Bogato i za svakoga

Tobogan 2021.: program festivala aktivnih ferija za djecu u Dječjoj kući

Priče

I ove nas godine čeka izdanje festivala “Tobogan”, jedinstvene riječke manifestacije koja pod geslom “aktivne ferije za djecu”, kroz obilje kulturnog i kreativnog sadržaja za djecu donosi u grad posebnu energiju i veselje.

A da je ovogodišnji Tobogan poseban nema spora – osim što se priprema i odvija i dalje u jeku trajajuće pandemije, a koje sve festivale i posebno radionice za djecu stalno drže u neizvjesnosti, ovo je prvi koji se odvija na platformi, prave, toliko čekane i fizičke Dječje kuće u art-kvartu “Benčić”. 

Upravo će Dječja kuća biti središnje mjesto radnje te ju možete posjetiti na kakvoj radionici, predstavi, projekciji ili jednostavno šetnji do posebnog gradskog kulturnog centra.  A njih neće dostajati: čekaju niz Tobogan nose 22 radionice, 6 vođenih šetnji (gradom, Šumom Striborovom i Dječjom kućom), gaming turnir, druženje s jutjuberom, 3 pričaonice, 2 larpa, 1 piknik! Zaštitni znak Tobogana svakako su radionice na kojima se eksperimentira, uči, griješi, stvara ili jednostavno zeza. Tobogan je takav festival da su na njemu ravnopravni i tiskanje na kasnosrednjovjekovnoj tiskarskoj preši i rad s 3D printerom ili programom za animirane filmove. Jer spuštanje niz Tobogan je jedan veliki weeeeeeeeeeeeeeeeeee. 🙂 

Peto izdanje festivala

Festival Tobogan pod geslom “aktivne ferije za djecu” održava se od 2017. godine tijekom kraja lipnja i početkom srpnja te je ovo peto izdanje manifestacije. Nastao je u sklopu razvoja programskog pravca Dječja kuća kao dio aktivnosti programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Organizatori Tobogana za 2021. godinu su gradske ustanove u kulturi Art-kino, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti i Gradska knjižnica Rijeka, programski partneri na razvoju Dječje kuće. Programski fokus festivala su kultura i umjetnost u širem smislu s posebnim fokusom na suvremene i inovativne prakse.

*Prijave na događanja otvorene su od ponedjeljka 14. lipnja. Događanja su poredana kronološki prema danu i vremenu održavanja. Za prijavljivanje potrebno je pratiti detaljno upute i potrebne kontakt podatke. Sudjelovanje na većini programa je besplatno, osim kada je izričito navedena potreba za plaćanjem sudjelovanja na radionici ili kupovina ulaznice. Dodatne potrebne informacije mogu se dobiti javljanjem na mail info@djecjakuca.hr

*******************************************

Četvrtak 24. 6. 

Upoznaj Dječju kuću!

vođena stručna šetnja Dječjom kućom za malene i velike

Vrijeme održavanja: 24. 6. 2021. u 10 i 10:45 (dva termina)

Dob: odrasli + djeca 

Organizator: partneri Dječje kuće 

Mjesto održavanja: Dječja kuća

Broj sudionika po grupi: 25

Nekada ruševina, danas kuća kulture za djecu. Uz stručno vođenje saznajte već postojeće, a možda i neke buduće tajne naše Dječje kuće, doma ovogodišnjeg Tobogana. 

Kada nešto nastane iz ruševine poput Dječje kuće priča je sigurno fascinantna. Bivša sušiona duhana, pa skladište koje se potpuno urušilo i postalo mjesto života golubova, sjajnim arhitektonsko-građevinskim zahvatom postalo je domom kulture za djecu. Kako je tekao proces, koje su tajne arhitekture i što čini prostor Dječje kuće možete saznati na šetnjama uz stručno vodstvo. 

Za sudjelovanje je obvezna prethodna prijava na e-mail info@djecjakuca.hr.

markomihaljevic.com

Oh La La

lutkarska predstava

Vrijeme održavanja: 24. 6. 2021. u 19 sati 

Mjesto održavanja: Dječja kuća (dvorana)

Dob: 3+

Organizator: Gradsko kazalište lutaka Rijeka 

„Oh La La” predstava je iznikla na poeziji, nježnoj, sjajnoj, ponekad ironičnoj, ali dubokoj, radosnoj, osjećajnoj. Predstava je koja nam omogućava da steknemo dojam „što je na umu” maloj i ono malo starijoj djeci.

U svojoj suštini polazi od ideje koja je istovremeno vrlo jednostavna i vrlo složena: sva djeca na svijetu su ista. Unatoč razlikama i kulturama, običajima i jezicima, svima im je zajedničko jedno što ih spaja: igra. Sva se djeca vole igrati bez obzira na svoj identitet i podrijetlo. Bernard Friot i Hervé Tullet, obojica vrlo poznati umjetnici, zastupaju ideju da je igra ključna za razvoj djece, u čemu je mašta presudan element. A kazalište lutaka savršeno je mjesto za igru!

Koncept Hervé Tulleta „Ideal Expo” poslužio je kao polazna točka za inscenaciju stihova Bernard Friota koje je on spjevao baš za našu predstavu. Oh la la! Snaga Tulletovog koncepta ne leži samo u estetici već i u samom kreativnom procesu: pruža obilje raznolikih prijedloga za igru i stvaranje. Bernard Friot u ovom pjesničkom monologu, kojeg je nesumnjivo napisao dječačić koji još uvijek živi u njemu, uvlači i nas u stvarnost našeg društva gdje materijalni uspjeh prečesto i prebrzo ima prednost nad čovječanstvom i osjetljivošću bića. U nekoliko situacija svakodnevnog života, u nekoliko „običnih” trenutaka, vodi nas do dubokog promišljanja o razmišljanju djeteta, a posebno o određenim ljudskim odnosima unutar obitelji i šire.

Za sudjelovanje je potrebna prethodna nabavka ulaznica koje se mogu rezervirati na blagajna.gklri@gmail.com , kupiti putem portala mojekarte.hr

Cijena ulaznice 25,00 kn

Priča na gradilištu

interaktivna pričaonica

Vrijeme održavanja: 24. 6. 2021. u 20 sati 

Dob: predškolci i mlađi školarci

Organizator: Gradska knjižnica Rijeka

Izvođač: Dijana Zorić/Laboratorij zabave

Mjesto održavanja: Dječja kuća (dvorište)

Okolo gradilište, a na njemu dobra priča! Samo kod nas. 

Dijana Zorić je diplomirana povjesničarka umjetnosti i profesorica talijanskog jezika i književnosti te stručnjakinja za storytelling i business storytelling. U području storytellinga i business storytellinga educirala se na prestižnim svjetskim učilištima kao što su International School of Storytelling na Emerson College, Scottish International Storytelling Festival u Edinburghu, Erasmusov projekt Set Your Story Free u Mađarskoj i Storytelling Centre u Amsterdamu. Dakle, prava profesionalna pripovjedačica! “Posao je priče putovati od osobe do osobe” poručila nam je u jednom razgovoru za Brickzine pa plivamo s njom na tom valu. A kaže i da će na licu mjesta vidjeti koju će priču izvući iz šešira…

Ulaz na događanje je slobodan bez prethodne prijave. 

Petak 25. 6. 

Podvodne priče / Slika od oblutaka

kreativna rukotvorna radionica

Vrijeme održavanja: 25. 6. u 9 sati

Dob: 7 – 12 godina 

Broj polaznika: 8

Organizator: Gradska knjižnica Rijeka

Mjesto održavanja: Dječja kuća (dvorište)  

Razgibavanje mašte uz morsku priču koju potom pretvaramo u sliku na malom platnu. Bojimo platno, a zatim oblutke bojama pretvaramo u ribe ili druga morska bića. 

Uz malo platna i oblutaka nastaju slike od kojih zastaje dah. Izradit ćemo i kaktuse od oblutaka i složiti u teglice za cvijeće. Dječji radovi bit će izloženi u Dječjem odjelu Stribor i krasiti naš prostor.

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava na mail prijave.programi@gkri.hr s naznakom naziva programa i termina. 

Izradi  plakat svojeg omiljenog filma 

kreativna radionica dizajniranja

Vrijeme održavanja: 25. 6. 2021. od 10 do 12 sati

Dob: 7-12 godina

Organizator: Art-kino 

Mjesto održavanja: Dječja kuća (kontejner) 

Voditeljica/voditelj: Art-kino

Broj polaznika: 8

Zabavna radionica naučit će vas kako brzo i jednostavno izraditi vlastiti filmski plakat. Za sve one koji vole film i dizajn.

Filmski plakat služi da gledatelje informira ukratko o filmu i zainteresira za njegovo gledanje. Ponekad su ti plakati prava remek-djela, a ponekad i nisu najuspješniji u prenošenju željenih poruka. Polaznici ove radionice saznat će najprije što sve filmski plakat mora sadržavati, a potom i dobiti zadatak izraditi plakat svojeg omiljenog filma. 

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava na e-mail: edukacija@art-kino.hr s naznakom naziva programa.

Upoznaj Dječju kuću!

vođena stručna šetnja Dječjom kućom za malene i velike

Vrijeme održavanja: 25. 6. 2021. u 10 i 10:45 (dva termina)

Dob: odrasli + djeca 

Organizator: partneri Dječje kuće 

Mjesto održavanja: Dječja kuća

Broj sudionika po grupi: 25

Nekada ruševina, danas kuća kulture za djecu. Uz stručno vođenje saznajte već postojeće, a možda i neke buduće tajne naše Dječje kuće, doma ovogodišnjeg Tobogana. 

Kada nešto nastane iz ruševine poput Dječje kuće priča je sigurno fascinantna. Bivša sušiona duhana, pa skladište, koje se potpuno urušilo i postalo mjesto života golubova, sjajnim arhitektonsko-građevinskim zahvatom postalo je dom kulture za djecu. Kako je tekao proces, koje su tajne arhitekture i što čini prostor Dječje kuće možete saznati na šetnjama uz stručno vodstvo. 

