Često u knjižarama i na web-shopovima možete vidjeti razne vježbenice i priručnike. Za vježbe pisanja, računanja, crtanja, učenja stranih jezika, kreativu.

Najčešće ćemo za njima posegnuti ako u kući imamo predškolca koji se priprema za školu ili školarca kojem treba dodatna vježba iz pojedinog područja. No, vjerovali ili ne, postoje vježbenice i priručnici koje klinci jako vole jer nisu klasičnog formata školskih zadataka. Oni su zabavni, edukativni i razvijaju određene vještine. Imali smo priliku isprobati nekoliko takvih  pa vam donosim pregled onih najzanimljivijih.

Moja STEAM rješavalica (Profil, 2020.) upoznaje osnovnoškolce s tajnama matematike na nov i zanimljiv način. STEAM (kratica za engl. Science, Technology, Engineering, Arts and Math)  je učenje koje koristi znanost, tehnologiju, inženjerstvo, umjetnost i matematiku kako bi djeca razvijala znatiželju, komunikaciju i kritičko mišljenje. Kroz aktivno eksperimentiranje oni će razvijati kreativnost i iskustveno učiti što će pridonijeti kasnijem lakšem rješavanju raznih problema i zadataka.

Što je matematika, kako igrati pentomino i odgonetnuti broj pi, kako riješiti čarobni kvadrat i što je Fibonaccijev niz, sve će to mali matematičari saznati pomoću ove tvrdoukoričene vježbenice. Svi zadaci su smišljeni da se riješe na drugačiji način, pomoću slagalica, geografskih i igraćih karata, tablica, sudokua, mađioničarskih trikova. Zadaci su i savladati matematičke ljestve, dizajnirati vlastitu valutu, razbiti tajne kodove i poruke, izraditi teselacijske životinje, a sve uz motivirajuću poruku: uoči, usporedi, razmisli, riješi.

Ako klinci nisu ljubitelji matematike i više vole čitanje i pismeno izražavanje, onda je vježbenica Pričam ti priču, pričaj mi priču (Turistička naklada, 2019.) kao stvorena za njih.  Uz pomoć ilustracija moći će smisliti vlastite zanimljive priče, dovršiti već započete priče pravilnim redoslijedom, provjeriti koliko pažljivo čitaju priče, uočavati detalje i oslikavati crteže prema njima.

Čitanje s razumijevanjem, logičko zaključivanje te izrezivanje i spajanje sličica dovest će djecu do stvaranja nekih novih i samo njihovih priča. Kako? Svi će ih zadaci pripremiti upravo na to da uz pomoć savjeta o temi, mjestu radnje, vremenu radnje i likovima uspiju sastaviti svoju priču. Usput će i naučiti neke osnove, kreirati antijunake, ilustrirati mjesto radnje i ispunjavati leksikon svog glavnog junaka i zlikovca. Naslovnica i poleđina knjige koja će tek biti napisana čekaju da budu oslikane. Brojne zanimljive i inspirativne ideje iz ove vježbenice učinit će djecu pravim malim autorima i ilustratorima, uz puno zabave i smijeha.

Umjetnost oduvijek privlači djecu pa bi im se mogla svidjeti  i Velika knjiga o umjetnosti – Crtaj! Slikaj! Stvaraj! (Profil, 2015.).  Kako izraditi nevjerojatna umjetnička djela s pomoću raznih vrsta pribora za crtanje i slikanje? Lako, a sve ćete saznati pomoću ovog zanimljivog priručnika. Prvo ćete upoznati vrste pribora za crtanje i slikanje i naučiti nešto o osnovama crtanja, krugu boja i dodatnom priboru, a onda se baciti na posao.

Cijeli priručnik je podijeljen prema vrstama pribora za crtanje i slikanje pa tako imamo poglavlja: pastelne boje, flomasteri, drvene bojice, vodene boje, akrilne boje, kreda i miješana tehnika. Pomoću savjeta i uputa djeca će stvoriti maštovite umjetničke projekte. Naučit će i koristiti slikarske postupke kao što su grataž i frotaž. Korak po korak, dobit će nadahnuće za crtanje, slikanje i stvaranje vlastitih novih remek-djela.

