Honk! Honk! Honk! Honk! Honk! Honk! Honk! Honk! Honk! Honk!

Kao novinaru, piscu, recenzentu, kolumnistu ili kako god se volim zvati pred ogledalom kada se probudim, najteže mi je započeti tekst. Neki tekstovi podliježu nostalgiji te me usmjeruju prema djetinjstvu. Postoje tekstovi koji zahtjevaju ozbiljniji uvod s obzirom na to kako se dotiču aktualnih problema koji, želimo li mi to ili ne, postoje. Postoje tekstovi koji jednostavno krenu te ih moram hvatati za rep, a onda za glavu (i onda brisati).

I onda postoje tekstovi poput ovoga koji se izgube u metatekstualnosti zato jer ili je tema izuzetno metapoetička i autoreferencijalna ili je tema tako glupa i smješna da je potreban samo mostić kako bi se krenulo u avanturu. Srećom za čitatelje, riječ je o ovome drugome.

Riječ je o Untitled Goose Game.

Goose Rampage

Nova igra Panic Inc.-a pretvara vas u gusku koja ima samo jedan cilj – terorizirati selo (Midsomer?). Sam kraj igre otkrit će nam kako guska ima još jedan cilj, ali tu egzistencijalnu zagonetku ostavljam svakome gusanu da otkrije sam. Vratimo se onome što trebate znati prije toga.

Znači, vi ste sadistička guska. Pred vama se nalazi selašce koje je strukturno podijeljeno na četiri razine. Svaka od njih sastoji se zadataka koje trebate obaviti kako biste otključali vrata koja vode na sljedeću razinu. Zadaci idu od toga da ukradete povrće do toga da zaključate dječaka u telefonsku govornicu. Ako niste nikada imali prilike biti nasilnikom u osnovnoj školi, sada imate priliku iskusiti kako je to biti rođeni seronja.

Struktura samih zadataka koji se nalaze pred vama odrađena je na izuzetno visokoj razini koja od vas traži pomno razmišljanje i praćenje jer igra kombinira elemente špijunskih i puzzle naslova. AI inteligencija isto je na visokoj razini jer u trenutku kada napravite spačku, svi će znati za nju te ćete biti primorani ponovno improvizirati. Izuzetno realno jer tko može iz svojeg pamćenja izbrisati gusku s nožem ili bundevom ili grabljama koje baca u jezero? Vi pokušajte, mi idemo zaključati vrata.

Ovo je spoj Hitmana i Portala s guskom u glavnoj ulozi. I umjesto portal guna imate “honk-honk” kljun. I ponavljam – vi ste guska. Upravo zbog te činjenice je naslov izuzetno simpatičan i unikatan jer vi kao guska radite sve što guska ne bi trebala raditi. Ili barem mislite da guska ne bi trebala raditi (gradska djeca, pf).

Zadnjih dana bilo je mnogo primjedbi oko činjenice da je Untitled Goose Games prekratko štivo (glavna priča traje dva sata uz još sat vremena side questova). Međutim, igra posjeduje određenu repetitivnost jer mnoge zadatke možete riješiti drugačije. Ujedno, cijela premisa je zarazna koliko god bila kratka – vi ste patka koja uništava dane građana jednoga nepoznatoga naselja. Neminovno je da ćete nekoliko puta ponoviti igru, pogotovo sada kada je guska ušla u meme kulturu.

Oie c’est moi!

Utilitarna unikatnost – Untitled Goose Game dobar je koliko i originalan. Dobar je upravo zato jer izokreće konvencije jednoga žanra postavljanjem u okvire životinjskoga svijeta unutar kojeg su uloge zamijenjene. Minimalistički prikaz zaokružuje cijelu igru čiji se gameplay temelji na vašem razmišljanju i ratničkom urliku “honk-honk“.

Neočekivana je i egzistencijalna premisa koja vas hvata nespremnoga na kraju čime se još jednom potvrđuje misao kako igre imaju puno veći kapacitet od onog zabavljačkog kojeg im se pridaje.

Honk-honk!