Za sudjelovanje je obvezna prethodna prijava na e-mail info@djecjakuca.hr.

Eksplozivne knjige

rukotvorna kreativna radionica

Vrijeme održavanja: 25. 6. 2021. u 18 

Dob: 10 – 13

Broj sudionika: 8

Organizator: Gradska knjižnica Rijeka

Izvođač: Radiona Zg

Mjesto održavanja: Dječja kuća (dnevni boravak) 

Izradite vlastiti notebook ili sketchbook neobičnog „eksplozivnog“ izgleda koja može služiti kao notebook, čestitka ili sketchbook! 

Na ovoj posebnoj radionici učimo kako napraviti interaktivnu knjižicu koja se transformira u niz kvadratnih i trokutastih stranica prikladnih za zapisivanje, crtanje i lijepljenje poruka, fotografija. “Explosion book” izrađujemo od papira i kartona, dat ćemo joj i osobni dodir dekoriranjem vanjskih korica te osmišljavanjem njenog unutarnjeg sadržaja tj. namjene.

Njena baza se sastoji se od niza kvadratnih osnova, savinutih na određen način te izrezanih korica u obliku kvadrata, trokuta ili drugih dizajnerskih rješenja. Što se više kvadratnih osnova spoji to će knjižica biti eksplozivnija. 

Program podržava US Embassy Zagreb kroz program American Corner Rijeka. 

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava na mail prijave.programi@gkri.hr s naznakom naziva programa i termina. 

Mala Wandina radionica

lutkarska kreativna radionica

Vrijeme održavanja: 25. 6. 2021. u 18 sati

Dob: 3+

Broj sudionika: 8

Organizator: Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Izvođač: Gradsko kazalište lutaka Rijeka (Luči Vidanović i Marija Volkmer)

Mjesto održavanja: Dječja kuća (kontejner)

U fokusu same radionice nalazi se kreativnost te se djecu  nastoji usmjeravati ka nesputanom kreativnom likovnom izražavanju i oblikovanju. Glavni medij kreativnog izražavanja u Wandinoj maloj radionici je industrijski filc raznih boja. Tematika oblikovanja filca vezana je uz predstavu Wanda LaVanda i njenog glavnog lika, ovčice Wande.

Uz stručno vodstvo polaznici ove radionice upoznati će se pobliže s likovnim materijalom – industrijskim filcom i njegovim mogućnostima oblikovanja, rezanja, punjenja, šivanja, ljepljenja.

Polaznici se mogu na zanimljiv način uključiti i na taj način izraziti svoje potrebe i sposobnosti. Aktivnim sudjelovanjem na radionici kod svakog se djeteta razvija i potiče timski rad, uspostavlja se dijalog, aktivno slušanje te razmjena iskustava. Kreativnim izričajem uz korištenje likovnih tehnika oblikovanja filca svakom se djetetu omogućuje da uspješno razvija svoje potencijale u skladu sa svojim sposobnostima. Upravo s tom idejom i jesu osmišljene ove radionice, kako bi bili jedan od „pomoćnih kotačića“ roditeljima u razvoju djetetovih potencijala.

Prijave na događanje se primaju na mail propaganda@gkl-rijeka.hr uz naznaku naziva programa i termina.

Oh La La

lutkarska predstava

Vrijeme održavanja: 25. 6. 2021. u 19 sati 

Mjesto održavanja: Dječja kuća (dvorana)

Dob: 3+

Organizator: Gradsko kazalište lutaka Rijeka 

„Oh La La” predstava je iznikla na poeziji, nježnoj, sjajnoj, ponekad ironičnoj, ali dubokoj, radosnoj, osjećajnoj. Predstava je koja nam omogućava da steknemo dojam „što je na umu” maloj i ono malo starijoj djeci.

U svojoj suštini polazi od ideje koja je istovremeno vrlo jednostavna i vrlo složena: sva djeca na svijetu su ista. Unatoč razlikama i kulturama, običajima i jezicima, svima im je zajedničko jedno što ih spaja: igra. Sva se djeca vole igrati bez obzira na svoj identitet i podrijetlo. Bernard Friot i Hervé Tullet, obojica vrlo poznati umjetnici, zastupaju ideju da je igra ključna za razvoj djece, u čemu je mašta presudan element. A kazalište lutaka savršeno je mjesto za igru!

Koncept Hervé Tulleta „Ideal Expo” poslužio je kao polazna točka za inscenaciju stihova Bernard Friota koje je on spjevao baš za našu predstavu. Oh la la! Snaga Tulletovog koncepta ne leži samo u estetici već i u samom kreativnom procesu: pruža obilje raznolikih prijedloga za igru i stvaranje. Bernard Friot u ovom pjesničkom monologu, kojeg je nesumnjivo napisao dječačić koji još uvijek živi u njemu, uvlači i nas u stvarnost našeg društva gdje materijalni uspjeh prečesto i prebrzo ima prednost nad čovječanstvom i osjetljivošću bića. U nekoliko situacija svakodnevnog života, u nekoliko „običnih” trenutaka, vodi nas do dubokog promišljanja o razmišljanju djeteta, a posebno o određenim ljudskim odnosima unutar obitelji i šire.

Za sudjelovanje je potrebna prethodna nabavka ulaznica koje se mogu rezervirati na blagajna.gklri@gmail.com , kupiti putem portala mojekarte.hr. 

Cijena ulaznice 25,00 kn

subota 26. 6. 

Kostimografija grada

Vikend radionica koja spaja likovnu umjetnost, arhitekturu i kostimografiju

Vrijeme održavanja: subota 26.6. i nedjelja 27.6. / 10 – 14 sati

Dob: 9 – 12

Organizator: Muzej moderne i suvremene umjetnosti

Mjesto održavanja: Dječja kuća (kontejner) 

Voditeljica: umjetnica Lana Stojićević

Broj sudionika po grupi: 10

Izradite svoju kuću, ne bilo kakvu kuću, nego kostim – kuću koju ćete obući i s ostalim kreativcima tako osmisliti neki svoj novi grad.

Na vikend radionici “Kostimografija grada”polaznike očekuje izrada kostima od kartona u obliku raznolike arhitekture. Osmišljavat će svoje kuće, zgrade ili nebodere i tako imaginarno sudjelovati u oblikovanju javnog prostora. Ovo će biti odlična prilika da se upoznaju i s osnovnim pojmovima urbanizma, a odjeveni u svoje kostime-kuće zajedno će izgraditi svoj novi grad. U svemu će ih voditi Lana Stojićević, mlada je šibenska multimedijalna umjetnica, koja se u svom radu često bavi odnosom arhitekture, društva i urbanizma.

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava putem online obrasca.

Šuma Striborova 

vesela šetnja šumom uz planinarsko stručno vodstvo i priču

Vrijeme održavanja: 26. 6. 2021. u 11 sati, okupljanje od 10:30

Dob: predškolci i roditelji

Organizator: Gradska knjižnica Rijeka i PD Kamenjak

Mjesto održavanja: Bivio (okupljanje okretište “jedinice”) 

Vrsta programa: šetnja i pričaonica

Napokon, napokon, napokon! Šetnja, zrak, šuma, ljeto, priča!

Ni šetnjama šumom u pandemijsko vrijeme nije bila lagana, zato će nas ljetna Šuma Striborova ponovno okupiti i izvesti na zrak. Polazak je uobičajeno s okretišta “jedinice” na Biviju, a zatim se kreće pored info-ploče kroz Šumu Striborovu istočno uz Dom za starije u novi Park lovora. Na lokaciji Učionica pejsažna arhitektica Bia Gec govorit će o prostornim i  prirodoslovnim vrijednostima novoga velikog gradskog parka, a na lokaciji Pričaonica Mateo Matijević svirat će neobičan i tajnovit instrument handpan. I naravno tu će biti i pričaonica Lucije Pećarine.

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava na mail prijave.programi@gkri.hr.  

LUKA

filmska projekcija 

Vrijeme održavanja26. 6. u 18 sati

Dob: od 7 godina

(naziv izvornika): Luca

Žanr: obiteljski/komedija/avantura

Trajanje: 100 min

Informacija o jeziku: film je sinkroniziran na hrvatski jezik

Mjesto održavanja: Dječja kuća (dvorana)

Organizator: Art-kino

Cijena ulaznice: 20,00 kuna 

Ekipa iz studija Pixar donosi nam na velike ekrane još jedno vrhunsko ostvarenje animacije. Prava priča za ljetne mjesece i sve ljubitelje dobrih priča, avanture i  talijanske kulture.

Slikoviti obalni gradić talijanske rivijere idealno je mjesto za doživljaj nezaboravnog ljeta – upravo ovdje dječak Luka svoje vrijeme provodi u okruženju koje bi mogao samo poželjeti. Savršeni dani ispunjeni hrpama sladoleda i ukusne mediteranske hrane, te beskrajnim vožnjama skuterom uz more, ubrzo će postati još uzbudljiviji. Upoznavši Alberta, svog novog najboljeg prijatelja, Luka ubrzo dobiva ravnopravno društvo za zajedničko uživanje u svim pustolovinama. No, njihovoj beskrajnoj zabavi prijeti duboko čuvana tajna – Luka i Albert zapravo su morska bića iz jednog posve drugog svijeta koji se skriva tik ispod plavetnila morske površine. Luka je najnovije animirano ostvarenje znamenitog Pixar studija iz kojeg je dosad izašlo preko dvadeset dugometražnih animiranih filmova koji uvijek iznova svojom tehnikom te maštovitim i originalnim pričama pomiču granice u svijetu animacije. 

