Da ne bi ispalo kako se tijekom pandemija i boravka doma nešto lošije jede pobrinuli su se naš stari dobri Gladuš i njegov novi frend Korona Kid. 🙂

Tako ti to bude u životu. Taman kad je Gladuš pomislio da je boravku u kući došao kraj i da će sad napokon moći vidjeti svoje prijatelje uživo, ljeto mu se nasmijalo u facu i sve prijatelje odvelo kod baka i djedova na more. A i kuhinje se jako poželio jer otkako mama i tata rade od doma, nikako da dođe njegov red za miješanje, mućkanje, sjeckanje i kuhanje. 

Da nema njegove kujice Štrudlice, već bi se se sasvim ukiselio od dosade. Baš je jutros kopala po susjedovom vrtu i u zubima mu donijela nekakav crni smotuljak, dlakav i presladak. 

– Kakvo si to smeće opet donijela, pitao ju je Gladuš, a dlakavi se smotuljak u tom trenutku protresao od pseće sline, obrisao njuškicu i popravio traku na glavi.

– Ma kakvo smeće, ja sam krt. Korona Kid, stojim ti na usluzi GladuŽ.

– GladuŠ! Š kao šampita, šampinjon, šalša, šugo, šnenokle, šaumrolica i štrudlica, drago mi je.

– Čujem, nedostaje ti ekipica, nedostaje ti klopica, ha? upitao je Korona Kid i krenuo prema zidu.

– Čuješ bolje nego što vidiš, rekao je Gladuš i preusmjerio krta prije no što se zalijepio u zid.

– Znam! Okupi prijatelje na video pozivu i skuhajte nešto zajedno. Ti im pokazuješ, a oni te prate. Bit će mljac! – uzbuđen je bio krt.

Gladuš na prvu nije povjerovao da će to biti dobra ideja, ali onda mu je trbuh zakruljio, zazvonio, zabubnjao od gladi i za pola sata, svi su se njegovi prijatelji okupili u kuhinji, mahali su iz maminog laptopa i na trenutak se činilo kao da su zaista tu.

Gladušev je tata baš jutros s tržnice donio domaće rajčice, u hladnjaku je Gladuš iskopao sir, a u smočnici začine koji mirišu na pizzu i odmah je znao da će sa svojim prijateljima pripremati omiljene Žnjopalice.

Recept za Žnjopalice na Gladušev način

– Dvije veće rajčice ili nekoliko cherry rajčica nasjeckaj na kockice i pazi da pritom ne nasjeckaš prste ili nokte.

– Prebaci ih u posudu i stavi prstohvat soli, prstohvat origana i prstohvat bosiljka. Zatim sve zalij jednom velikom žlicom maslinovog ulja i promiješaj.

– Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva, a posudu za pečenje obloži papirom za pečenje i na nju posloži kruh koji si narezao na šnite. Na svaku šnitu stavi jednu žlicu nasjeckanih rajčica i peci ih 10 minuta.

– Oprezno izvadi posudu iz pećnice i na svaku šnitu sada dodaj nekoliko komadića sira (feta sir, mozzarella ili neki sir koji jako voliš).

– Žnjopalice su gotove, pusti ih da se malo ohlade i smaži ih s guštom, sam ili u dobrom društvu.

O projektu

Tekst je nastao kao dio projekta Korona Kid u partnerstvu riječkih udruga Ri Rock (Radio Roža) i Udruge RUKE (Vijeće mladih Benčić) te Gradske knjižnice Rijeka (izdavač Brickzinea). Projekt Korona Kid je podržan sa 4 997 € financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova.