme: 11:00 h do 14:00 h

Dob: od 7 do 14 godina

Voditelj: Zoran Majstorović

Broj sudionika: 10

Vrsta programa: radionica

Zeleni spust III – Više od herbarija

21.7.2020.

Na posljednjoj radionici iz serije Zelenog spusta niz Tobogan djeca će se imati prilike upoznati se s tradicionalnim i modernim tehnikama prešanja cvijeća i lišća te mogućnostima njihovo oblikovanja i slaganja u mala umjetnička djela.

Sudionici radionice će sudjelovati u sakupljanju lišća i cvijeća, isprobati različite tehnike i postupke prešenja i oblikovanja motiva, a svoja mala umjetnička djela nastala na radionici će ponijeti kući. Radionica će se održati na otvorenom, u prekrasnom okruženju botaničkog vrta Prirodoslovnog muzeja Rijeka pod vodstvom Natali Bosić iz Vijeća mladih Benčić.

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava na: shorturl.at/wyCFP

Mjesto održavanja: dvorište Prirodoslovnog muzeja Rijeka

Vrijeme: od 18:00 h do 20:00 h

Dob: od 8 do 14 godina

Organizator: Vijeće mladih Benčić

Voditeljica: Natali Bosić

Broj polaznika: 10

Vrsta programa: radionica

Čudovišni držači olovaka i bojica od otpada, kreativna radionica reciklaže

21.7.2020.

Kod nas nema bacanja, a od raznog otpada izrađivat ćemo držače pribora za pisanje i crtanje koji imaju različite kreativne čudovišne oblike.

Od korištenih praznih i opranih limenki zapremine cca 400 grama i tekstilnog materijala namijenjenog otpadu, primjerice jeansa i sl., izrađuju se držači pribora za pisanje i crtanje (olovke, flomasteri, tehničke i kemijske olovke i sl.)

Postupak izrade odvija se tako da se limena konzerva oblijepi s vanjske strane tekstilom uz upotrebu silikonskog ljepila. Na tekstil se potom lijepe ostali materijali koji služe ukrašavanju našeg uratka, primjerice oči od stiropora, obrve od čupavih materijala, usta i zubići od tekstila, kao i ruke i noge od kartona na kojeg je također zalijepljen tekstil. Ideja je napraviti držač za pisači pribor koji bi imao obličje čudovišta, ali nisu isključene ni ostale teme ukoliko djeca imaju neku određenu ideju za ukrašavanje limenke. Polaznici mogu na radionicu donijeti svoj materijal, a to su limene konzerve, tekstil, karton. Svoje uratke polaznici mogu ponijeti sa sobom.

Prijava: prijave.programi@gkri.hr, s naznakom naziva programa na koji se vrši prijava

Mjesto održavanja: Ogranak Trsat, Trg Viktora Bubnja 1

Vrijeme: od 19:00 h do 20:30 h

Dob: od 7 do 14 godina starosti

Organizator: Gradska knjižnica Rijeka

Voditeljica: Sandra Vučetić, Udruga AKT

Broj sudionika: 10

Vrsta programa: radionica

Radionica izrade optičkih igrački

22.7.2020. i 23.7.2020.

Radionica za sve one koji su fascinirani optičkim iluzijama, a vole crtati, lijepiti i rezati. Na ovoj radionici polaznici će imati priliku naučiti kako zavarati svoje oko i izraditi vlastitu optičku igračku – kaleidoskop, phenakistoscope ili flip book.

Optičke igračke jednostavni su instrumenti koji nas zabavljaju već stoljećima, a neke od tih igračaka smatramo pretečom animacije i filma. Na radionici izrade optičkih igračaka polaznici će izraditi jednostavan kaleidoskop te shvatiti kako kombinacija svjetlosti, reflektirajućih površina i šarenih predmeta može stvoriti fascinantne oblike, uzorke i slike. A za one koji žele proniknuti u svijet animacije i filma tu je i aktivnost izrade phenakistoscope i flip booka pomoću kojih će polaznici pokrenuti crteže koje izrade i tako stvoriti iluziju kretanja.

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava na e-mail: edukacija@art-kino.hr s naznakom naziva programa. S obzirom da se radionica održava u dva različita termina molimo kod prijave naznačiti odabrani termin (22.7. ili 23.7.2020.).

Mjesto održavanja: Art-kino, Krešimirova 2

Vrijeme: od 9:00 h do 11:00 h

Dob: 6 do 14 godina

Organizator: Art-kino

Voditelj: Dino Pilepić

Broj polaznika: 5

Vrsta programa: radionica

Sfingina zagonetka, kreativna igra larpanja

22.7.2020.

Ljetno larpovsko finale mitološko-pripovjedačko-kreativne radionice Sfingina zagonetka u najnovijoj verziji 2020, posvećene su istraživanju misterija mitološkog Japana. U dobrom društvu.

Larp je skraćenica za Live Action Role Play, tj. igranje uloga uživo, interaktivni okvir koji, kombinirajući metode improviziranog teatra i psihodrame, sudionicima nudi iskustvo uživljavanja u prethodno osmišljene likove, sa svim njihovim karakternim prednostima i manama u kontroliranom okruženju, prema prethodno osmišljenoj priči.

Kako na internetu kažu znalci larpa u njemu će vas zaista naganjati hrpa orkova, plemkinje s početka 20. st. tražiti da ih spasite od ludog znanstvenika ili će vam pak nuditi da se priključite sitnim lopovima u vrijeme nakon što je Zemlja pretrpjela apokalipsu. Zvuči li vam kao da igrate kompjutorsku igru ili čitate sadržaj neke knjige, s razlikom da osobno, fizički sudjelujete u razvoju priče onda znajte da je upravo to ideja larpa.

Mi ćemo se baviti istraživanjem i uživljavanjem u misterije mitološkog Japana. Nije loše, zar ne?

Prijava: prijave.programi@gkri.hr, s naznakom naziva programa na koji se vrši prijava

Mjesto održavanja: Dječji odjel Stribor, Trg 128. brigade Hrvatske vojske 6

Vrijeme: od 19:00 h do 20:30 h

Dob: od 11 do 14 godina

Organizator: Gradska knjižnica Rijeka

Voditeljica/voditelj: Sanja Alijević, Tina Babić, Franko Blažina

Broj polaznika: 10

Vrsta programa: kreativna igra