Režija: Enrico Casarosa

Scenarij: Jesse Andrews, Mike Jones

Uloge (glasovi): Bartol Rajčić, Marko Ožbolt, Lola Juran, Marko Petrić, Mirela Brekalo Popović

Produkcija: Pixar Animation Studios, Walt Disney Pictures

Distribucija: Blitz

Ulaznice se mogu nabaviti online na linku ovdje, na blagajni u prizemlju Dječje kuće ili na blagajni Art-kina (blagajne se otvaraju sat vremena prije početka prve projekcije u Dječjoj kući odnosno u Art-kinu). Zbog ograničenog broja dostupnih mjesta, molimo vas da provjerite dostupnost ulaznica za željenu projekciju te osigurate svoje ulaznice na vrijeme!

Nedjelja 27.6.

LUKA

filmska projekcija 

Vrijeme održavanja: 27. 6. u 18 sati

Dob: od 7 godina

(naziv izvornika): Luca

Žanr: obiteljski/komedija/avantura

Trajanje:  100 min

Informacija o jeziku: film je sinkroniziran na hrvatski jezik

Mjesto održavanja: Dječja kuća (dvorana)

Organizator: Art-kino

Cijena ulaznice: 20,00 kuna 

Ekipa iz studija Pixar donosi nam na velike ekrane još jedno vrhunsko ostvarenje animacije. Prava priča za ljetne mjesece i sve ljubitelje dobrih priča, avanture i  talijanske kulture.

Slikoviti obalni gradić talijanske rivijere idealno je mjesto za doživljaj nezaboravnog ljeta – upravo ovdje dječak Luka svoje vrijeme provodi u okruženju koje bi mogao samo poželjeti. Savršeni dani ispunjeni hrpama sladoleda i ukusne mediteranske hrane, te beskrajnim vožnjama skuterom uz more, ubrzo će postati još uzbudljiviji. Upoznavši Alberta, svog novog najboljeg prijatelja, Luka ubrzo dobiva ravnopravno društvo za zajedničko uživanje u svim pustolovinama. No, njihovoj beskrajnoj zabavi prijeti duboko čuvana tajna – Luka i Albert zapravo su morska bića iz jednog posve drugog svijeta koji se skriva tik ispod plavetnila morske površine. Luka je najnovije animirano ostvarenje znamenitog Pixar studija iz kojeg je dosad izašlo preko dvadeset dugometražnih animiranih filmova koji uvijek iznova svojom tehnikom te maštovitim i originalnim pričama pomiču granice u svijetu animacije. 

Režija: Enrico Casarosa

Scenarij: Jesse Andrews, Mike Jones

Uloge (glasovi): Bartol Rajčić, Marko Ožbolt, Lola Juran, Marko Petrić, Mirela Brekalo Popović

Produkcija: Pixar Animation Studios, Walt Disney Pictures

Distribucija: Blitz

Ulaznice se mogu nabaviti online na linku ovdje, na blagajni u prizemlju Dječje kuće ili na blagajni Art-kina (blagajne se otvaraju sat vremena prije početka prve projekcije u Dječjoj kući odnosno u Art-kinu). Zbog ograničenog broja dostupnih mjesta, molimo vas da provjerite dostupnost ulaznica za željenu projekciju te osigurate svoje ulaznice na vrijeme!

Ponedjeljak 28. 6.

Čitateljski kamperi

petodnevni ciklus knjiških radionica 

Datum održavanja: 28. 6. – 2. 6. od 9 do 13 sati

Dob: 8 – 12

Organizator: Gradska knjižnica Rijeka

Izvođač: Lucija Pećarina 

Mjesto održavanja: Dječja kuća (razni prostori) 

Poseban ciklus koji vas pretvara u prave čitateljske kampere u Dječjoj kući! Pa tko su sada pak ti?! 

Radionice su osmišljene tako da kod polaznika razvijaju ljubavi prema knjizi i čitanju, kritičko razmišljanje, vještine rješavanja problema, učenje kroz igru, kreativnost, timski rad, samopouzdanje i empatiju. Svaki dan nešto drugo nam je u fokusu: Pričopričanje, Put oko svijeta, Eko, Eko, Striborovi istraživači, Od priče do predstave. 

Lucija Pećarina učiteljica je razredne nastave i dugogodišnja suradnica Gradske knjižnice Rijeka u kojoj već godinama kreira i provodi programe za poticanje čitanja kod djece. Neki od njih su pričaonice za djecu i roditelje “Pssst..priča”, vježbe čitanja za prvašiće “Psst..čitamo” , dječji čitateljski klub “Bajkoklub” te razne radionice u sklopu ostalih programa GKR-a poput “Tjedna dobre dječje knjige” i “Tobogana”.

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava na mail prijave.programi@gkri.hr s naznakom naziva programa i termina.

Zimmer Frei – hotel za kukce

eko rukotvorna radionica

Datum održavanja: 28. 6. u 9 sati

Dob: od 7 do 12 godina

Organizator: Gradska knjižnica Rijeka

Izvođač: Jelena Sireta

Mjesto održavanja: Dječja kuća (dvorište)

Razgibavanje prstića listanjem enciklopedija o kuk cima i stvaralaštvu za djecu u potrazi za odgovorima za što su kukci korisni, kako izgledaju hoteli za kukce i zašto bi kukci uopće odsjedali u hotelima? 

Za gradnju hotela pripremit ćemo daske, čavliće, prirodne materijale koje kukci vole i kojima ćemo urediti sobe naših budućih malih stanara. Kućicu ćemo obojati akrilnim bojama. Obojat ćemo i poneki oblutak da izgleda kao kukac i postaviti ga u blizinu hotela, da poput dobre reklame pokazuje put budućim gostima. Kućicu ili dvije koje izradimo postavit ćemo u okoliš Dječje kuće ili u budući park kako bi djeca mogla doći i promatrati ima li stanovnika.

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava na mail prijave.programi@gkri.hr s naznakom naziva programa i termina.

Upao sam u priču 

petodnevna radionica kreativnog pisanja za djecu

Vrijeme održavanja: 28. 6. – 2. 6. u 10 sati

Dob: 9-11 godina

Organizator: Gradska knjižnica Rijeka

Mjesto održavanja: Dječja kuća (Stribor)

Ma tko ne bi htio upasti u neku priču? Naglavce, s nogama, na ruke! 

Ups! Upao sam u priču petodnevni je program kreativnog pisanja Jelene Pervan na kojemu ćemo saznati kako se stvaraju zanimljivi likovi, od čega se sastoji dobra priča, kako napraviti prezabavnu reklamu te pronaći radost u stvaranju priča. Malo ćemo pisati, puno razgovarati, ponekad nešto i prigristi, a najviše od svega se dobro zabavljati skačući u priče. Djeca pohađaju program pet dana, od početka do kraja, nema padobranaca 🙂 Jelenu pratimo kroz njen spisateljski, kreativni ili poduzetnički rad (Kuća od priča FTW!). Po zanimanju je novinarka, a zanat je nakon Fakulteta političkih znanosti, brusila u časopisima za djecu Prvi izbor, Radost, Moj Planet i Smib te na obiteljskom portalu Klinfo.hr baveći se temama iz kulture, umjetnosti te dječjeg razvoja. Nekoliko godina radila je kao pisac kreativnih tekstova te asistent na programu za djecu s teškoćama u razvoju u udruzi CRVENI NOSOVI klaunovidoktori. Napisala je 11 knjiga za djecu, od kojih su serijal o medvjediću Hrkalu te serijal o Mrljeku i Prljeku postigli velik uspjeh među djecom. Osnivačica je Hrkalove školice kreativnog pisanja i suosnivačica školice pisanja za djecu s teškoćama u čitanju i pisanju Superjunaci pišu, koju vodi u suradnji s logopedinjom Martinom Labaš Batković.

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava na mail prijave.programi@gkri.hr s naznakom naziva programa i termina.

Od slova do smisla: Kazalište čitanja –  Pričopredstavljam!

radionica

Vrijeme održavanja: 28. 6. – 30. 6. od 10 do 13 sati

Dob: 7 – 9 (završen 1. ili 2. razred osnovne škole)

Organizator: Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Voditelji: Damir Orlić i Vedrana Balen Spinčić

Mjesto održavanja: Dječja kuća (kontejner)

Djeca se često susreću s tekstovima i lektirnim naslovima koje teško čitaju s razumijevanjem. Kako se kazalište bavi iščitavanjem suštine teksta, onoga što je skriveno u podtekstu i riječima autora, autorski tim iz redova riječkog lutkarskog kazališta (Petra Šarac, Vedrana Balen Spinčić, Damir Orlić i Zlatko Vicić) osmišljavaju radionice koje spajaju čitanje s djeci primjerenom kazališnom umjetnošću u godini koju je Vlada RH proglasila godinom čitanja i koje im pomažu da otkrivaju ljepotu čitanja i skrivenih svjetova literarnih djela. Projekt je podržan od strane Ministarstva kulture RH. 

Kako bismo djeci olakšali čitanje, naučili ih čitati s razumijevanjem, upoznali ih s ljepotom riječi i stvaranjem rečenica i otkrivanjem značenja literarog predloška te im probudili zanimanje za čitanjem različitih književnih djela, osmislili smo radionicu u kojoj iščitavamo različite književne predloške, u ovoj radionici slikovnice Pike Vončine, te ih interpretiramo na različite načine, a ponajviše se služimo resursima koje nudi pripovjedno kazalište. Potreba za pričanjem i slušanjem priča postoji od pamtivijeka i utkana je u srž čovjeka. Djeca bez priče ne mogu život ni zamisliti. Pripovjedač je taj koji drži pažnju slušatelja i naučiti dobro pripovijedati, čitati i interpretirati priču korisno je na više razina u svakoj životnoj dobi. Želja nam je da svako dijete pronađe smisao napisane priče i prenese ga interpretativno u vizualni svijet kazališta. Iskusni glumac i predavač na dramskoj akademiji Damir Orlić naučit će male polaznike kako čitati priče s razumijevanjem, koliko je bitna svaka rečenica i svaka riječ u njoj te kako tim pričama dati neki novi oblik. 