Zadržat ćemo se još malo na umjetnosti, i to onoj drevnoj. Origami je tradicionalna japanska vještina kreiranja modela od papira. Tradicinalno se koristi kvadrat, ali postoji veliki broj modela koji se radi od drugačijih oblika papira – pravokutnika, trokuta itd. Uz pomoć priručnika Moj prvi origami (Znanje, 2017.), u nekoliko jednostavnih koraka (koji vam se u nekom trenutku sigurno neće učiniti jednostavnima, ali zato je tu YouTube da vam pripomogne), moći ćete izraditi dvadesetak zanimljivih papirnatih figurica, od pingvina do traktora.

Zvjezdicama je označena težina izrade pojedinog origamija. Na početku ćete se upoznati s jezikom origamija kako bi se lakše snašli i saznati neke zanimljivosti poput one da je najmanja origami figurica napravljena od papira dimenzija kvadratnog milimetra uz pomoć mikroskopa i izuzetno mirnih ruku tvorca figure ili one da će se, prema staroj japanskoj predaji, svakome tko napravi tisuću origami ždralova ispuniti jedna želja. Fantastično, zar ne?

Za sve male i velike kreativce tu je priručnik Kreativni kutak (Ljevak, 2017.) autorice Maje Jurin, svim malim i velikim kreativcima poznate s malih ekrana. Ovo je priručnik pomoću kojeg ćete reciklirati i osjećati se super zbog toga, a usput ćete stvoriti neka neobična i svoja umjetnička djela.

Sve što se koristi za izradu kreativnih uradaka u ovome priručniku, uglavnom ćete pronaći kod kuće jer se radi o stvarima iz svakodnevnog života. Svi izazovi objašnjeni su jednostavnim rječnikom, svaki korak potkrijepljen je fotografijom i zaista nije teško slijediti upute. Tako možete vrlo jednostavno izraditi balon na vrući zrak, ljigavca, šumsku priču, pingvina, leptira ili bor. I usput biti kreativni. I inteligentni. Jer čak je i Albert Einstein jednom rekao: “Kreativnost je inteligencija koja se zabavlja.”

Ako vaši klinci vole prirodu i boravak na svježem zraku (a tko ne voli, zar ne?) onda će vam dobro doći zanimljive i edukativne kartice Upoznaj prirodne ljepote Hrvatske (Naklada Nika). 23 prekrasne kartice pomoću kojih ćete saznati sve o 8 nacionalnih parkova i 11 parkova prirode Hrvatske. Na maštovitim ilustracijama i prekrasnim fotografijama oživjele su lokacije i zanimljivi detalji o jedinstvenim biljkama i životinjama. Kartice razvijaju svijet o važnosti ekologije, značenju nacionalnih parkova ili parkova prirode te očuvanju biljnih i životinjskih vrsta.

Djeci stvaraju zanimanje i želju da uče o prirodnim ljepotama, a možda i roditelje potaknu da zajedno otputuju u posjet nekom od  parkova o kojima su čitali na karticama.  Uz ove kartice, odlična je i vježbenica Upoznaj Hrvatsku (Naklada Nika) u kojoj rješavanjem igara, labirinata, zagonetki i matematičkih pitalica klinci upoznaju svoju domovinu i njezine gradove, kulturnu baštinu, životinje, biljke i prirodne ljepote.

Nadam se da ćete zaviriti u neke od ovih vježbenica i priručnika jer klinci su stvarno oduševljeni, jako ih vole i zanimljivi su im. Možda da koji sat pred ekranima zamijene za aktivnosti iz ovih knjiga te usput razvijaju svoje vještine, kreativnost  i maštu. Ne bi bilo loše, zar ne?