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava na propaganda@gkl-rijeka.hr uz naznaku naziva programa, termina i dobi djeteta tj. o završenom stupnju osnovne škole. 

max. broj sudionika: 10

Cijena za trodnevnu radionicu iznosi 200,00 kn

Stripaonica, strip nakon korone 

petodnevna radionica rada na stripu

Vrijeme održavanja: 28. 6. –  1. 7. u 17 i 30

Dob: 7 – 14

Broj polaznika: 10

Organizator: Gradska knjižnica Rijeka 

Voditelj: Krešimir Špralja

Mjesto održavanja: Dječja kuća (Stribor/Šuma Striborova) 

Da li nas je korona ičemu naučila? Hoće li nam spasti kruna s glave ako sjednemo za stol i posvetimo par dana proučavajući i oponašajući okrunjene glave svjetskog stripa? Može li nam oponašanje poznatih stripaša pomoći da pronađemo vlastiti stil? Postani na par dana šegrt u radionici stripa družeći se čitajući i oponašajući velike majstore stripa!

Radionica stripa u trajanju 4 dana po 90 minuta (blok-sat) namijenjena je djeci od 7 do 14 godina. Cilj je radionice osvijestiti u polaznika izbore pred kojima se nalaze u procesu od ideje do realizacije vlastitog stripa i kvalitete koju pojedini izbori donose jasnoći i uvjerljivosti pripovijedanja, održavanju čiteteljeve pozornosti i dočaravanju ugođaja i svijeta njihovog stripa. Polaznici će svakodnevno čitati dijelove stripova poznatih svjetskih stripaša te će vođenim razgovorom analizirati stripove i promišljati (alternativne) izbore prilikom izrade vlastitih stripova: trenutka (koji će oprizoriti), kadra (s obzirom na prijelaze između kadrova, plan i rakurs, kao i na veličinu, oblik, središte i ravnotežu kadra), tijeka (vođenja čitateljevih očiju, razmještaja kadrova na stranici i elemenata unutar kadra), crteža i riječi (njihova međusobnog odnosa). Usput će upoznavati različite žanrove stripa, jedni druge i sami sebe…

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava na mail prijave.programi@gkri.hr s naznakom naziva programa i termina.

3D printana društvena igra toboganska, 

petodnevna radionica 3D printanja i modeliranja   

Vrijeme održavanja: 28. 6. –  2. 7. u 18 sati

Dob: 8 – 13

Organizator: Gradska knjižnica Rijeka

Voditeljica: Anita Pešut

Mjesto održavanja: Dječja kuća (kontejner) 

Dugo radimo s 3D printerima, a ovaj put prvi put imamo pravi projektni petodnevni maraton i bavimo se temom od glave do pete. Radit ćemo na našoj toboganskog društvenoj igri .

3D printanje je već nekoliko godina uzbudljiva i važna tehnologija koja predstavlja budućnost proizvodnje, s mnogim primjenama u medicini, građevini, istraživanju svemira. 3D printeri su jako napredovali, a kod nas ćete saznati osnove 3D printanja, princip funkcioniranja, mogućnosti i naravno kako samostalno nešto oblikovati. Nakon mora nema ništa bolje nego zavaliti se u debeli hlad sa sokom, originalnim party dekoracijama i zanimljivom društvenom igrom koju smo sami isprintali. A ovih pet dana na njoj ćemo raditi sa stručnom voditeljicom uz puno zezanja, a sigurno i pogrešaka. U tome je najveći gušt! 

Program podržava US Embassy Zagreb kroz program American Corner Rijeka.

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava na mail prijave.programi@gkri.hr s naznakom naziva programa i termina.

Gaming YouTube majstor u gostima: HCL.hr i Igor Belan u dvorani! 

moderirani razgovor i druženje 

Vrijeme održavanja: 28. 6. u 19 sati

Dob: 7+

Organizator: Gradska knjižnica Rijeka i Art-kino

Izvodi: Igor Belan

Mjesto održavanja: Dječja kuća (dvorana) 

Vrsta programa: razgovor 

Samo ćemo reći da nam dolazi jedan od najznačajnijih domaćih gaming recenzenata i jutjubera. HCL-ov Igor Belan! 

Posebno kroz pandemiju sve digitalno i zabavno poput igara nam je bilo još važnije nego inače. Jer ne možete voljeti videoigre, a ne pratiti HCL.hr i njegov genijalni YouTube kanal. Upoznajte Igora Belana prepoznatljivog junaka (bolje rečeno glas) priče o najvećoj domaćoj gaming zajednici kroz par brzinskih pitanja i odgovora. Kako je sve krenulo, kako radi, koje igre su mu vrh, kako nalazi motivaciju svaki dan, odakle izvlači fore… U opuštenoj atmosferi krasne dvorane Dječje kuće Igor će nas nadahnuti za vlastito stvaranje i pokušaje i pogreške. 

Program podržava US Embassy Zagreb kroz program American Corner Rijeka i održava se u sklopu ciklusa “OK knjižnica, OK zajednica” posvećenog otpornosti zajednice i pojedinca tijekom nevolji.  

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava na mail prijave.programi@gkri.hr s naznakom naziva programa i termina.

Utorak 29. 6. 

Reži, crtaj, gradi

kolažno – crtački izazov

Vrijeme održavanja: utorak 29.6. /  10 – 12 sati

Dob: 8 – 11

Organizator: Muzej moderne i suvremene umjetnosti

Mjesto održavanja: Dječja kuća (dnevni boravak)

Voditelj: umjetnik Marko Tadić

Broj sudionika po grupi: 10

Radionica “Reži, crtaj, gradi“ vodi nas u kolažno-crtački izazov slaganja likovnih elemenata u nove cjeline koje zatim mogu postati što god mali autori zamisle. 

Od kolažnih elemenata gradit ćemo nove začudne kombinacije i zatim ih dodatno obogatiti crtežima. U tom procesu vodit će nas Marko Tadić, umjetnik koji je predstavljao Hrvatsku na velikim međunarodnim izložbama poput Bijenala umjetnosti u Veneciji ili prvom Bijenalu u Anrenu u Kini. No osim što je samostalni umjetnik koji stvara u svijetu crteža, kolaža, instalacija i stop animacije, i ovakve radionice za djecu česta su mu praksa.

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava putem online obrasca.

Slika govori više od tisuću riječi 

kreativna radionica

Vrijeme održavanja: 29. 6. u 10 sati

Dob: 7-12 godina

Organizator: Art-kino 

Mjesto održavanja: Dječja kuća (prostor Šume Striborove i ostali vidljivi i nevidljivi dijelovi Dječje kuće)

Voditeljica/voditelj: Art-kino

Radionica koja će polaznicima omogućiti da upoznaju Dječju kuću, od prizemlja pa do terase,  i da potom slikom ispričaju vlastito viđenje ove magične građevine. Za one koji riječi vole zamijeniti slikom!

Ispričajte svoju priču o Dječjoj kući. Polaznici ove radionice dobit će zadatak prikazati vlastito viđenje Dječje kuće kroz medij fotografije. Nakon što razgledaju Dječju kuću i upoznaju sve njene mnogobrojne prostore, polaznici će sabrati svoje dojmove i ispričati u jednoj ili više fotografija svoje viđenje zgrade i osjećaje koje u njima Kuća pobuđuje. Korištenje fotografije kako bi se ispričala neka priča u samoj je biti filmskog medija. Slikom možemo prenijeti informaciju, osjećaj, dojam pa će ova  radionica naučiti polaznike kako promatrati svijet oko sebe kroz fotografiju koja će u ovom slučaju poslužiti kao kadar u mini filmu o Dječjoj kući! 

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava na e-mail: edukacija@art-kino.hr s naznakom naziva programa.

markomihaljevic.com

Stvaramo na srednjovjekovnoj tiskarskoj preši

demonstracija i radionica stare vještine

Vrijeme održavanja: 29. 6. u 11  i 11 i 45 sati

Dob: 8 – 12

Organizator: Gradska knjižnica Rijeka

Izvodi: Dino Sefaja

Mjesto održavanja: Palača Šećerene 

Vrsta programa: radionica

Želiš li pravi osjećaj i iskustvo kako su tiskane prve knjige na ovaj demonstraciji dobit ćeš ga iz prve ruke! 

Na ovoj radionici djeca će saznati kako su se nekad, pripremale i tiskale knjige. Upoznat će se s tiskarskom prešom, istom onakvom kakvom je prve knjige tiskao Gutenberg, načinom rada, ulaganja papira i cijelim procesom od čistog bijelog papira do otisnutog uzorka. Pokazat će im se i objasniti uloga pomičnih slova te će i osobno imati prilike na trenutak postati srednjovjekovni slovoslagari i tiskari. Sami će, vlastoručno, složiti dio forme, otisnuti je i kući se vratiti s malim tiskanim suvenirom.

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava na mail prijave.programi@gkri.hr s naznakom naziva programa i termina.

Dan trkajuće lasice: Crash Team Racing PS4 turnir 

turnir videoigranja

Vrijeme održavanja: 29. 6. od 14 sati

Dob: 7 – 13 

Organizator: Gradska knjižnica Rijeka i Art-kino

Mjesto održavanja: Dječja kuća + polufinale/finale dvorana (predvečerje)

Svi znaju da jako volimo Crash Team Racing Nitro Fueled, klasik “gaminga” koji je uz PS4 došao pred novu publiku. 

Staze su zabavne, brze, likovi otkačeni, stalna bitka s konkurencijom šašava, a sve to čini prave sastojke za pravi turnir za osnovnoškolce. Pravi spektakl će biti polufinale i finale koje igramo u dvorani uz profi sound i sliku. Naravno, do toga trebat će biti najbolji u skupinama po plejkama u Dječjoj kući. Za najbolje tu su i fora nagrade. 

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava na mail prijave.programi@gkri.hr s naznakom naziva programa i termina.

Sfingina zagonetka Special: Tajna Merlinova blaga : LARP

tematsko igranje 

Vrijeme održavanja: 29. 6. u 18 – 20 sati

Dob: od 11 do 15 godina.

mjesto: Šuma Striborova i drugi kutci Dječje kuće

broj sudionika: do 10

voditeljice: Vesna Kurilić, Tina Babić i Sanja Dunatov

Oduvijek ste željeli koračati Arthurovom Britanijom tragom njegovih slavnih Vitezova Okruglog stola, slušati keltske mitove, tragati za relikvijama legendarnog Merlina (i, još više, isprobati kakvu njegovu čaroliju), ali vremeplov nažalost još nije izmišljen? Pridružite se našoj larperskoj ekipi – mislimo da smo našli način da se vratimo u vrijeme starih Kelta…

Sfingina zagonetka specijal ljetno je finale mitološko-pripovjedačko-kreativne radionice Sfingina zagonetka koja nam donosi još više, priča, mozgalica i, prvenstveno, zabave!

*Live Action Role Play – igranje uloga uživo

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava na mail prijave.programi@gkri.hr s naznakom naziva programa i termina.

Srijeda 30. 6.

Svjetorama

radionica diorama

Vrijeme održavanja: srijeda 30.06. / 10 – 12 sati

Dob: 8 – 11

Organizator: Muzej moderne i suvremene umjetnosti

Mjesto održavanja: Dječja kuća (terasa) 

Voditeljica: umjetnica Tanja Blašković 

Broj sudionika po grupi: 10

Čudan neki naziv radionice, zar ne? Stvorili smo novu riječ jer ćemo stvarati i svoje nove male svjetove i igrati se iluzijom dubine.

Diorame su umanjene trodimenzionalne scene, a mogu biti dio filmskog seta, kazališne scene, maketa ili prava mala umjetnička djela. Polaznici će kroz radionicu izraditi svoje diorame koje ćemo nazvati “Svjetorame” te će tako sagraditi svoj mali svijet brežuljaka, planina i raznolikih krajolika. Diorame će se izrađivati od raznobojnog kartona i papira uz dodatak pomičnih žičanih elemenata koji će, kada se različiti slojevi kartona spoje, dati iluziju dubine. 

Radionicu će voditi Tanja Blašković, čije murale pune flore i faune možete zamijetiti u nekoliko riječkih kvartova, ali nisu joj strani ilustracija, kostimografija i scenografija ili pak izrada umjetničkih instalacija od recikliranih materijala.

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava putem online obrasca.

Četvrtak 1. 7.

zAnimacija  

filmska  radionica 

Datum održavanja: 1.7.- 3. 7. (trodnevna)

Vrijeme: od 10:00 do 14:00 (1. i 2.7.) i 9-11,30 (subota) 

Dob: 7-12 godina

Organizator: Art-kino 

Mjesto održavanja: Dječja kuća (prostor Šume Striborove i ostali vidljivi i nevidljivi dijelovi Dječje kuće)

Voditeljica/voditelj: Martina Meštrović

Broj polaznika: 10

Ove godine u Rijeku nam ponovno stiže naša Martina Meštrović kako bi nam otkrila čaroban svijet filma i animacije.  Radionica nakon koje ćete svijet animiranog filma gledati drugačijim očima i možda se okušati u osmišljavanju vlastite animacije.

Jeste li se ikada pitali kako izgleda rad na animiranom filmu? I kako nastaju animirani likovi u vašim omiljenim crtićima? Ove nam se godine na Tobogan vraća Martina Meštrović kako bi nam odgovorila na ova i neka druga pitanja te uvela u magičan svijet animacije još jednu skupinu ljubitelja filma (ili onih koji će to tek postati). Namjera je ove radionice pružiti polaznicima uvid u široko kreativno polje medija animacije, ali i filmskog jezika uopće. Nakon što se polaznici upoznaju s osnovnim tehničkim znanjima i pojmovima u animaciji i filmu, uronit će u kreativni proces realizacije svojih ideja i stvaranja animiranog filma. Vođeni iskusnom rukom naše Martine, sudionici ove radionice proći će sve faze, od osmišljavanja priče do snimanja zvuka. Ako volite film (posebno animirani), a nije vam strano ni crtanje, bojanje, rezane i modeliranje, obavezno se prijavite na ovu radionicu!

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava na e-mail: edukacija@art-kino.hr s naznakom naziva programa. Napomena: naknada za sudjelovanje na radionici iznosi 200,00 kuna.

Stog(a), ponovimo!

radionica s mirisom sijena 

Vrijeme održavanja: četvrtak 1.7. i petak 2.7. / 10 – 13 sati

Dob: 8 – 11

Organizator: Muzej moderne i suvremene umjetnosti

Mjesto održavanja: prizemlje @Muzej moderne i suvremene umjetnosti 

Voditeljica: umjetnica Marina Rajšić

Broj sudionika po grupi: 10

Za početak polaznike vodimo kroz svijet prirode i prirodnih pojava, zemlje, sunca i neba u radovima Ivana Kožarića na izložbi “Odletjeti u eter ili ostati na Zemlji”, a zatim ćemo se upoznati i s Kožarićevim radom “Stog sijena”, postavljenom uz riječki Korzo u veljači 2020. godine. Uz umjetnicu Marinu Rajšić proći ćemo slojevitim procesom nastanka stoga – od rasta trave, košnje, sakupljanja, sušenja i izgradnje stoga. Crtat ćemo i “graditi” travke i sijeno tušem i perom na papirima velikih formata, a zatim s papira prijeći na izgradnju pravog malog stoga sijena. Bit će tu naravno i igre sa sijenom, ali ovo nije samo radionica o sijenu… Zavirit ćemo u Kožarićev svijet u kojem je stvarao “novi svijet, nova brda, nove gradove”!

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava putem online obrasca.

Sfingina zagonetka: re)kreativne majstorije Sfinginih mitoloških znalaca

tematsko igranje 

Vrijeme održavanja: 1. 7. u 17 – 20 sati

Namijenjeno: 10+ godina.

lokacija: Dječja kuća (Šuma Striborova)

broj sudionika: do 10

voditeljice: polaznice Sfingine zagonetke

Kucnuo je i taj čas – učenici nam postaju učitelji. Dugogodišnje polaznice naše mitološke radionice ohrabrit će se za vođenje radionice i pokazati nam svoje pripovjedačke, kreativne i glumačke vještine te potaknuti nove mlade nade (možda i buduće polaznike Sfingine zagonetke?) da pokažu svoje talente za kreativno stvaranje i glumačko umijeće. Osmišljavat ćemo tako svoje bogove/božice i junak(inj)e, pronalaziti načine kako ih oživjeti u Šumi Striborovoj, pisat ćemo runama, posjetiti Asgard i rekreirati najpoznatije nordijsko vjenčanje, s(p)retno odgovarati na Sfingine pitalice… Epska zabava zagarantirana! 🙂

*Live Action Role Play – igranje uloga uživo

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava na mail prijave.programi@gkri.hr s naznakom naziva programa i termina.

Stvaramo na srednjovjekovnoj tiskarskoj preši

demonstracija i radionica stare vještine

Vrijeme održavanja: 1. 7. u 18  i 18 i 45 sati

Dob: 8 – 12

Organizator: Gradska knjižnica Rijeka

Mjesto održavanja: Palača Šećerene 

Izvodi: Dino Sefaja

Vrsta programa: radionica

Želiš li pravi osjećaj i iskustvo kako su tiskane prve knjige na ovaj demonstraciji dobit ćeš ga iz prve ruke! 

Na ovoj radionici djeca će saznati kako su se nekad, pripremale i tiskale knjige. Upoznat će se s tiskarskom prešom, istom onakvom kakvom je prve knjige tiskao Gutenberg, načinom rada, ulaganja papira i cijelim procesom od čistog bijelog papira do otisnutog uzorka. Pokazat će im se i objasniti uloga pomičnih slova te će i osobno imati prilike na trenutak postati srednjovjekovni slovoslagari i tiskari. Sami će, vlastoručno, složiti dio forme, otisnuti je i kući se vratiti s malim tiskanim suvenirom.

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava na mail prijave.programi@gkri.hr s naznakom naziva programa i termina.

“Tonka će sutra”, priča i animirani film uz Jelenu Pervan

predstavljanje, pričaonica i projekcija 

Datum održavanja: 1. 7. u 18 sati

Dob: predškolci i mlađi osnovnoškolci

Organizatori: Gradska knjižnica Rijeka i Art-kino

Izvodi: Jelena Pervan

Mjesto održavanja: Dječja kuća (dvorana)

Tonka je zaigrana prvašica koja stvari voli odgađati za sutra. Pisanje zadaće, šetnja psa, doručkovanje ili pospremanje igračaka, sasvim je svejedno jer koju god zadaću Tonka treba izvršiti, pronaći će način da je odgodi za sutra. A sutra će je odgoditi za prekosutra. Jedna po jedna, Tonkine zadaće ostaju neizvršene, a mama i tata više nemaju načina kako bi to promijenili. Cilj je ove slikovnice djeci osvijestiti jedan od češćih razloga za prepirku s roditeljima te im, na maštovit način, pokazati moguće posljedice odgađanja stvari, s naglaskom na propuštanje lijepih trenutaka u sadašnjosti. Ovom prilikom čitat će nam ju i s njom ćete razgovarati sa samom autoricom, Jelenom Pervan! Ali to nije sve – zahvaljujući suradnji s Art-kinom i Luma filmom imat ćemu posebnu čast pogledati i kratki animirani film nastao prema slikovnici! 

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava na mail prijave.programi@gkri.hr s naznakom naziva programa i termina.

Street art šetnja

vođena šetnja riječkim street artom za malene i velike

Vrijeme održavanja: četvrtak 1.7. / 19 – 20:30 sati

Dob: 7 + (uz pratnju roditelja)

Organizator: Muzej moderne i suvremene umjetnosti

Mjesto održavanja: Vodovodna i Ružićeva ulica, okupljanje ispred OŠ Centar

Voditeljica: Ivana Lučić, muzejska pedagoginja

Broj sudionika po grupi: 20

Obucite udobnu obuću, donesite sa sobom radoznalost i radost gledanja, jer boje i poruke pršte sa zidova, stupova i asfalta street arta. Krenite s nama uzvodno uz Rječinu na street art avanturu.

Street art je umjetnost koju možete sresti na nekom uličnom zidu iz kvarta, u pothodniku, ispod volte, nasred ceste, uličnog stupa ili željezničkog vagona.

Ona je podložna promjenama, kiši i suncu, prebojavanju i precrtavanju, a ponekad jednostavno izblijedi… no dostupna je svim slučajnim ili namjernim prolaznicima. U street art avanturu krenut ćemo uzvodno Rječinom i prošetati Vodovodnom i Ružićevom ulicom. Obići ćemo murale i street art intervencije nastale tijekom projekata Spajalica i Rijeka Murala, među kojima se ističu oni hrvatskih i međunarodnih autora poput Mirona Milića, Lonca, OKO, Arteza, Isaaca Cordala, Pejaca i Sebasa Velasca.

U šetnji djeca sudjeluju zajedno roditeljima ili punoljetnim/om članom/icom obitelji.

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava putem online obrasca.

Petak 2. 7. 

finalni dan petodnevnih radionica 

+

SpaceBoy

filmska projekcija 

Vrijeme održavanja: 2. 7. 2021. u 19 sati

Dob: od 8 godina

(naziv izvornika): SpaceBoy

Žanr: obiteljski/komedija

Trajanje:  100 min

Informacija o jeziku: Film se prikazuje s podnaslovima na hrvatskom jeziku

Mjesto održavanja: Dvorana Dječje kuće

Vrsta programa: filmska projekcija

Organizator: Art-kino 

Cijena ulaznice: 20,00 kuna 

Ovaj odličan belgijski igrani film topla je priča o odrastanju i važnim spoznajama na tom putu, a sve popraćeno odličnom glumom i glazbom. Pravi biser za mlade filmske sladokusce!  

 U središtu SpaceBoya je Jim, jedanaestogodišnjak opsjednut svemirom i znanošću. Kada se dječak preseli  s ocem astrofizičarom u drugi grad, tu ga čekaju izazovi ali i sukobi s novim školskim kolegama. Međutim, Jim ubrzo nalazi saveznika u Emmi s kojom je “uparen” radi sudjelovanja na znanstvenom projektu. Jimova ideja je rekreiranje znamenitog Kittingerovog projekta pa dvojac kreće u izradu ogromnog zračnog balona. Ovaj znanstveni projekt dodatno će povezati dvoje mladih te ih nauči ih da je u životu sve moguće.

Režija: Olivier Pairoux

Scenarij: Eusebio Larrea, Olivier Pairoux

Uloge:  Peter Van den Begin, Jean-Benoît Ugeux, Yannick Renier

Produkcija: Kwassa Film

Distribucija: Radar Film

Trajanje: 100 min

Film se prikazuje s podnaslovima na hrvatskom jeziku

Ulaznice se mogu nabaviti online na linku ovdje, na blagajni u prizemlju Dječje kuće ili na blagajni Art-kina (blagajne se otvaraju sat vremena prije početka prve projekcije u Dječjoj kući odnosno u Art-kinu). Zbog ograničenog broja dostupnih mjesta, molimo vas da provjerite dostupnost ulaznica za željenu projekciju te osigurate svoje ulaznice na vrijeme!

Subota 3. 7

(TikTok) riječke legende

radionica priče i snimanja 

Vrijeme održavanja: 3. 7. u 10

Dob: 7 – 10

Organizator: Gradska knjižnica Rijeka

Izvodi: Lucija Brkić

Mjesto održavanja: Dječja kuća

O Rijeko, Rijeko, puna si legendi i priči. Izvući ćemo neke napete van i snimiti privlačne varijante za naše digitalne svjetove. 

Kreativna radionica temelji se na pričama i legendama riječkih krajeva te staroslavenskoj mitologiji. Polaznici radionice imat će priliku upoznati se sa (ne)poznatim sadržajem legendi, bajki i mitova koje su povezane s gradom Rijekom, ali i koje sežu unatrag tisućama godina do starih Slavena. Nakon toga, stvaramo nove bajke s prije upoznatim likovima i razvijamo maštu. Novonastale priče polaznici će imati prilike ispričati pred kamerom u kreativnoj fazi i tako ih zabilježiti i dijeliti na popularnim društvenim mrežama.

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava na mail prijave.programi@gkri.hr s naznakom naziva programa i termina.

Pssst… priča! 

pričaonica priča

Vrijeme održavanja: 3. 7. u 10 sati

Dob: predškolci i roditelji

Organizator: Gradska knjižnica Rijeka

Izvodi: Lucija Pećarina

Mjesto održavanja: terasa

U prozračnom ambijentu naše terase na krovu Dječje kuće pričamo priče

Pričanje/čitanje priče uz vježbe za poticanje razvoja uma, govora, jezika, komunikacije i kreativnih sposobnosti djece od 4 do 6 godina. Uz priču s djecom provode se razne jezične vježbe i vježbe pažnje i pamćenja te aktivnosti kreativnog stvaranja. Na taj se način potiče razvoj govora i izražavanja, pamćenja, koncentracije što je izuzetna podloga za svaki drugi razvoj djeteta, a potiče se i kreativnost koja je u uskoj vezi s prethodno navedenim vještinama. Program se za predškolce održava u obliku obiteljske pričaonice.

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava na mail prijave.programi@gkri.hr

SpaceBoy

filmska projekcija 

Vrijeme održavanja: 3. 7. 2021. u 19 sati

Dob: od 8 godina

(naziv izvornika): SpaceBoy

Žanr: obiteljski/komedija

Trajanje:  100 min

Informacija o jeziku: Film se prikazuje s podnaslovima na hrvatskom jeziku

Mjesto održavanja: Dvorana Dječje kuće

Vrsta programa: filmska projekcija

Organizator: Art-kino 

Cijena ulaznice: 20,00 kuna 

Ovaj odličan belgijski igrani film topla je priča o odrastanju i važnim spoznajama na tom putu, a sve popraćeno odličnom glumom i glazbom. Pravi biser za mlade filmske sladokusce!  

 U središtu SpaceBoya je Jim, jedanaestogodišnjak opsjednut svemirom i znanošću. Kada se dječak preseli  s ocem astrofizičarom u drugi grad, tu ga čekaju izazovi ali i sukobi s novim školskim kolegama. Međutim, Jim ubrzo nalazi saveznika u Emmi s kojom je “uparen” radi sudjelovanja na znanstvenom projektu. Jimova ideja je rekreiranje znamenitog Kittingerovog projekta pa dvojac kreće u izradu ogromnog zračnog balona. Ovaj znanstveni projekt dodatno će povezati dvoje mladih te ih nauči ih da je u životu sve moguće.

Režija: Olivier Pairoux

Scenarij: Eusebio Larrea, Olivier Pairoux

Uloge:  Peter Van den Begin, Jean-Benoît Ugeux, Yannick Renier

Produkcija: Kwassa Film

Distribucija: Radar Film

Trajanje: 100 min

Film se prikazuje s podnaslovima na hrvatskom jeziku

Ulaznice se mogu nabaviti online na linku ovdje, na blagajni u prizemlju Dječje kuće ili na blagajni Art-kina (blagajne se otvaraju sat vremena prije početka prve projekcije u Dječjoj kući odnosno u Art-kinu). Zbog ograničenog broja dostupnih mjesta, molimo vas da provjerite dostupnost ulaznica za željenu projekciju te osigurate svoje ulaznice na vrijeme!

Nedjelja 4. 7.

Calamity

filmska projekcija

Vrijeme održavanja: 4. 7. 2021. u 19 sati 

Dob: od 8 godina

(naziv izvornika): Calamity – une enfance de Martha Jane Cannary

Žanr: obiteljski/avantura

Trajanje:  100 min

Informacija o jeziku: Film se prikazuje s podnaslovima na hrvatskom jeziku

Mjesto održavanja: Dvorana Dječje kuće

Organizator: Art-kino 

Cijena ulaznice: 20,00 kuna 

U suradnji s Animafestom u dvorani Dječje kuće svi će ljubitelji priča s Divljeg zapada imati priliku saznati kako je  Martha Jane Cannery postala legendarna Calamity Jane. 

Godina 1863, Sjedinjene Američke Države. Dvanaestogodišnja Martha Jane i njezina obitelj kreću na zapad velikim natkrivenim kolima u potrazi za boljim životom. Kada se otac Marthe Jane ozlijedi u ozbiljnoj nesreći, ona preuzme brigu o braći i sestrama i nauči voziti obiteljska kola. Nikada još nije osjećala takvu slobodu. Krajnje praktična i odvažna, Martha Jane počne se odijevati kao dečko i postaje sve problematičnija za zajednicu zbog svoje hrabrosti bez dlake na jeziku. Kada je vođa konvoja nepravedno optuži za krađu, ona bježi kako bi dokazala svoju nevinost. U divljini otkriva sebe i svijet koji je obilježi te potvrđuje svoju jedinstvenu ličnost… otkrivajući mitsku i pomalo tajanstvenu Calamity Jane.

Animirani film Calamity prikazan je na mnogobrojnim svjetskim festivalima diljem svijeta i pritom osvojio pregršt nagrada. Režiju potpisuje vrsni filmaš Rémi Chayéa čiji smo animatorski rad mogli prethodno pogledati u Tajni Kellsa, Slici i Kerity, kuća bajki. Film se prikazuje u suradnji s Animafestom Zagreb. 

Režija: Rémi Chayé

Scenarij: Rémi Chayé, Sandra Tosello, Fabrice de Costil

Produkcija: Maybe Movies, Nørlum

Trajanje: 82 min

Film se prikazuje s podnaslovima na hrvatskom jeziku

Ulaznice se mogu nabaviti online na linku ovdje, na blagajni u prizemlju Dječje kuće ili na blagajni Art-kina (blagajne se otvaraju sat vremena prije početka prve projekcije u Dječjoj kući odnosno u Art-kinu). Zbog ograničenog broja dostupnih mjesta, molimo vas da provjerite dostupnost ulaznica za željenu projekciju te osigurate svoje ulaznice na vrijeme!

Ponedjeljak 5. 7. 

(TikTok) riječke legende

radionica priče i snimanja 

Vrijeme održavanja: 5. 7. u 10

Dob: 7 – 10

Organizator: Gradska knjižnica Rijeka

Voditeljica: Lucija Brkić

Mjesto održavanja: Dječja kuća 

O Rijeko, Rijeko, puna si legendi i priči. Izvući ćemo neke napete van i snimiti privlačne varijante za naše digitalne svjetove. 

Kreativna radionica temelji se na pričama i legendama riječkih krajeva te staroslavenskoj mitologiji. Polaznici radionice imat će priliku upoznati se sa (ne)poznatim sadržajem legendi, bajki i mitova koje su povezane s gradom Rijekom, ali i koje sežu unatrag tisućama godina do starih Slavena. Nakon toga, stvaramo nove bajke s prije upoznatim likovima i razvijamo maštu. Novonastale priče polaznici će imati prilike ispričati pred kamerom u kreativnoj fazi i tako ih zabilježiti i dijeliti na popularnim društvenim mrežama.

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava na mail prijave.programi@gkri.hr.

Trikovi cijanotipije

fotografska kreativna radionica 

Datum održavanja: 5. 7. u 10 sati 

Dob: 8 – 12

Organizator: Gradska knjižnica Rijeka

Voditelj: Ivica Nikolac

Mjesto održavanja: Dječja kuća (dvorište)

Radionica na kojoj se slike radi u vodi! Papiri, unaprijed premazani bezopasnom emulzijom, se izlažu na svjetlo, a nakon osvijetljena se fiksiraju vodom i potom suše. Pravo eksperimentiranje! 

Radionica cijanotipije, u osnovi  je fotografska radionica jer polaznici uz pomoć sunčevog svjetla izrađuju fotograme i fotografije. Fotogrami se izrađuju bez upotrebe fotoaparata. Fotografije se izrađuju uz pomoć negativa izrađenog na licu mjesta inverzijom digitalne slike s mobitela ili fotaparata. Radionica je pogodna za djecu od 5-8 razreda, srednjoškolce i odrasle. Polaznicima radionice pojašnjava se način na koji se rabi ova povijesna tehnika: od miješanja kemikalija, senzitiviziranja papira i osvjetljavanja suncem, do razvijanja cijanotipija ispiranjem u vodi. Svaki polaznik nakon radionice zadržava unikatnu cijanotipiju koju će sam napraviti od početka do kraja.

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava na mail prijave.programi@gkri.hr s naznakom naziva programa i termina.

Od slova do smisla: Kazalište čitanja – Pjesmočitanje

radionica

Vrijeme održavanja: 5. 7. – 7. 7. od 10 do 13 sati 

Dob: 9+

Organizator: Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Voditeljice: Petra Šarac i Vedrana Balen Spinčić

Mjesto održavanja: Dječja kuća (kontejner) 

Max. broj polaznika: 10

Djeca se često susreću s tekstovima i lektirnim naslovima koje teško čitaju s razumijevanjem. Kako se kazalište bavi iščitavanjem suštine teksta, onoga što je skriveno u podtekstu i riječima autora, autorski tim iz redova riječkog lutkarskog kazališta (Petra Šarac, Vedrana Balen Spinčić, Damir Orlić i Zlatko Vicić) osmišljavaju radionice koje spajaju čitanje s djeci primjerenom kazališnom umjetnošću u godini koju je Vlada RH proglasila godinom čitanja i koje im pomažu da otkrivaju ljepotu čitanja i skrivenih svjetova literarnih djela. Projekt je podržan od strane Ministarstva kulture RH. 

S rimom ili bez, u stihu ili u proznom obliku, apstraktna ili doslovna… kakva god bila, poezija je uvijek čarobna i više nego ijedna druga književna vrsta nudi višesmislenost. Dakako, ako je znamo čitati i otkriti čaroliju igre riječima. Jedna je od najapstraktnijih književnih vrsta i u kazalištu zbog toga rjeđe zastupljena. U ovoj radionici vrsna glumica Petra Šarac povest će djecu na put čitanja poezije i kako od samo par stihova stvoriti poetsku priču te je pretočiti u izvedbenu umjetnost. Krenut ćemo od nekih poznatih lektirnih knjiga poezije, a završiti s manje poznatim stihovima kako bi djeca bila slobodnija u čitanju i stvaranju kazališnog izraza te lišena možda već naučenih obrazaca interpretacije. Radionica je u tom smislu vrlo izazovna, poticajna i maštovita i otkriva novu dimenziju i smisao poezije. 

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava na mail propaganda@gkl-rijeka.hr s naznakom naziva programa, termina te dobi polaznika.

Cijena trodnevne radionice iznosi 200,00 kn

Moje tijelo kao senzor, kao tool kit, kao toplomjer

dvodnevna radionica

Vrijeme održavanja: ponedjeljak 5.7. i utorak 6.7. / 10 – 14 sati

Dob: 10 – 13

Organizator: Muzej moderne i suvremene umjetnosti

Mjesto održavanja: Muzej moderne i suvremene umjetnosti i Dječja kuća

Voditeljica: umjetnica Petra Mrša

Broj sudionika po grupi: 8

Dvodnevna radionica koja započinje jednim posebnim radom velikog umjetnika, a završava zajedničkim videom polaznika. 

Osjetilo sluha, njuha, okusa… razmišljanje, doživljavanje, vrednovanje… kao funkcije, kao ‘’featuresi’’, mogućnosti naših tijela. Računala računaju, toplomjeri mjere temperaturu, a ljudska tijela… što mogu, čemu služe?

Na dvodnevnoj radionici kroz tehnike opažanja, razgovora, snimanja u green screen studiju i montaže, zajednički ćemo napraviti video koji se upušta u potragu za odgonetavanjem ovog pitanja.

Kao početak potrage, poslužit će nam crtež Ivana Kožarića u kojem autor piše: “Svakog dana moramo osvajati život, jer mi smo mrtvi ako nismo sasvim živi“, kao što treba osvajati i dinamično dvorište nove Dječje kuće!

Radionicu vodi umjetnica i fotografkinja Petra Mrša u čije se radionice rado uključuju sve dobne skupine, a Dječja kuća nije joj strana. Neki će se sjećati jedne zimske noći prije tri godine kada je Petra s mnoštvom djece i ogledala izvela akciju 

“Svjetlosni kolaži“ na zidovima Dječje kuće koji su tada strpljivo čekali uređenje.

Prethodno znanje nije potrebno.

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava putem online obrasca ovdje.

Radionica MMSU Lab – “Otisak kuće”

Upoznavanje Dječje kuće uz kreativnu radionicu

Vrijeme održavanja: ponedjeljak 5.7. / 17:30 – 19 sati

Dob: 7 – 10

Organizator: Muzej moderne i suvremene umjetnosti

Mjesto održavanja: kontejner @Dječja kuća 

Voditeljica: Ivana Lučić, muzejska pedagoginja

Broj sudionika po grupi: 10

Krenite s nama u avanturu otkrivanja Dječje kuće koja će završiti na krovnoj terasi uz kreativnu radionicu gdje ćemo uprljati prste otiscima raznolikih motiva.

Dječja kuća je kao “čarobna kutija” umetnuta u postojeću “ciglenu” zgradu bloka bivše tvornice Rikard Benčić. Kako bi otkrili što sve skriva najprije ćemo prošetati kućom, otkriti što se sve u njoj može raditi, na koji način se zabaviti ili nešto naučiti, što će se sve moći istraživati i stvarati. Na putu od prizemlja do krova otkrit ćemo i zanimljivosti iz kućne povijesti ili neke nove elemente arhitekture. Istraživanje završavamo na krovu kuće gdje će se u prostoru Kontejnera održati radionica. Koristit će se tehnika jednostavnog tiska uz motive iz Dječje kuće te će tako polaznici kombinacijom otisaka stvarati jednostavne grafike.

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava putem online obrasca ovdje.

Utorak 6. 7.

Trikovi cijanotipije

fotografska kreativna radionica 

Datum održavanja: 6. 7. u 10 sati 

Dob: 8 – 12

Organizator: Gradska knjižnica Rijeka

Mjesto održavanja: Dječja kuća (dvorište) 

Radionica na kojoj se slike radi u vodi! Papiri, unaprijed premazani bezopasnom emulzijom, se izlažu na svjetlo, a nakon osvijetljena se fiksiraju vodom i potom suše. Pravo eksperimentiranje! 

Radionica cijanotipije, u osnovi  je fotografska radionica jer polaznici uz pomoć sunčevog svjetla izrađuju fotograme i fotografije. Fotogrami se izrađuju bez upotrebe fotoaparata. Fotografije se izrađuju uz pomoć negativa izrađenog na licu mjesta inverzijom digitalne slike s mobitela ili fotaparata. Radionica je pogodna za djecu od 5-8 razreda, srednjoškolce i odrasle. Polaznicima radionice pojašnjava se način na koji se rabi ova povijesna tehnika: od miješanja kemikalija, senzitiviziranja papira i osvjetljavanja suncem, do razvijanja cijanotipija ispiranjem u vodi. Svaki polaznik nakon radionice zadržava unikatnu cijanotipiju koju će sam napraviti od početka do kraja.

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava na mail prijave.programi@gkri.hr s naznakom naziva programa i termina.

Od optičke iluzije do optičkih igrački 

likovna kreativna radionica

Vrijeme održavanja: 6. 7.2021.

Vrijeme: od 9:00 do 11:00

Dob: 6-12 godina

Organizator: Art-kino

Mjesto održavanja: Dječja kuća (Šuma Striborova)

Voditeljica/voditelj: Art-kino

Broj polaznika: 8

Ova već tradicionalna radionica je namijenjena  svima onima koji vole optičke iluzije, vole kreativne aktivnosti crtanja i reckanja, a ujedno ih zanima što se krije iza magije filma.

Optičke igračke jednostavni su predmeti koji imaju magičnu moć stvaranja iluzije pokreta. Zapravo, možemo slobodno reći da su optičke igračke preteča animacije i filma. Na ovoj radionici polaznici će uz pomoć naših voditelja izraditi crteže i jednostavne predmete kojima će udahnuti život i stvoriti iluziju kretanja. Radionica za sve one koji su fascinirani optičkim iluzijama, a ujedno uživaju u crtanju, lijepljenju, rezanju i zabavi u društvu svojih kreativnih vršnjaka

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava na e-mail: edukacija@art-kino.hr s naznakom naziva programa.

Stvaramo na srednjovjekovnoj tiskarskoj preši

demonstracija i radionica stare vještine

Vrijeme održavanja: 6. 7. u 11  i 11 i 45 sati

Dob: 8 – 12

Organizator: Gradska knjižnica Rijeka

Mjesto održavanja: Palača Šećerene 

Voditelj: Dino Sefaja

Vrsta programa: radionica

Želiš li pravi osjećaj i iskustvo kako su tiskane prve knjige na ovaj demonstraciji dobit ćeš ga iz prve ruke! 

Na ovoj radionici djeca će saznati kako su se nekad, pripremale i tiskale knjige. Upoznat će se s tiskarskom prešom, istom onakvom kakvom je prve knjige tiskao Gutenberg, načinom rada, ulaganja papira i cijelim procesom od čistog bijelog papira do otisnutog uzorka. Pokazat će im se i objasniti uloga pomičnih slova te će i osobno imati prilike na trenutak postati srednjovjekovni slovoslagari i tiskari. Sami će, vlastoručno, složiti dio forme, otisnuti je i kući se vratiti s malim tiskanim suvenirom.

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava na mail prijave.programi@gkri.hr s naznakom naziva programa i termina.

MMSU Mini Lab: Senzorne skulpture

Međugeneracijska radionica 

Vrijeme održavanja: utorak 6.7. / 17:30 – 19 sati

Dob: 4 – 7  (s roditeljima)

Organizator: Muzej moderne i suvremene umjetnosti

Mjesto održavanja: Dječja kuća (kontejner) 

Voditeljica: umjetnica Tanja Blašković 

Broj sudionika po grupi: 10

U MMSU Mini Labu okupljamo u kreativnom stvaranju vrtićarce i predškolce u tandemu s odraslima, a ovog puta na rasporedu su senzorne skulpture.

Senzorne skulpture su skulpture koje su izrađene od raznih materijala koji pobuđuju osjetila i razvijaju motoričke sposobnosti djece. Polaznici će nizanjem materijala poput čupavih žica, plastičnih čepova, spužvica, drvenih perli i sličnih predmeta različitih tekstura i boja izraditi veselu, šarenu skulpturu koja poziva na igru.

Radionicu će voditi Tanja Blašković, čije murale pune flore i faune možete zamijetiti u nekoliko riječkih kvartova, ali uz to nisu joj strani ilustracija, kostimografija i scenografija ili izrada umjetničkih instalacija od recikliranih materijala.

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava putem online obrasca.

Obiteljski program Animafesta 4+

filmska projekcija

Vrijeme održavanja: 6. 7.2021. u 11 sati

Dob: od 4 godina

Žanr: obiteljski

Trajanje:  27 min.

Informacija o jeziku: filmovi su bez dijaloga

Mjesto održavanja: Dvorana Dječje kuće

Organizator: Art-kino

Cijena ulaznice: slobodan ulaz

Jedan od najstarijih festivala animiranog filma u svijetu, Animafest Zagreb gostuje i ove godine u našem gradu s programom kratkometražnih animiranih filmova iz cijeloga svijeta za naše najmlađe ljubitelje filma.

Ova filmska poslastica  donosi nam u Dječju kuću šest kratkih animiranih filmova za naše najmlađe sugrađane.  U  pola sata naši mladi gledatelji moći će na velikom ekranu pogledati priču o dvije neobične novozelandske ptice, o šumskim životinjama koje vole glazbu, kanarincu Kikiju, kućnim ljubimcima, i još ponešto… Uglavnom, najbolje od svjetske animacije za velike i male. Filmovi na programu su: Vino od Miroa, Kućni ljubimac,  Astralium,  Pernati Kiki, Igra i Moć glazbe.

Režija: razni autori

Ulaz je slobodan. Zbog ograničenih mjesta u kinu molimo gledatelje da rezerviraju ulaznice na e-mail: ulaznice@art-kino.org

Glji-Glji I Gljivoglavci: Čuvar Šume 

filmska projekcija

Vrijeme održavanja: 6.7.2021. u 11,45 

Dob: od 6 godina

Žanr: obiteljski

Trajanje:  22 min.

Informacija o jeziku: filmovi se prikazuju s hrvatskim podnaslovima

Mjesto održavanja: Dvorana Dječje kuće

Organizator: Art-kino 

Cijena ulaznice: slobodan ulaz

Glji-glji i Gljivoglavci priča je o duhovitim pustolovinama zajednice Gljivoglavaca koji uveseljavaju svijet gljiva.

Kao džepni čuvari šume, svaki Gljivoglavac ima poseban dar. I dok Glji-glji može komunicirati s prirodom, Lilit sjaji poput svjetiljke, a Chep ima čudesno pamćenje. Upoznajući svoje darove i njihove granice, Gljivoglavci otkrivaju da imaju još mnogo toga za saznati o odrastanju… Glji-glji i Gljivoglavci zabavna je priča o otkrivanju sebe, uzbudljiva pustolovina na otvorenom i još puno toga!

Režija: Joeri Christiaen

Produkcija: La Cabane Productions

Glazba: Frederik Segers, Jan Duthoy

Montaža: Fiona Couturier

 (naziv izvornika) : Mush-Mush And The Mushables: The Guardian Of The Forest 

Ulaz je slobodan. Zbog ograničenih mjesta u kinu molimo gledatelje da rezerviraju ulaznice na e-mail: ulaznice@art-kino.org

Srijeda 7. 7.

Kolorflorista

Radionica uz biljke, kemiju i boje

Vrijeme održavanja: srijeda 7.7. / 10 – 12 sati

Dob: 10 – 13

Organizator: Muzej moderne i suvremene umjetnosti

Mjesto održavanja: dnevni boravak @Dječja kuća 

Voditeljice: Maja Subotić Šušak i Tea Huten

Broj sudionika po grupi: 10

Spoj botanike i kemije, uz pokuse koji nam otkrivaju umjetnost u prirodi. 

Hrana, piće i biljke. Uz malo priručne kemije kroz praktične, vizualno i okusno atraktivne pokuse. Za vrijeme radionice pretvaramo ambijent u mali kemijski laboratorij gdje otkrivamo cijeli spektar nevidljivih boja i tonova koje krije svakodnevna flora. Osim toga, na radionici će polaznici imati priliku naučiti kako manipulirati bojama ili kako dobiti željenu prirodnu boju koju je moguće koristiti u hrani i piću.

Radionicu će voditi Maja Subotić Šušak, dizajnerica s fokusom na zeleni dizajn iz Paprat kolektiva i biologinja Tea Huten.

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava putem online obrasca.

Zabava u kvartu 

kvart piknik

Vrijeme održavanja: 7. 7. od 19 

Dob: sve generacije 

Organizator: Dječja kuća ekipa

Mjesto održavanja: Dječja kuća (dvorište i dnevni boravak)

Vrsta programa: piknik 

Neka ljeto počne! 

Tobogan ćemo zaključiti finim druškanjem ispred Dječje kuće. Bit će tu dobre glazbe, pravi DJ, društvene igre, plejka, pričaonica, skakutanje i ukusni sokovi.

I leteće palačinke!

Flying Pancakes Circus iznimna je ulična atrakcija i interaktivni show koji će privući publiku svih dobnih skupina (a i šire). Riječ je profesionalnom i ozbiljnom zafrkantu, poznatijem po imenu Marko The Clown koji je svoj klaunski zanat pekao po brojnim svjetskim metropolama klauniranja (Zagreb, Rijeka, Pula, Poreč, Beč, Milano, Sofija, Bukurešt, Prag, Tel Aviv, Dubai, Chang Do, Abu Dabhi, Beirut…) a isto tako, nastupao je na mnogim festivalima i uveselio tisuće malih i velikih slučajnih posjetitelja i posjetitelja namjernika.

U ovom posebno osmišljenom programu Marko na mjesto događanja dolazi sa jedinstvenim i urnebesnim, u potpunosti opremljenim cirkuskim vozilom. Specijalno vozilo opremljeno je strujom, vodom, light showom, razglasom, hladnjakom i štednjakom, kompletnom cirkuskom opremom i nevjerojatnom inspiracijom.

Sudjelovanje nije potrebno prijaviti.